64% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חיה עם עודף משקל, כך על פי דוח של ארגון הבריאות העולמי שהתפרסם לפני מספר ימים. מתוך רשימה של 44 מדינות באירופה ובאסיה – ישראל מדורגת במקום השלישי, כאשר מעל מחצית מהאוכלוסייה בארץ בעלת מסת גוף (BMI) גבוהה מ-25.
מחלה נפוצה שדורשת שינוי מדיניות
מעל לישראל מדורגות טורקיה עם 67% ומלטה עם 66%. אחרינו ברשימה ניתן למצוא את כל מדינות מערב אירופה בהן בריטניה עם 64%, צרפת – 59% ושוודיה – 52%. "אני חושב שאנחנו פשוט לא מקדישים מספיק לתובנה שהשמנה היא מחלה מאוד נפוצה בישראל" מסביר ד"ר דרור דיקר, מנהל המרכז לטיפול בעודף משקל בבית החולים השרון.
על פי ד"ר דיקר, ההתייחסות להשמנה כאל מחלה דורשת בניית מסלולי הליכה, מסלולי אופניים, מיסוי ומגבלות נוספות על מזונות לא בריאים ופתיחת מרפאות ציבוריות נוספות לטיפול בבעיות השמנה.
דיאטות מיותרות שמובילות להפרעות אכילה
הדוח של ארגון הבריאות העולמי לא כלל את ישראל בהתייחסות לילדים ולנוער, אז פנינו לפרופ' יוסי הראל-פיש מאוניברסיטת בר-אילן, החוקר הראשי של הארגון בישראל שמרכז עבורו את נתוני הצעירים כאן. מהנתונים הללו עולה כי בישראל ישנה בעיה אחרת, כלל לא של השמנת יתר.
"דווקא הבעיה אצלנו היא הפוכה" מסביר פרופ' הראל-פיש "בגילים מאוד צעירים הילדים מתחילים להתעסק עם דיאטות בשביל להוריד משקל. אצל הבנות אנחנו מגיעים ל-25% מהבנות שעוסקות בדיאטה כדי להוריד משקל". על פי ארגון הבריאות העולמי רק 7% מהילדים בישראל בגילי 15-11 סובלים מהשמנת יתר.
אצל הבנות השיעור אפילו נמוך יותר: 4% בלבד. כלומר 19% מהילדות בישראל בגילי 15-11 עושות דיאטה מיותרת, שאין בה שום צורך. הדיאטות המיותרות הופכות בהמשך לבעיות של אנורקסיה ובולימיה, אחת הסיבות לכך הן הרשתות החברתיות שמציבות רף לא הגיוני של מראה חיצוני כמודל לחיקוי.