דווקא החיה שבני אדם כל כך שונאים, היא זו שיכולה לעזור לאנושות כולה: פיתוח ישראלי של חברת "EARLY" עשוי להביא לגילוי מוקדם של סרטן ריאות באמצעות שימוש בחוש הריח של חולדות. לחולדות, מעבר להיותן חיות אינטליגנטית מאוד ובעלות יכולת למידה טובה, יש יכולת הרחה מדויקת פי אלף ממכונות מעשה ידי אדם. לכן - כל שנדרש הוא לאמן אותן לבצע את הפעולה.
המערכת המהפכנית שפיתחה החברה מצליחה לזהות סרטן ריאות בשלב מאוד מוקדם של המחלה בשיעור של 93 אחוזים, וזאת באמצעות דגימות שתן וחוש הריח המופלא של החולדה. זה עובד כך: החולדה מכניסה את הראש אל דוגמית השתן - אם היא מאבדת עניין מיד המשמעות היא שהדוגמה שלילית, ואם היא משאירה את הראש בפנים מעל זמן מסוים, הבדיקה חיובית.
כיום, בשביל לבצע בדיקה לגילוי סרטן ריאות יש לעבור תהליך ארוך ויקר, בעוד זמן הגילוי של המחלה הוא קריטי. הפטנט כרגע מיועד לקבוצת הסיכון של סרטן הריאות - מעשנים מעל גיל 50. אביחי פורת, מנהל פיתוח עסקי בחברת "EARLY", אמר כי אם תהיה אפשרות לגלות כל סוג של סרטן בשלב מוקדם על ידי ביצוע בדיקת שתן פשוטה בבית, אז "הסרטן יהפוך למחלה כרונית שאפשר לחיות איתה".
ד"ר מיכל מרק-דניאלי, חוקרת סרטן ומייסדת החברה, חשבה על הרעיון כבר לפני כמה שנים וכעת היא מצליחה לשלב את הטכנולוגיה המתקדמת עם היכולות של החולדות. "כמו באיידס, פעם זאת הייתה מחלה שמתו ממנה. אחר כך גילו תרופה מתאימה שבעזרתה אפשר לחיות לאורך זמן", הסבירה מרק-דניאלי. "באיזשהו שלב הרגשתי שאני פשוט חייבת להרים את זה, שאני לא יכולה להשאיר את זה. זה רעיון כזה טוב, שלדעתי יכול לעזור לכל כך הרבה אנשים".
הפיתוח הישראלי נמצא כעת בתהליך אישור של מינהל התרופות האמריקני (FDA). התקווה היא שבקרוב מאוד גם בארץ הבדיקות לכל סוגי הסרטן יהיו פשוטות, מהירות וזולות יותר. ייתכן שבעוד כמה שנים הפיתוח הזה ישנה את העולם ואפשר יהיה לבצע בדיקת שתן בבית, לשלוח אותה למעבדה ולקבל תשובה לגבי סוגים רבים של סרטן - אם אתה חיובי או שלילי.