תופעה שכיחה או סיבה לדאגה? הבית הלבן הודיע שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נמצא חיובי לקורונה - בפעם השנייה בתוך שבועיים. לפני עשרה ימים נדבק הנשיא בקורונה, ואתמול (שבת) הודיע רופאו האישי שלאחר ארבעה ימים של תשובות שליליות - הנשיא נמצא שוב חיובי לנגיף. מדוע זה קרה והאם זה עלול לקרות גם לנו? הנה ההסבר.
ד"ר אורן קובילר, חוקר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ת"א וחבר עמותת "מדעת", הסביר בשיחה עם N12 כי "ההדבקה החוזרת תוך ימים ספורים היא תופעה מוכרת של הטיפול התרופתי לקורונה - והיא נקראת 'ריבאונד'". עוד הרחיב: "ישנם דיווחים על חולים שלקחו את התרופה 'פקסלוביד' או תרופות אחרות לקורונה, וחוו שני גלים של הדבקות בנגיף - סמוכים מאוד זה לזה". לדבריו, העלייה השנייה של המחלה לרוב פחות סימפטומטית ופחות משמעותית: "יש ידיעות על כך מרחבי העולם וזה ככל הנראה מה שקרה עם הנשיא האמריקני ביידן".
האם התרופה היא הסיבה היחידה?
לצד השפעות השימוש ב-"פקסלוביד", יש מקרים של הדבקה חוזרת בקורונה תוך זמן קצר - גם מבלי לנטול את התרופה. ד"ר קובילר מדגיש כי "סביר להניח שההדבקה החוזרת תתרחש מבלי שהחולה ידע - זאת מכיוון שלא ימצא סיבה להיבדק פעם נוספת אחרי שכבר החלים".
התרופה "פקסלוביד" של חברת פייזר כבר הוכחה כיעילה למניעת תחלואה קשה ותמותה מקורונה, ונלקחת במשך 5 ימים. בתוך כך, מדגיש ד"ר קובילר כי תופעת ההידבקות החוזרת בקורונה לא מעוררת סיבה לדאגה. "עם החשיפה הראשונית לקורונה, התרופה מונעת את שכפול הנגיף בגוף", הוא מסביר. "עם זאת, לאחר מספר ימים כמות התרופה בגוף פוחתת - והנגיף מצליח לשכפל את עצמו. אלא שכעת, תופעות המחלה קלות הרבה יותר".
מנתוני משרד הבריאות עולה כי במהלך היממה האחרונה אובחנו 2071 תושבים בישראל כחיוביים לקורונה, שמצטרפים לכ-40 אלף חולים פעילים. במחלקות הקורונה מאושפזים כעת 321 חולים במצב קשה ו-572 חולים נוספים במצב קל עד בינוני. שיעור הבדיקות החיוביות בקורונה בתחנות הבדיקה המוסדיות עומד על קרוב ל-30%. המגפה בישראל מוגדרת במגמת דעיכה, ומקדם ההדבקה נמוך מ-0.8.