הפג ששרד נגד כל הסיכויים: קרה לפני כשנה וחצי בבית החולים הלל יפה בחדרה. לינה הגיעה עם כאבים למיון נשים ומהר מאוד הבינו שם שזאת לידה שהולכת ומתקדמת - למרות שהיא הייתה אז רק בשבוע ה-23 להיריון, שלב מאוד מוקדם ומסוכן. כשהגיעה לבית החולים - שאלו אותה מה תרצה לעשות. "או שאני מנסה ללדת בלידה רגילה או שאני עוברת תהליך של לידה שקטה - שזו בעצם הפלה", סיפרה לירה סרידיס.
לפי הנתונים שפרסמנו אמש (ראשון) לראשונה, בשנת 2015 נולדו בישראל 46 תינוקות בשבוע ה-23 להיריון - אך רק 4 שרדו לאחר שנה. בשנים שלאחר מכן המספרים נשארו דומים. זאת סטטיסטיקה אכזרית: בשבע השנים האחרונות היו 305 לידות מסוכנות כאלה - ורק 23 פגים - שרדו ונותרו בחיים.
הנוהל הזה של לשאול את היולדת קיים בישראל רק משנת 2015 ומדובר למעשה בתינוקות שהממסד הרפואי בישראל לא מתייחס אליהם כאל יצורים חיים בגלל הסטטיסטיקה: רק 7.5% מהם שורדים, ולפחות חצי מהם עלולים לסבול מנכויות קשות.
"זאת החלטה של חיים ומוות על הילד שלך שהכי רצית אותו בעולם", אמרה פרופ' טל בירון, מנהלת אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי מאיר. "זו אחת ההחלטות הקשות בחיים - אני לא מאחלת לאף אחד". עוד היא הוסיפה כי השלב שממנו הצוותים הרפואיים מנסים להציל את התינוק - הוא בשבוע 24.
לירה שיתפה כי לא הייתה להם שום התלבטות בלידת בנם לאון בשבוע כה מוקדם. "שום התלבטות. אנחנו ממש ציפינו להיריון הזה, ללידה הזאת", סיפרה. בעלה חריס הוסיף: "זה לא עבר בראש בכלל, לא חשבתי על זה. הסתכלנו אחד על השנייה ואמרנו 'מה שיהיה יהיה', שנלך על זה".
אולם, לאון הקטן שרד כמו גדול. כשנולד, הוא שקל קצת יותר מ-500 גרם, ובמהלך הלידה לינה קיבלה סטרואידים ומגנזיום, כדי לחזק את העובר ברחם - ולהקטין את הסיכויים שיסבול מנכות נוירולוגית משמעותית."תמיד היו את רגשות האשמה האלה, שלא הצלחתי להחזיק אותו בבטן יותר זמן. מה עשיתי, איזה טעות אני אולי עשיתי, אמרה לירה בדמעות.
ד"ר יובל גיאלצ'ינסקי, מנהל המרכז לרפואת האם והעובר בבית החולים בילינסון הסביר: "בעבר עוברים כאלה לא היו שורדים. הם היו פשוט נולדים - ומתים כעבור כמה דקות. המערכות של העובר עדיין לא בשלות לחיים החוץ-רחמיים. כל מערכת, למשל מערכת הנשימה - עדיין לא ערוכה לקלוט חמצן כמו שצריך, ומערכת העיכול לא ערוכה לספוג את המזון.
אבל היום יש ללאון הרבה כוח. התחביב שלו הוא לעצב מחדש את הסלון והוא מתפתח בהתאם לגילו, שנה וחצי. הוא צועד, הוא הולך לגן רגיל ומבין היטב מה שאומרים לו. כנראה שזאת הפעם הראשונה שאתם רואים ילד ישראלי ששרד יותר משנה לאחר לידה בשבוע ה-23.
בקנדה ובעוד מדינות כבר הורידו את גיל החיות והם נלחמים שם על פג כבר בשבוע ה-23 ולא ה-24 כמו בישראל. וביפן הלכו אפילו רחוק יותר, ובמקרים מסוימים נלחמים שם גם על פגים שנולדו בשבוע ה-22.