לפני כחצי שנה אלינור קופלר שטראוס, אימא לשני ילדים קטנים, גילתה שהיא חולה בסרטן השד. מיד עם קבלת הבשורה, היא החלה לתכנן את תוכנית הטיפול הטוב ביותר עבורה, ואז גם עלה החשש מתופעת הלוואי המזוהה ביותר עם הכימותרפיה – איבוד השיער
"אמרו לי שאני הולכת לאבד את השיער", היא מספרת, "נסעתי לארצות הברית ופגשתי חברה שבדיוק סיפרה לי שהיא החלימה מסרטן. היא אמרה לי 'אלינור תקשיבי, לא מדברים על זה בארץ. יש כובע קרח שעוזר למניעה של נשירת השיער".
אותו כובע קרח, שנקרא "קולד קאפס" באנגלית, הוא שיטת טיפול די חדשנית שה-fda אישר בשנים האחרונות ונועדה למנוע או להפחית נשירת שיער בקרב כ-60% חולי סרטן שעוברים כימותרפיה. החולים שנמצאים מתאימים לטיפול חובשים את הכובע לפני ואחרי הכימו, וג'ל הקירור שנמצא בתוך הכובע מקרר את הקרקפת, מכווץ את כלי הדם ומצמצם את החומרים הכימיים שחודרים לזקיקי השיער וגורמים לנשירה.
"אתה רואה שנשאר השיער, אני פה עם שיער והיה לנו מאוד מאוד חשוב לשבת פה ולספר על התהליך הזה", היא מדגישה. "זה גם נתן לי את הזמן לעכל. ואני חושבת שאם לא היה לי שיער, אז אנשים היו שואלים, מתעניינים ממקום של 'מה קרה? הכול בסדר?'".
רועי בר נתן, בעלה של אלינור, מוסיף: "אני חושב שההתעסקות שלה בשיער לגמרי הסיטה את ההתעסקות במחלה והיא הצליחה לחיות. בין הדקירות לבין השינה לבין העייפות ולכאבים, היא ניהלה חיים".
לאחר התוצאות הטובות אלינור החליטה להפיץ את הבשורה בקרב נשים אחרות שחולות בסרטן. "נתקלתי בפוסט של אלינור קופלר, שהיא סיפרה לי שהיא עוברת אותם טיפולים כמו שלי", אומרת דניאל רווה, חולה בסרטן השד. "זו אותה סדרה, אותו פרוטוקול - אני, לצערי, לא הספקתי להתארגן על זה בהתאם כי אני שמעתי את זה באיחור".
כמו דניאל, יש נשים וגברים רבים שחלו בסרטן - וכנראה עבור חלקם זאת הפעם הראשונה שהם שומעים על הטיפול ולא כי הוא יקר במיוחד: ניתן להזמין כובע מחו"ל שעולה 1,500 שקלים בחודש. לעיתים זה אפילו זול יותר מפאה שעולה עשרות אלפי שקלים - אלא שלא תמיד מיידעים את המטופלים על כובע הקרח: גם מחוסר ידע, גם מסיבות כלכליות, גם כי המחקרים מראים שלקסדה יש כ-60% הצלחה וגם כי זה לא נפוץ בארץ.
בדרך הפרטית, המטופלים נדרשים להזמין את הכובע מחברה מחו"ל ולשלם כסף, ודרך מערכת הרפואה הציבורית - אין מספיק מכונות בכל בתי החולים. למרות שזה נפוץ בארה"ב ובאירופה, בארץ יש שש מכונות - בין השאר בבתי החולים רמב"ם, שערי צדק, זיו, איכילוב ובילינסון.
"המכשיר הוא די קטן, זה די נחמד", מדגימה פרופ' רינת ירושלמי משאלי, מנהלת אונקולוגית השד במרכז דוידוף בילינסון מקבוצת כללית. "יש לו שני ראשים - אישה יושבת בכיסא, מקבלת את הטיפול כמתוכנן, והצינור השני הולך מעבר לדלת לאישה נוספת. בו-זמנית אנחנו נותנים טיפול לשתי נשים".
והיא מציינת את ההבדל הגדול לעומת הפתרון המוכר של פאה נוכרית: "למרות שהפאות הן מצוינות, הרבה פעמים נשים צעירות מזכירות ש'אני לא יכולה שהבן שלי יראה אותי בלי שיער', 'הילדים שלי יראו אותי בלי שיער', וגם משם, הדימוי העצמי שלה, בשביל עצמה - היא רוצה להסתכל במראה ולראות את עצמה עם שיער. זה נורמלי".
המאבק בסרטן הוא ארוך ומורכב, וטיפול כובע הקרח הוא לא טיפול מציל חיים, אבל הטיפול נותן תקווה לחלק מהחולים להמשיך בשגרת החיים, ונותן כוחות להתמודד עם האתגרים שבדרך.