האלימות הבלתי נסבלת נגד צוותי הרפואה: ד"ר אידית וייסבוך היא הרופאה שכמעט נרצחה בשבוע שעבר במרפאת קופת החולים בבאר יעקב. עם שבעה תפרים בגולגולת, ועם נחישות לחזור ולטפל בחולים בקרוב, היא סיפרה הערב (ראשון) בריאיון למהדורה המרכזית על הרגע שבו המטופל הלם בה שוב ושוב. זאת לא הפעם הראשונה שהיא נתקלת באלימות מטופלים. לדבריה, הגיעו מים עד נפש וצריך שינוי, עכשיו.
"אני רוצה שאתם תראו שאני בן אדם בשר ודם, גם הרופאים הם בני אדם", סיפרה ד"ר וייסבוך על החלטתה להתראיין בפנים גלויות. "אין צורך בשום שיח אלים כלשהו, גם לא אלימות מילולית ובטח שלא פיזית".
מה את זוכרת מאותו היום?
"המרפאה למעשה עמדה להיסגר, אני הייתי בחדרי, דיברתי בטלפון עם בעלי, והוא פתאום התפרץ לחדרי. איכשהו הצלחתי להדוף אותו, והדפתי אותו החוצה ונעלתי את הדלת. המשכתי בשיחת הטלפון ואז פתאום אני רואה אותו מולי, מוציא מין איזה כלי מברזל שלא זיהיתי אותו ומתחיל להלום בראשי. זה לא היה פעם אחת או שתיים, זה היה הרבה פעמים. ואני פשוט התחלתי לצרוח, פשוט לצרוח. וזה היה גם כואב וגם התחיל לרדת מלא מלא דם.
"אני לא יודעת מה קרה אחרי זה, אבל איכשהו הצלחתי להתנתק ממנו, יכול להיות שהדפתי אותו כי יש לי חבלות בידיים, ולצאת מהחדר בצרחות, וכולי מלאה בדם וכל המסדרון מלא בדם. ואז שמעו את הצרחות שלי, יצאה הרופאה מהחדר, הביאה אותי למקום אחר, סגרנו את הדלת, היא ניסתה לעצור את הדם".
וממש הרגשת פחד מוות? שהוא הגיע לרצוח אותך?
"כן, חשבתי שאני אמות, כן".
את זוכרת מה הוא רצה?
"אני בערך יודעת מה הוא רצה. אני לא רוצה כרגע להגיד, לומר, אבל הוא נשך את היד שרצתה לעשות לו טוב, בקיצור".
ומה המצב שלך עכשיו?
"יש לי שבעה תפרים בקרקפת. היה קרע שהגיע ממש עד לגולגולת. כאילו קרע מאוד גדול, הדם נפסק, תודה לאל, עשו CT והכול תקין. וזהו, ואני משתפרת לאט לאט. אני משתדלת להיות חזקה, וזה חלק מהעניין שאני רוצה להעביר פה".
על השאלה אם יש לה עכשיו חשש עכשיו לחזור חזרה לעבודה, השיבה ד"ר וייסבוך: "רפואה בשבילי זו דרך חיים, אלו החיים שלי. אני ממשיכה ברפואה, אני אמשיך להשקיע את מה שעשיתי בעבר, אני אחזור, אני אחזור לבאר יעקב, למרפאה שלי, למטופלים שלי שאני אוהבת וזה לא ישבור אותי".
בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר מקרי אלימות. ההסלמה הזו מורגשת בשטח?
"סף הסבלנות ירד - רוצים הכול כאן ועכשיו. כמובן שאנחנו עובדים בעומס נוראי ויש לי פחות מחמש דקות לחולה, שזה בלתי נתפס. האלימות הגיעה אליי כבר המון פעמים בעבר. אני כבר הגשתי תלונות במשטרה, אני כבר הייתי בבית משפט והרחקתי מטופלת ממני.
"אז יש כאלה שבוחרים להחליק את זה ולא להגיש תלונה ואני מבינה אותם, זה גם מפחיד, הם פוחדים שיתנקמו בהם, אבל אני לא. בתוך כל החוויה הנוראה הזאת שעברתי גיליתי שיש גם אנשים אחרים, יש מטופלים רבים שחיזקו אותי ומוקיעים את כל העניין הזה של האלימות והציעו עזרה".
יותר מ-110 מקרים של אלימות פיזית נרשמו בשנה האחרונה כלפי הצוותים הרפואיים, מעל 1,600 מקרים של אלימות מילולית ואיומים. ד"ר וייסבוך ביקשה שיראו את פניה כדי שיהיה ברור איזה צד צריך לחוש בושה והגיע זמן שגם המערכת תטפל בתוקפים באופן ראוי.
"צריך לעשות פה שינוי, שינוי גדול", היא אומרת. "אני לא כאן כדי להביא את הפתרונות, אלא כדי להתריע על הבעיה וזו בעיה חמורה. ואני מבקשת להתייחס לזה, אני מוכנה גם להגיע לכל מקום, אפילו לכנסת ולבוא ולדבר על זה, רק תזמינו אותי. אבל הגיעו מים עד נפש".
העבר הבעייתי של התוקף
התוקף הוא יעקב חבה בן ה-30, החשוד כעת בניסיון רצח לאחר שתקף את ד"ר וייסבוך באמצעות פטיש שניצלים. בקופת החולים מאוחדת לא הופתעו לשמוע את שמו, שכן מדובר באדם שיש לו עבר של אלימות מילולית - ואף הוצא נגדו צו הרחקה שאוסר עליו להתקרב לבית מרקחת של מאוחדת ברחוב הרצל בראשון לציון.
מדובר בהצטברות של שלושה מקרים שהוא חשוד בכך שצעק ואיים על העובדים בבית המרקחת, ולכן יצא נגדו צו ההרחקה. "הובא לידיעתנו כי הגעת לבית המרקחת של מאוחדת ונהגת באלימות מילולית כנגד עובדי בית המרקחת", כתבה לו קופת החולים מאוחדת בספטמבר 2020. "התנהגותך זו גרמה לעובדי בית המרקחת לחוש תחושת איום ממשי. ולכן נבקשך שלא להגיע יותר לבית מרקחת זה לקבלת שירות".
למרות עברו הבעייתי, מאוחדת המשיכו לתת לו שירות בסניפים אחרים שלהם – זאת מכיוון שהחוק מחייב אותם. הדבר הזה רק מחדד את הבעייתיות והקושי בהתמודדות במערכת הבריאות הציבורים עם אזרחים אלימים.