במהלך השבת נקבע מותו של מידן קלר, הנער בן ה-16 שאושפז במצב קשה בעקבות שימוש בסיגריה אלקטרונית שהובילה לקריסת ריאותיו. בבית החולים מסרו כי הנער ניתק עצמו ממכשיר ההנשמה, אביו סיפר שיצא מהחדר לכמה דקות וביקש מהאחות להשגיח עליו - ומשרד הבריאות פתח בבדיקת המקרה החריג.
יריב קלר, אביו של מידן, סיפר בשיחה עם N12: "הצינורות שהיו מחוברים אליו היו מודבקים עם מדבקה ומספיק תנועה אחת לא במקום כדי שזה יזוז. הוא התלונן בפנינו כל הזמן שהחיבור של הצינורות מגרד לו".
רק השבוע חגג מידן את יום הולדתו ה-16, והוא מאושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים שניידר. אביו סיפר: "הוא היה בהכרה בימים האחרונים, דיברנו כל הזמן. תכננו טיול טרקטורונים לאילת והיו לו תוכניות לעתיד הקרוב. הוא היה ילד שמח חייכן שאוהב לבלות. שתיים-שלוש דקות לפני שזה קרה, יצאתי מהחדר שלו בבית החולים. הלכתי לאכול וביקשתי מהאחות במחלקה לשים עליו עין אחרי 3-2 דקות שמעתי צעקות ורצתי לראות מה קרה".
"זה נדיר ביותר שמטופל מנתק את עצמו ממכשיר הנשמה", הסביר קרדיולוג בכיר באחד מבתי החולים במרכז הארץ, "במקרה כזה הצוות הרפואי צריך להגיב מיד ולהחזיר את החיבור. קיים חשד שהייתה התנהלות לא תקינה של הצוות: בטיפול נמרץ מצבת כוח האדם הנדרשת היא אחות על כל שתי מיטות לכל היותר. בעקבות זאת התגובה צריכה להיות מהירה מאוד. על משרד הבריאות לפתוח בוועדת חקירה בנושא. משרד הבריאות יצטרך לבדוק באיזו סיגריה אלקטרונית השתמש הנער ובאיזה אופן ולבחון את התנהלות הצוות הרפואי".
פרופ' עובדי דגן, מנהל יחידת טיפול נמרץ לב במרכז שניידר לרפואת ילדים, אמר היום: "הלילה קרה לנו מקרה קשה. אנחנו משתתפים בצערה של המשפחה, שלמדנו להכיר ולהוקיר במשך עשרת הימים שטיפלנו בילד. בשעה 23:00 בלילה הייתה התראה של חוסר הפעילות של מערכת האקמו. כתוצאה מכך הייתה תגובה מיידית ונכונה של הצוות שנכנס מיד לפעולות החייאה".
"במצב שבו מבצעים החייאה בילד שזקוק למערכת תמיכה נשימתית - הסיכויים נמוכים", מסביר פרופ' דגן, "אחרי מאמצים מרובים נאלצנו לקבוע את מותו. זה אירוע קשה ונלמד את הפרטים בהמשך".
הניתוק מצינורות ההנשמה נעשה כאשר מידן היה עירני ומתקשר עם סביבתו. פרופ' דגן: "למרות שהנער לא היה מונשם חיברנו אותו למכשיר הנשמה מכיוון שההחלמה של הריאה נמשכת שבועות רבים וכדי שיוכל לתקשר את סביבתו הוא זקוק לתמיכת המכשיר. זו הפרקטיקה הנהוגה במקרים כאלו".
האגודה למלחמה בסרטן התייחסה לתופעת מחלת הריאות שנקשרת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות: "מדובר בתופעה מסוכנת שהולכת ומתפשטת בקרב הילדים והנוער בישראל וחיוני שההורים ידעו עליה ויהיו מודעים לנזקים הבריאותיים שעלולים להיגרם לילדיהם. סיגריות אלקטרוניות הן מוצר מסוכן וממכר. בכל שבוע מצטברות עוד עדויות מדעיות על הקשר בין סיגריות אלקטרוניות וסיכונים בריאותיים משמעותיים ובמיוחד בקרב בני נוער אשר פגיעים במיוחד, שכן המוח ממשיך להתפתח עד גיל 25 לפחות".
"מדובר במוצר חדש יחסית ולכן טרם נחשפו כל הנזקים הבריאותיים אך כבר אנו יודעים כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות מגביר סיכון להפרעות קשב וריכוז, לכאבי ראש, מיגרנות, אימפולסיביות, חוסר איזון רגשי, לדיכאון וחרדה, כמו גם, מגביר סיכון לאין אונות, להזדקנות מוקדמת של המוח ולאסתמה במתבגרים", הוסיפו. "כבר נמצא קשר בין סיגריות אלקטרוניות להתקפי לב, שבץ מוחי ויתר לחץ דם. למרות שחברות הסיגריות האלקטרוניות מתאמצות למכור תדמית של סיגריות נקיות ללא עשן וללא סרטן - מדובר בפייק ניוז. מחקרים מעודכנים גם הצביעו על שינויים גנטיים המזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים בחלל הפה, בריאות ובשלפוחית השתן בקרב המשתמשים".