שאלה שמסקרנת נשים רבות ברחבי העולם שעדיין לא הפכו לאימהות ולא מתוכננות להיכנס להיריון בקרוב ולהתמקד למשל בבניית קריירה היא: האם כדאי להקפיא ביציות?
חברת הסטארט אפ הישראלית אמבריוניקס, שמפתחת טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית לשיפור סיכויי ההצלחה של הפרית חוץ גופיות, פיחתה מחשבון שעונה בדיוק על השאלה הזאת: כמה ביציות תקבלי מסבב אחד של שאיבת ביציות, שעולה בממוצע כ-6,000 שקל בישראל, ומה הסיכוי שלך שלפחות אחת מהן תהפוך לילד הבכור שלך.
"אני מנסה את המחשבון, רושמת – גיל 38, גובה, משקל... שואלים אותי אם יש לי איזשהן מחלות, אין לי", מספרת אביב. "שואלים מה המוצא, אז המוצא שלי וויט (לבן)", אומרת חן, בת 26.
מי שתיכנס למחשבון שזמין לכולם ובחינם באינטרנט, תתבקש למלא פרטים על הגיל, המשקל, הגובה והמוצא האתני, וגם לדווח אם היא סובלת משחלות פוליציסטיות או מאנדומטריוזיס. טל לנדמן, מנכ"לית חברת אמבריוניקס, מסבירה אודות המחשבון החדש: "למעשה מדובר בסימולטור פוריות הראשון מסוגו בעולם. אנחנו רואים ביקוש גדול מאוד לנושא, אבל מצד שני כשנשים מחפשות בגוגל, אין להם כמעט מידע אובייקטיבי בנושא".
"הסיבה היחידה לא לעשות את זה בעיקרון זה עלויות. בסך הכול הסיכוי לסיבוכים הוא מאוד מאוד קטן", מסביר ד"ר אילן טור-כספא, מומחה לפוריות וראש הועדה הרפואית של אמבריוניקס. חן ואביב ניגשות לבדוק את התוצאות. "יצליחו לשאוב לי 17 ביציות, ויש לי סיכוי של 90% לתינוק אחד, ו-66% לשני תינוקות", משתפת חן. אביב מופתעת מהתוצאות לרעה: "כתוב לי – 8 ביציות, live birth chance – 15% לאחד (ילד), אחוז אחד לשתי לידות?"
התשובה לשאלה של אביב היא כן, זאת סטטיסטיקה לגמרי סבירה להקפאת ביציות בגיל 38: 15% בלבד שזה ייגמר בלידה מוצלחת של תינוק אחד, והסיכוי שהביציות יספיקו לשני הריונות מוצלחים הוא כבר כמעט אפס. לכן, המומחים ממליצים להקפיא ביציות לפני גיל 35.
"במחקרים שנעשו היום אנחנו רואים שנשים שהקפיאו ביציות, הדבר היחיד שהן מצטערות עליו זה שהן לא הקפיאו מספיק", הוסיף ד״ר טור-כספא. זאת אחת הסיבות שבגללן רוב הנשים עושות לפחות שני סבבים של שאיבת ביציות ולא אחד, כדי שיהיה מספיק ביציות לשני ילדים.
המחיר הממוצע אומנם קופץ מ-6,000 ל-12,000 אלף שקלים - אבל שימו לב לתוצאה הטובה, אם עושים את זה מספיק מוקדם: "עם שני מחזורים יש לי 35 ביציות עם סיכוי של 99 אחוז לילד אחד, ו-94 אחוז לשני ילדים", אומרת חן. מחשבון הקפאת הביציות של "אמבריוניקס" עלה לאינטרנט רק לפני כשבועיים ועד עכשיו נרשמו כבר יותר מ-3,000 כניסות כמעט בלי פרסום והוא זמין כמובן לכל מי שרוצה.