בתום שורת דיונים בבית המשפט המחוזי בלוד בפרשת מחדל הפריה בבית החולים אסותא, התקבלה החלטה לחייב את האישה בהיריון - שנושאת את העובר - למסור את תוצאות הבדיקה הגנטית לזיהוי הורי העובר - בהקדם האפשרי. כפי שפרסמנו בעבר, האם ההרה מסרבת למסור את תוצאות בדיקת מי השפיר של התינוקת שברחמה על מנת לקבוע מי הוריה הביולוגיים. עורכי הדין של האישה הנושאת את העובר: "נגיש ערעור".
סיקור מחדל ההפריה ב-N12:
- מנהל מעבדת ההפריה באסותא: "ייתכן שיש נשים נוספות שנושאות עובר לא שלהן"
- משרד הבריאות הודיע על הקמת ועדת בדיקה למחדל ההפריה
- מה יעלה בגורלו של הילד? שאלות ותשובות
- משרד הבריאות אוסר על המחלקה באסותא לקבל מטופלות חדשות
בשבוע שעבר התקבלה החלטה שעליה למסור את התוצאות. עורכי דינה גלית קרנר ואסף שרעף ערערו למחוזי והיום התקבלה ההכרעה שעליה למסור תוצאות גנטיות שיזהו מי הוריו הביולוגים של העובר. עו"ד גלית קרנר ואסף שרעף, המייצגים את האישה שנושאת את העובר, ואת בן זוגה, מסרו בתגובה: "אנו שמחים שבית המשפט עירני להתנהלות הרשלנית של בית החולים אסותא גם בניהול התהליך המשפטי. היות ולא הוצגו מסמכים מלאים ולא ניתנה התייחסות מלאה למלוא נימוקי הערעור בדעותינו להגיש ערעור".
התיק נידון תחילה בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, ולכן מתקיים בדלתיים סגורות. משרד הבריאות ביקש להשתמש בבדיקת הרקמות שערכה האם הנושאת את העוברית – כדי לקבוע באופן סופי למי היא שייכת. עורכי דינה התנגדו לכך נחרצות: "אני בטוחה שבית המשפט יקיים ויישם את כוונת המחוקק, וישמור את הבדיקות הגנטיות שלנו, שלא ייעשה בהן שום שימוש אחר מלבד השימוש שלשמו הסכמנו כשעשינו אותן".
מה משמעות ההחלטה של בית המשפט?
בית המשפט המחוזי דחה את הערעור שהוגש וקבע כי יש לבצע בדיקה לאלתר. זו משמעות ההחלטה בשלב הזה. לאחר ביצוע הבדיקה וקבלת התוצאות יתקיימו הליכים משפטיים נוספים.
מתי הבדיקה תיערך?
הבדיקה תתבצע בהקדם האפשרי. בית המשפט קבע שאין הצדקה להמתין ללידה.
על מה התבסס בית המשפט?
בית המשפט ציין שקיימת חשיבות לידיעת מוצאו הגנטי של העובר, וכי "כל יציר אנוש זכאי לדעת מניין בא". עוד נקבע כי גם להורים שעשויים להיות ההורים הביולוגיים יש זכות לבירור הקשר הזה. בנוסף, השופטים כתבו שיש אינטרס ציבורי בביצוע הבדיקה בגלל הנסיבות החריגות: "עיניהן של זוגות נוספים נשואות לתוצאות הבדיקה הגנטית, זוגות שהחלו בטיפולי הפריה חוץ גופית אצל אסותא אך אלו נעצרו בשל האירוע הנדון. יש להניח כי אלו אינם יודעים את נפשם בשל מעשה ההחלפה".
מה כולל צו איסור הפרסום?
באופן כללי תיקים מסוג זה מתנהלים בדלתיים סגורות. במקרה הנוכחי בשל החשיבות הציבורית הוחלט לפרסם חלקים מההחלטה, ולצד זאת פרטים שעלולים לפגוע בפרטיות המעורבים לא יפורסמו.
מה המשמעות לגבי החזקת הילדה בעתיד?
עוד מוקדם לדעת. הנושא יידון לאחר שיתקבלו התוצאות, ובכל מקרה סביר להניח שהסוגיה תגיע לבית המשפט העליון.
"אני מתחננת, הניחי לי ללדת בשקט"
במכתב שפרסמנו לראשונה במהדורה המרכזית ביקשה האישה ההרה מהאם הביולוגית להתחשב במצב המיוחד שבו היא נמצאת. "כמו שאת יודעת, העוברית סובלת ממום לב נדיר. עשיתי צנתור ברחם בהרדמה מלאה תוך סיכון חיי, ורק בדרך נס ותושייתם של הרופאים משיבא ומהעולם, שבחרתי להביא, הלב של התינוקת שלי ניצל וגם הלב שלי", כתבה האישה ההרה. "אני מתחננת, הניחי לי ללדת בשקט את פרי בטני. הבנתי שיש לך עוד עוברים, אני מתחננת – תיכנסי להיריון מהם, תעשי זאת, וכל אחת תלך לדרכה בשקט עם האמת שלה, האהבה שלה לילדיה והאלוהים שישמור על כולנו".
א', מי שהיא כנראה האם הביולוגית של אותה התינוקת, סיפרה ב"אולפן שישי" כי היא "נקלעה לסיטואציה בלתי אפשרית, אני כבר שבועיים לא יודעת את נפשי. אני הרוסה, ממוטטת, אני לא חיה, אני לא מצליחה לתפקד, אני לא אוכלת, לא ישנה. רק מהמחשבה שזו יכולה להיות התינוקת שלי שהוכנסה בטעות, בטעות נוראית, לאישה אחרת, כשאני ובעלי נמצאים בתהליך כל כך סבוך ומפרך וקשה בניסיון להביא ילד לעולם".
באות כוחו של אסותא, עורכות הדין ליאל גולני ברנס, אפרת שפירא-אורן ואביטל ברוקר-ימין ממשרד יגאל ארנון - תדמור לוי, מסרו: "אסותא מברכת על כך שבקשתה לביצוע הבדיקה הגנטית התקבלה. אסותא תפעל, כמובן, ליישומו של פסק הדין בהקדם האפשרי".