הישג פורץ דרך: "טרנסמדיקס", מכשיר חדשני שהגיע לראשונה לבית החולים בילינסון, מהווה בשורה של ממש לחולים הממתינים להשתלת לב. במקום לקרר את הלב של התורם המת, להעביר אותו לצידנית ולהשתיל אותו בגוף החולה תוך 5 שעות לכל היותר – המכשיר מסוגל להמשיך לגרום ללב לפעום ולהאריך את הזמן שבו ניתן להשתיל אותו.
"מבחינתי, הלילה זו הטיסה שלנו לחלל. אנחנו נחתנו על הירח, הבאנו את ישראל לשורה הראשונה של מרכזי ההשתלות בעולם", סיפר בהתרגשות פרופ' ירון ברק, מנהל יחידת השתלות לב וחזה בבית החולים בילינסון. "יש מרכזים בודדים בעולם שמותר להם להשתמש במכשיר הזה ואנחנו נבחרנו להוביל את זה בבמזרח התיכון, וכמובן בישראל".
"טרנסמדיקס", שפותח על ידי חברה אמריקנית מבוסטון, ורק לאחרונה קיבל את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), מאפשר להעביר את הלב לבית החולים שבו נמצא החולה שממתין להשתלה, תוך כדי כשהוא ממשיך לפעום - כאילו מעולם לא יצא מגופת הנפטר. זאת בניגוד לפרוצדורה שנהוגה היום ובה מקפיאים את הלב וממהרים להשתיל אותו אצל החולה תוך כ-5 שעות.
ב-10 השעות שבו הלב מוחזק פועם מחוץ לגוף הנפטר, הרופאים מבצעים בו בדיקות רפואיות מקיפות כדי לוודא שהוא אכן מתאים, ואפילו משפרים את מצבו באמצעות תרופות. כך, אפשר להשתיל לבבות שבעבר היו נפסלים.
מחירו של המכשיר גבוה למדי ומגיע למיליון דולר, וכן ל-100 אלף דולר לכל ניתוח בודד של השתלת לב. עם זאת, הוא ללא ספק מצליח להציל חיים. בישראל הוא נוסה מספר רב של פעמים וכמה חולים עברו בהצלחה את ההשתלה. כמו כן, הרופאים מציינים כי בעזרת המכשיר ניתן יהיה להביא תרומות לב גם מחו"ל. כיום ניתן להביא תרומות מקפריסין השכנה, אך כעת ניתן יהיה להביא גם מיוון, איטליה ומדינות מערב אירופה.
מדי שנה נפטרים כ-20 חולים הנמצאים ברשימת ההמתנה להשתלת הלב - וכעת ניתן יהיה להפחית זאת בחצי. בכל העולם יש כ-30 בתי חולים בלבד שמשתמשים בטכנולוגיה החדשה, ובבילינסון מקווים להציל כך חיים של עשרות חולי לב ישראלים שבלעדיה הם לא ישרדו.