מתכונת שבת ל-24 שעות: החל מהבוקר (שני) בשעה 07:00 החלה שביתה כללית במערכת הבריאות, שבמסגרתה תיפסק הפעילות הלא-דחופה בבתי החולים ובסניפי הקופות בכל רחבי הארץ. השביתה צפויה להימשך 24 שעות עד ליום שלישי בשעה 7:00 בבוקר. בעקבות זאת, אלפי טיפולים, ניתוחים ובדיקות - יבוטלו. בתי החולים עובדים במתכונת שבת וחג והשביתה כוללת גם מרכזים רפואיים גריאטריים, פסיכיאטריים ושיקומיים.
אילו שירותים בריאותיים לא יפעלו בעקבות השביתה?
השביתה כוללת ניתוחים לא דחופים בבתי החולים וכל מרפאות הקהילה של קופות החולים צפויות להיות סגורות. בכל עיר גדולה תפעל מרפאה ראשונית תורנית אחת וניתן לברר את פרטיה מול קופת החולים בה אתם מבוטחים. שירותי 'טיפת חלב' לא יינתנו היום כרגיל והרופאים שובתים גם בלשכות הבריאות, בבתי הספר ובמשרדי הממשלה.
טיפולי הפריה חוץ גופית ביחידות ה-IVF יינתנו באופן פרטני בהתאם להחלטת ועדת חריגים שתדון בכל מקרה לגופו. נשים שצפויות לעבור היום טיפולים, צריכות לברר מראש באופן פרטני מול בית-החולים האם טיפולי הפוריות יינתנו.
אילו שירותים בריאותיים יינתנו במהלך השביתה?
מערכת הבריאות ממשיכה לפעול במתכונת חירום ולכן ימשיכו לפעול כרגיל: חדרי מיון, טיפול נמרץ, שירותי דיאליזה דחופים, חדרי לידה, פגיות וטיפולים אונקולוגיים. עוד הוחלט על הקמת ועדת חריגים מקומית שתאשר במקרים מסוימים לבצע ניתוחים נדרש.
עוד הוחלט להחריג מן השביתה את השירותים הבאים שימשיכו לפעול כרגיל:
- מכוני גסטרו לפעולות שלא ניתן לדחות (*מרפאות הגסטרו שובתות)
- טיפולי יום
- אונקולוגיה
- סקירות מערכות מאוחרות לנשים בהריון
גופים נוספים שהוחרגו מהשביתה הם רופאי צה"ל, משרד הביטחון, משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר, בהם שירותי הרפואה יימשכו היום כרגיל.
ההסתדרות הרפואית החליטה לצאת בשביתה בעקבות מקרי אלימות נגד צוותים רפואיים. במקרה אחד רופא ילדים בבית-החולים סורוקה הוכה על ידי משפחה של מטופל ובמקרה אחר רופא נשים ברמלה הותקף באגרופן על ידי קטינה בת 17. "למרבה הצער, למרות ריבוי מקרי האלימות, לא הוספו די מאבטחים להגנה על הצוותים הרפואיים, לא החומרה הענישה ולא הוטמעה מערכת דיווח למניעת אירועי אלימות", נכתב מטעם ההסתדרות הרפואית.
ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירכירורגיית ילדים בשיבא ויו"ר ארגון רופאי המדינה אמר ל-N12: "האלימות כלפי רופאים ורופאות הפכה להיות מגיפה שהולכת ומתפשטת בקצב אקספוננציאלי במערכת הבריאות. רשויות אכיפת החוק חייבות לשים סוף ולנהוג ביד קשה ואפס סובלנות כלפי התוקפים כדי להבטיח את ביטחונים האישי של הרופאים והרופאות בישראל".
כדי לעצור את השביתה, הרופאים דורשים התערבות ממשלתית. ד"ר פלדמן: "אנו דורשים מממשלת ישראל לכנס דיון חירום בנושא האלימות כלפי הצוות הרפואי. יש לתגבר את מערך האבטחה בבתי החולים ובקהילה על ידי הכרה במאבטחים במערכת הבריאות כמקצוע מועדף, יש ליצור מרפאות בקהילה עם אבטחה מוגברת, שם יטופלו מטופלים שהפגינו אלימות, לצייד את הצוות הרפואי בלחצן מצוקה אישי וליישם בלוח זמנים מואץ את כל הצעדים המידיים למיגור האלימות במערכת הבריאות בקהילה ובתי החולים כפי שהוצגו היום ע״י משרד הבריאות. לצד זאת, יש צורך לייצר הרתעה קשה מול האלימים באמצעות קנסות מנהליים והרחקה שלהם למשך חצי שנה ממוסדות הרפואה בה ביצעו את האלימות".
מההסתדרות הרפואית נמסר כי "תמשיך לפעול למיגור האלימות כנגד רופאות, רופאים ועובדי מערכת הבריאות עד אשר המעסיקים ומשרד הבריאות יעמדו בחובתם לדאוג לקיומה של סביבת עבודה הולמת ובטוחה ובכלל זה, יציבו שוטרים ומאבטחים במוסדות הרפואיים, ירחיבו את סמכויותיהם, יחמירו את הענישה, יבצעו תיקוני חקיקה, יפעלו להטמעת מערכות לדיווח ולמניעת אירועי אלימות ויפעלו למיצוי הדין עם הגורמים האלימים".