תחלואת החורף נותנת את אותותיה על חדרי המיון ובמחלקות הפנימיות בבתי החולים ברחבי הארץ; התפוסה גבוהה מאוד וההמתנה לטיפול נמשכת שעות ארוכות. על פי נתוני משרד הבריאות המתעדכנים מדי יום, בחלק מבתי החולים בארץ כבר חוצים את רף מאה אחוזי התפוסה במחלקות הפנימיות.

בהדסה עין כרם שיעור החולים במחלקות הפנימיות עומד על 130%, במרכז הרפואי לגליל נהריה יש 120% תפוסה במחלקות פנימיות, וגם בתי החולים תל השומר ושערי צדק מלאים עד אפס מקום, עם 112% תפוסה בכל אחד מהם.

ביום חמישי האחרון, בשעות אחר הצוהריים, המתינה רותם לביא בחדר המיון של בית החולים איכילוב, ושאלה את האחות: "כמה זמן המתנה למחלקה פנימית?", וזו השיבה לה - "עכשיו שחררתי מטופל שחיכה 6 שעות".

רותם לביא
רותם לביא

בשיחה עם N12 סיפרה רותם: "הגעתי לחדר המיון באיכילוב ושכבתי כמעט מעולפת על הספה בחדר ההמתנה. עברו שעה, שעתיים, והמספרים של המטופלים לא מתחלפים על המסכים. כשביקשתי משכך כאבים אמרו לי ש'ייקח זמן עד שהרופאה הפנימית תתפנה'".

רותם המשיכה לתאר את המצב, וסיפרה שנאמר לה כי קיימת רק רופאה נוירולוגית אחת תורנית שאחראית גם על הטיפול הנמרץ וגם על המיון. "כדי שהיא תבדוק אותי אני צריכה לקבל המלצה מהרופאה הפנימית, שאם תתקבל אז הנוירולוגית תתפנה רק בסביבות 4 לפנות בוקר".

"ניכר שהמצב הנוראי במיון מורכב משילוב של עומס מטופלים ומחסור רציני בכוח אדם", אמרה. "הרגשתי שהמיון הפך להיות 'מיון בשירות עצמי'. הצוות מנהל דיאלוג בעיקר עם עצמו, מינימום תקשורת עם המטופל שנמצא לפניו, בשל העומס האדיר. שוחררתי להמשך בירור בקהילה - כאשר התור הקרוב הבא לנוירולוג הוא באמצע אפריל".

פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית אמר: "בסוף השבוע האחרון בבילינסון הייתי כונן במחלקה, ומיום שישי בצוהריים ההנהלה הודיעה לנו להתארגן לעומס אדיר ולשחרר חולים במהלך סוף השבוע, כדי שלא נמצא את עצמנו ביום ראשון עם תפוסות בחדר המיון - במספרים שלא נוכל לעמוד בהם".

"כרגע העומס במחלקות הפנימיות בכל רחבי הארץ הולך ומתגבר", המשיך פרופ' אליס להסביר את המצב. "אלה לא אנשים עם נזלת שקצת משתעלים. אלה חולים עם מחלות רקע קשות שמסתבכות ומחמירות בעקבות הידבקות במחלות חורף. זה עומס גדול מאוד שמוציא אותנו מאיזון. החולים מגיעים עם תחלואה נשימתית ממגוון סוגים: שפעת מזן אינפלואנזה, RSV, או קורונה".

"רוב המאושפזים עם קורונה מגיעים מבתי אבות ומוסדות סיעודיים, הם מגיעים לבית החולים ונשארים באשפוז עד לסיום הבידוד - מה שמגדיל את העומס על המחלקות שהופכות למקום אחסון לחולים".