ברור לכולנו שהחורף מאחורינו ואנחנו בתקופת מעבר שבה החוקיות הלכה לאיבוד – היום הנעים יכול להמשיך ליום שרבי ולהסתיים בלילה שכולו סופה אחת גדולה. ואז כולנו יחד – "מזג האוויר השתגע". וכמו שקשה לנו להבין את זה בראש, לגוף שלנו קשה לא פחות להבין את זה באימונים.
בזמן חילופי העונות הגוף נדרש לבצע התאמות לשינויי מזג האוויר הקיצוניים, אנו נתקלים בתופעות כגון אלרגיות, קשיי נשימה וכאבי מפרקים, מוצאים את עצמנו באימונים בתנאי לחות גבוהים ומרגישים שהאימונים קשים יותר. אז הנה כמה טיפים שיעזרו לעבור את האימונים בהצלחה ולא פחות חשוב בבטחה.
- הרבו בשתייה
בימים חמים ולחים הגוף מאבד כמות גדולה של נוזלים וצריך לזכור שרוב משקל גופנו מורכב ממים. מחסור במים עלול לפגוע בהתאוששות הגוף אחרי האימון, לפגוע בביצועים באימון עצמו ולהוות סכנה בריאותית – מהתייבשות ועד פגיעה בפעילות התקינה של מערכות הגוף. דווקא בימים שבהם הטמפרטורות משתנות במהירות והגוף עדיין מאוקלם לתקופת החורף, חשוב לשתות יותר במהלך היום, טרם האימון ולאחריו ומומלץ אף לשלב משקאות איזוטוניים שעוזרים לספיגת הנוזלים ומשיבים לגוף את המלחים שאיבד במהלך האימון.
- הורידו עצימות
לגוף לוקח זמן להתאקלם למזג האוויר החדש. זהו תהליך אבולוציוני טבעי ומערכות הגוף מתאימות את עצמן לטמפרטורות המשתנות. המערכת הקרדיווסקולרית (לב–ריאה), האחראית על אספקת הדם והחמצן לגוף, צריכה לעבוד קשה יותר במהלך מאמץ כדי לספק מספיק חמצן ודם לאזורים השונים בגוף שצריכים גם לתפקד וגם לווסת את הטמפרטורה. תהליך ההתאקלמות של המערכת עשוי לקחת כמה שבועות, וזה בסדר להוריד קצת עומס בתקופה הזאת. - התאימו את השעה והביגוד לאימון
גם אם זה עושה קצת בלגן בארון, חשוב שתשאירו את כל האופציות פתוחות, בייחוד אם אתם מתאמנים בחוץ. מצד אחד חשוב שיהיה לכם את הביגוד הקצר שמתאים לימים החמים, אבל לא פחות חשוב להשאיר בהיכון את הביגוד החורפי לימים קרים. איך שלא יהיה, לא יוצאים לאימון בכל מחיר, וגם אם רשום בתוכנית האימונים ריצת בוקר, היו גמישים והתאימו את עצמכם לסיטואציה. בימים החמים הקפידו להתאמן בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב, ואל תתפתו להתאמן בכל מחיר ולסכן את בריאותכם. - טפלו באלרגיה
בתקופות מעבר רבים מאיתנו מוצאים עצמם מנוזלים, עם דלקות עיניים ולעתים אף עם קשיי נשימה ושיעול כתוצאה מגרגרי אבק או אלרגנים אחרים הנפלטים לאוויר בתקופות המעבר וחודרים לאפנו. כפי שמסביר קובי שדה, מומחה לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה קלינית: "אנשים שעושים פעילות גופנית בחוץ עלולים לסבול ממה שמכונה אסתמה של המאמץ. מדובר בתופעה לא מסוכנת אבל מציקה מאוד, והיא לא פוסחת גם על ספורטאים מקצועיים. התופעה מתבטאת בקוצר נשימה, צפצופים, שיעול טורדני במהלך המאמץ ואחריו. חלק גדול מאותם אנשים סובלים גם מאלרגיות, בעיקר לפריחת האביב, המעוררת את האסתמה של המאמץ ומביאה איתה נזלת, עיניים אדומות ושורפות ושיעול טורדני כתוצאה מגירויי דרכי הנשימה". הבשורה המשמחת לדבריו היא כי הטיפולים פשוטים למדי, ולאחר אבחון ניתן לטפל ולשפר את המצב די בקלות".