פרסום ראשון: איגוד רופאי האלרגיה מתנגד בתוקף להחלטת הביטוח לאומי, שלפיה רופא מומחה רשאי מעתה לאבחן ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים למזון מתחת לגיל 10 - על מנת שאלו יהיו זכאים לקבלת קצבה. באיגוד תקפו היום (רביעי) על השינוי במדיניות ואמרו כי "זה עלול לגרום להורים לתחמן" - ומנגד בביטוח הלאומי טענו כי זו "התנגדות תמוהה, לא מובנת ולא חברתית".
עד להחלטה שהתקבלה בחודש שעבר, ההורים נדרשו להראות תיעוד של התקף מסכן חיים כדי שילדיהם יהיו זכאים לקצבה הזו. ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים למזון מתחת לגיל 10, מקבלים בישראל 50% נכות, קצבה של 1,527 שקל בחודש והטבות נוספות ששוות לפחות 500 שקלים נוספים, כמו זיכוי בנקודת מס, והנחה בתשלום הארנונה והמים.
מדובר בהקלה דרמטית בזכאות ובשורה גדולה להורים רבים שטענו שלילדיהם יש אלרגיה מסכנת חיים, ושזה לא הגיוני שהם לא יקבלו קצבה רק משום שהם שמרו היטב על ילדיהם - כך שהם לא סבלו מהתקף מסכן חיים.
אולם, כעת הרופאים באיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולגיה קלינית, מזהירים בנייר עמדה רשמי שההחלטה הזאת עלולה להוות "תמריץ לאבחון יתר ולעיכוב באבחון של החלמה". רופאים בכירים באיגוד מסבירים שכוונתם היא לכך שהורים רבים עלולים לנסות לתחמן כדי לקבל את הקצבה, והדבר עלול לגרום גם לעיכוב בריפוי של ילדים שכבר אובחנו.
כיום מקבלים את ההטבות האלה כ-3,500 בלבד, אבל רופאים בכירים באיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולגיה קלינית מזהירים שכעת עלולה להיות הצפה של עשרות אלפי בקשות לקצבה, שחלקן כאמור - עלולות להיות כוזבות, מאחר שהורים רבים עלולים לנסות להשיג את הקצבה החודשית וההטבות הנלוות לכך, גם אם ילדיהם לא באמת סובלים מאלרגיות.
תגובת הביטוח הלאומי: "תמוהה בעינינו מתקפת היח"צ של האיגוד שהוציא חוות דעת שסותרת ב-180 מעלות את נייר העמדה שלהם שצידד בהקלה וסיוע למשפחות. הורים רוצים בטובת ילדיהם ולא יסכנו את חייהם או יתייגו אותם ככאלה, ורופאים נשבעו את שבועת הרופא כדי לתת טיפול וידע בהתאם למצב הרפואי. קצבה ניתנת לילד ומשפחתו לאחר בדיקה מקיפה ומקצועית של רופא מומחה בקהילה ובביטוח הלאומי, ולא נמתין לאירוע שיסכן את חיי הילדים. חבל שבשורה כל כך חשובה לילדים נתקלת בהתנגדות לא מובנת ולא חברתית שכזו".
תגובת עמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון- המייצגת את ההורים לילדים האלרגיים: "גילוי הדעת" של הרופאים המומחים לטיפול באלרגיות הוא מאכזב ומקומם. מעולם לא ראינו סיטואציה שבה הרופאים יוצאים נגד האוכלוסיה שבה הם מטפלים. נזק עצום נגרם לילדים האלרגיים בישראל. נזק שספק אם ניתן יהיה אי פעם לתקן. כמה לא רלוונטי ומנותק לכתוב על הסכנה שיכולה להיות ב"אבחון יתר" כאשר לפני השינוי, כשהיה צריך להוכיח תגובה אנפילקטית (תגובה אלרגית קשה המסכנת חיים באופן מיידי), לא אצה להם הדרך לכתוב לאף אחד על הסיכון שהקריטריונים האלה עלולים לייצר".
"אחרי מאבק ועבודה של שנים, הצלחנו לשנות את הקריטריונים המסוכנים והבלתי סבירים שהיו ועכשיו הרופאים חוששים מאבחון יתר? אז שלא יאבחנו את מי שאינו אלרגי. הרי אלרגיה מסכנת חיים היא לא תחושת בטן של מישהו, היא נקבעת על-פי בדיקות רפואיות ועל-פי אמות המידה שהרופאים עצמם קובעים. אנחנו מעריכים ואוהבים את הרופאים שלנו, ועבדנו איתם בשיתוף מעולה בשנים האחרונות, זו כנראה גם הסיבה לתחושות הקשות ולעלבון שאנחנו מרגישים סביב האמירות המוזרות שלהם בנייר העמדה שהפיצו".
תגובת איגוד רופאי האלרגיה: "אין לאיגוד עמדה בענין החלטת הביטוח הלאומי. העמדה הובהרה בענין תהליך קבלת החלטה, שמסתמכת על ידע רפואי. האיגוד עומד על כך, שבדיונים שנערכו בביטוח הלאומי, לקראת קבלת החלטה בענין שמתייחס לרפואה, צריכים היו להשתתף גורמי המקצוע מתחום הרפואה. הביטוח הלאומי הסתמך בהחלטתו על נייר מקצועי כללי של האיגוד משנת 2020, אלא שהנייר ההוא מחייב הסבר ופרשנות, ולא עומד בפני עצמו"
"מיד עם פרסום הנוהל החדש, פנה האיגוד להנהלת הביטוח לאומי. עד רגע זה לא התקבלה כל תגובה מהביטוח הלאומי.חשוב לצטט במדויק את נייר העמדה, שפרסם האיגוד, בו נכתב: "אין אנו מביעים כאן עמדה, באשר להחלטה העקרונית, לגבי זכאות של ילד עם אלרגיה למזון לגמלה, עם זאת, האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה מתריע כי אופן קביעת הזכאות וההטבות הניתנות, עלול לשמש תמריץ לאבחון יתר של אלרגיה למזון ולעיכוב באבחון של החלמה מאלרגיה למזון. במקביל, קיים חשש לעומס מיותר על המערכת הרפואית".