לאחר ששני גברים נחנקו מסופגניה ומותו של אחד נקבע היום (שלישי), מד"א הזהירו ממאכל החג שעלול להיות מסכן חיים עבור אוכלוסיות מסוימות. ד"ר אילן בלאו, מומחה אף אוזן גרון ומומחה בניתוחים אנדוסקופיים במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, הסביר מדוע הסופגנייה יכולה להיות כל כך קטלנית: "מצד אחת היא תופסת נפח ומצד שני היא סופגת את כל הרוק שלנו וזה לא מחליק לנו בגרון".
לדברי ד"ר בלאו, הבעיה מתחלקת לשתיים:
- תרבות האכילה: "את הסופגנייה יש לאכול בביסים קטנים, ללעוס עד הסוף את החתיכה שבפה לפני שבולעים. אין צורך לטרוף אותה. אכילה מהירה לרוב לא תוביל לתחושת שובע. בהדלקת נרות, אנשים מגיעים רעבים וישר אוכלים את מה שהם רואים, בין היתר סופגניות ולפעמים לא מסתפקים באחת".
- הרכב הבצק, המשנה את נפחו: "אפשר למעוך אותו אך ברגע שנעזוב הוא יחזור לנפחו. אותו הדבר כשמכניסים אותו לדרכי העיכול, יכול להיות שהוא נבלע קטן אבל תופס שם נפח. אם הוא נכנס לוושט אין בעיה".
"ישנו פיצול, היכן שקנה הנשימה והוושט. אוויר אמור ללכת קדימה ומזון אחורה, ישנו מנגנון סנכרון שלם שאמור להגן על האוויר. בזמן הבליעה, יש סגירה והגנה על דרכי האוויר ואין כניסה של מזון", אמר ד"ר בלאו. "אם משהו גדול מגיע, נתקע ולא נכנס לוושט, זה תופס נפח ולא ניתן לנשום. נוסיף לכך שבצק סופח הרבה נוזלים לתוכו ומגיע ללוע התחתון הנחשב יחסית יבש בלי רוק, אז קשה לו להמשיך עוד צעד קטן לכיוון הוושט".
ד"ר בלאו מדגיש את החשיבות בטיפול מהיר ברגע שאדם נחנק מסופגנייה: "ברגע שמישהו נחנק כשהמזון לא מגיע לוושט, יש לשחרר לו את זה באותו הרגע, כי עד שיגיע לבית החולים יהיה כבר מאוחר מדי". לחיצה חזקה ביד מאוגרפת על הבטן מעל הטבור, בצירוף יד שנייה עליה ותנועות דחיקה כלפי מעלה, ישחררו כמות חזקה של אוויר שידחוף את האלמנט החוצה במקרים מסוימים.