מוצרי תינוקות שעלולים לפגוע בבריאותם ממשיכים להימכר ברשתות הפארם ובחנויות הילדים הגדולות בישראל, על אף אזהרה חמורה שהוציא ה-FDA האמריקני והמלצות משרד הבריאות נגד חלקם - זו המסקנה המדאיגה שעולה מתחקיר שפרסמנו אמש (שלישי) ב"תוכנית חיסכון". בעקבות התחקיר, במשרד הבריאות וברשות להגנת הצרכן פתחו בבדיקה בחשד להטעיית הציבור מצד רשתות הפארם והרשתות למוצרי תינוקות.

שוק מוצרי התינוקות מגלגל כ-2 מיליארד שקלים בשנה, עם מאות מוצרים - שחלקם מבטיחים לסייע לתינוק לישון בצורה טובה יותר ולמנוע בעיות רפואיות ושלל תופעות. אחד מהמוצרים האלה למשל הוא כריות מיוחדות לעריסה, שנועדו כביכול להגן על הראש של התינוק.

ברשת "מוצצים" וגם ב"שילב" נשמעו מבטיחים שהמוצרים שלהם מומלצים ובטוחים, אלא שלפי משרד הבריאות אין להשתמש במגן מיטה או במגן ראש. הסיבה - הם אינם מונעים חבלות, ויכולים אפילו לגרום ללכידה של ראש התינוק.

יש כריות אחרות שנמכרות בסופר-פארם ומבטיחות לסייע לתינוק לישון על הצד, מספקות מצב שינה נוח ובטוח, ומבטיחות גם ששינה על הצד מקלה על תינוקות, ועשויה למנוע מקרי חנק במידה והתינוק פולט בזמן שינה. אלא שבארגון האמריקני מזהירים מפני כריות שנועדו לגרום לתינוקות לישון על הצד, מכיוון שזה עלול להיות מסוכן מאוד. "כל אמצעי העזר, כולם נושאים בחובם סכנה שהתינוק עלול להסתבך בעזרים האלה ולהיחנק מעצם העזרים", אומר פרופסור צחי גרוסמן, יו"ר איגוד רופאי הילדים.

בשנים האחרונות ארגון ה-FDA פרסם אזהרות או המלצות על מוצרים לתינוקות, שחלקם מבטיחים לסייע במצבים מסוימים או להפחית את הסיכוי למוות בעריסה. ברשימה הזו יש לא מעט מוצרים, בין השאר עריסות מיוחדות לתינוקות, מחיצות, כריות שינה או מכשירי ניטור. האזהרה תקפה גם למוניטורים השונים, ששוב ושוב נטען לגביהם שחלקם יכולים להפחית את הסיכוי למוות בעריסה.

כריות ראש לתינוקות
כרית ראש לתינוקות. עשויה להיות מסוכנת. אילוסטרציה
מוניטור לתינוקות (צילום: babylist, youtube)
המוניטור, גם ממנו מזהיר ה- FDA | צילום: babylist, youtube

"עמדת האיגוד לרפואת ילדים, ובעצם עמדת איגודים רפואיים אחרים בעולם, היא שניטור תינוקות על ידי מכשירים לא מונע מוות בעריסה. ולכן ההמלצה הכללית לגבי תינוקות בריאים היא שאין צורך בניטור הזה", אומר גרוסמן. ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למערכת הבריאות, מוסיף כי "כל הורה, לפני שהוא קונה מוצר, חייב לוודא בערוצים המהימנים האם באמת מדובר במוצר מומלץ ובטיחותי,  רגע לפני שלכאורה קונים את השקט הנפשי".

אז גם אם ראיתם מוצר ברשת מוכרת וארצית, אל תתפתו לקנות. כי כפי שעולה בתחקיר, בלא מעט פעמים הרשתות והחברות מספקות הבטחות לעיתים ללא כיסוי, ואף משווקות מוצרים שעל פי מנהל התרופות והמזון האמריקני עלולים להיות מסוכנים.

תגובות

תגובת שילב: "המוצרים הנמכרים בשילב, עוברים את הבדיקות המחמירות של מכון התקנים הישראלי ומקבלים את אישורם. אנחנו עומדים בקשר רציף מול מכון התקנים ומתעדכנים מולם בשינויים, במידה ויהיו נפעל בהתאם".

תגובת סופר פארם: "המוצר נמכר באתר בלבד ע"י מוכר חיצוני. המוכרים החיצוניים מחויבים לעמוד בתקנים המחמירים ביותר בהתאם לרגולציה הישראלית. מוכר שלא יעמוד בתקנים המחמירים ייחסם מהאתר. הטענה תיבדק מול המוכר". 

תגובת רשת מוצצים:"הרשת מציעה מגוון ענק של מוצרי בטיחות בסטנדרטים מחמירים ובתקני בטיחות בינלאומיים. במקרה הספציפי מדובר במוכר שפעל שלא בהתאם למדיניות והוראות הרשת. הנושא ייבדק ויטופל".