הכנסת אישרה הלילה (בין ראשון לשני) בקריאה ראשונה את חוק החמץ - שיאפשר למנהלי בתי-חולים לאסור על המבקרים להכניס חמץ למרכזים הרפואיים במהלך חג הפסח. בכירים בחלק מבתי החולים ששוחחו עם N12 מבהירים כי אין בכוונתם להעביר הנחיה לחפש חמץ בתיקים של המטופלים. בבית חולים אחד הצהירו שיבדקו "חמץ גלוי", ואחרים ציינו כי הם ממתינים לראות אם החוק יעבור גם בקריאה שנייה ושלישית, ואז יחליטו כיצד לפעול.
באחד מבתי החולים במרכז הארץ אומרים ל-N12: "מה שיקרה בפועל זה שהחוק הזה ייפול כי אין מי שיאכוף אותו. אין לנו כוח אדם שיבוא ויבדוק את נושא החמץ. יש מחסור חמור בכוח אדם באבטחה. זה זילות של המקצוע - כמו לבקש מרופאים לעמוד בדלפק קבלה. מאבטחים לא יתחילו לחפש פיתות בתיקים. אם רוצים ליישם את ההחלטה הזו - נגיד שאנו זקוקים לכוח אדם נוסף".
"לא נבדוק בתיקים של הנכנסים לביה"ח"
בבית החולים איכילוב בתל-אביב מחכים שהחוק יעבור בקריאה שלישית לפני קבלת ההחלטה. גורם בבית החולים איכילוב מבהיר כי "יהיו שלטים ברחבי בית החולים, אבל אף פעם לא בדקנו חמץ בתיקים ונשמור על הסטטוס קוו".
בבית החולים רמב"ם בחיפה "יתקינו שילוט בשפות שונות שמסביר את רוח החוק. המבקרים יקראו לכבד את שומרי הכשרות. יוצב ארון ליד כל כניסה לבית-החולים כדי שהמבקרים יוכלו להפקיד בו את החמץ. יחד עם זאת, לא תתבצע בדיקה של כל הנכנסים בפתחי בית החולים ולא תהיה בקשה לפתיחת תיקים לחיפוש חמץ".
גורם בבית החולים מעיני הישועה אמר שסביר להניח ש"לא יאפשרו הכנת חמץ גלוי". "רוב האוכלוסייה מעוניינת לשמור על צביון יהודי", אומר ישעיהו מנת, העובד עם בית החולים מעיני הישועה בבני ברק. "סביר להניח שבית החולים מעיני הישועה לא יאפשר להכניס חמץ גלוי. זה מתאים לאופי האוכלוסייה והמטופלים שנמצאים בבית-החולים בבני-ברק. אם יראו מטופל עם חמץ יבקשו ממנו בצורה מנומסת ומכבדת לאכול לבדו מחוץ לבית החולים ולהתחשב ברגשות הציבור. יש קומץ מזלזל שמעוניין להתריס ולפגוע במי שמכבד את מסורת ישראל. מדינת ישראל היא בעלת צביון יהודי והחוק הוא לגיטימי".
בבתי החולים וולפסון, קפלן ולניאדו ממתינים עם קבלת ההחלטות עד שהחוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית. בבתי החולים אסף הרופא וברזילי הסבירו כי אם החוק יאושר באופן סופי, בכוונתם "לפעול בהתאם להוראות משרד הבריאות". עם זאת, לא ברור מה משמעות הניסוח של "לפעול בהתאם להוראות", שכן החוק מאפשר לבית החולים לבדוק וגם שלא לבדוק בתיקים.
בתי החולים שבחרו שלא להגיב
בתי החולים שערי-צדק, יוספטל, בני-ציון ואסותא-אשדוד בחרו שלא להתייחס לידיעה. מבתי החולים הבאים לא נמסרה התייחסות לפניית N12: הדסה, בילינסון, שיבא תל-השומר, המרכז הרפואי לגליל, מעיני הישועה, סורוקה, פדה-פוריה, בית החולים האנגלי בנצרת, מאיר והלל-יפה.
אורי קידר מנכ"ל תנועת ישראל חופשית מסר בתגובה: "זה עצוב שהגענו למצב שהממשלה מנסה להפוך את מנהלי בתי החולים לאחראים מטעמה על כפיה דתית, ומשמח לראות שישנם כאלה שכבר כעת מודיעים שאם הממשלה רוצה לכפות משהו על הציבור, שתעשה זאת בעצמה ולא תחפש שעירים לעזאזל. אנחנו תומכים במנהלים והמנהלות שבוחרים לעסוק במה שהם עושים הכי טוב - רפואה איכותית לכל ישראלית וישראלי שצריכים אותה, ולא נכנעים ללחץ הפוליטי. אם הממשלה רוצה לכפות משהו על הציבור ולייצר עוד מוקדים לריבים ושנאה, היא מוזמנת להעמיד בפתח בתי החולים את השרים המיותרים שלה. אולי שם הם יעשו פחות נזק משהם עושים בתפקידיהם הרשמיים, גם כלפי הציבור הישראלי וגם כלפי העולם כולו".
אתמול פרסמנו במהדורה המרכזית כי בכירי משרד הבריאות סירבו להעביר חוות דעת מקצועית על חוק החמץ. בכיר במשרד אמר בשיחות סגורות כי "החוק מפלה, לא שוויוני ומיותר".