משרד הבריאות פתח בבדיקת תרופות פופולריות לצינון ושיעול, לאחר שהתקבלו עדויות שחומר פעיל בשם פסאודואפדרין, שקיים בתרופות האלו עלול לגרום לאירועי לב או מוח, כך נחשף הערב (ראשון) ב"תוכנית חיסכון". העדויות התקבלו בסוכנות תרופות אירופית על ידי מספר מצומצם של אנשים אשר נטלו את התרופות וחוו תופעות לוואי קשות.
לפי סוכנות התרופות האירופית, סיבת הבדיקה היא חשש לגבי סיכון לתסמונת אנצפלופתיה ותסמונת כיווץ כלי דם מוחית הפיכה, מצבים המשפיעים על כלי דם במוח. תופעות אלו יכולות להיות כרוכות באספקת דם מופחתת למוח ועלולות לגרום לסיבוכים גדולים ומסכניי חיים במקרים מסוימים. פסאודואפדרין נלקח דרך הפה ומשמש לטיפול בגודש באף הנובע מהצטננות, שפעת או אלרגיה.
החשש והבדיקה בעקבותיו החלו לאחר שמספר אנשים התלוננו שנטלו תרופות המכילות את המרכיב ולאחר מכן חוו את אותן תופעות לוואי. בעקבות העדויות, הסוכנות החלה בבדיקת המקרים ותחליט האם להשעות או לבטל את אישורי השיווק של תרופות המכילות פסאודואפדרין ברחבי האיחוד האירופי. גם בבריטניה החלו לבדוק את המרכיב, כך פורסם לפני יומיים.
כבר היום יש מדינות בהן הרכיב אסור לשימוש כמו הולנד, מקסיקו וקולומביה ובנוסף יש מדינות שמאפשרות את השימוש בו רק באישור מרשם. עם זאת, בישראל הוא קיים ברוב תרופות המשמשות לטיפול בצינון ושיעול.
בין התרופות בהן נמצא החומר הפעיל פסאודואפדרין:
- אדוויל קולד וסינוס
- אקמול צינון ושפעת
- ברונכולט סירופ ופורטה
- טיפטיפות אפלפי
- נורופן צינון ושפעת
- פארמול אף ושיעול
- דקסמול סינוס וקולד
- דקסמול קולד
- היסטפד
- סינופד
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות עוקב כל העת אחר מידע בטיחותי מישראל ומהעולם ועם קבלת ההודעה של הרשות האירופית החל המשרד בבדיקת הנושא. פסאודואפידרין גורם לכיווץ כלי דם וזה המנגנון לפעילותו הרצויה, אך בדומה לכל טיפול תרופתי ייתכנו תופעות לוואי הנובעות מהפחתה בזרימת הדם. במשרד הבריאות לא התקבלו עד כה דיווחים, בסיום הבדיקה יבחנו הפעולות הנדרשות במידת הצורך".