השנה היא 2022, ואחרי מאבקים ארוכים - יוצאי ויוצאות אתיופיה וגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים יכולים סוף סוף לתרום דם באופן שוויוני במדינת ישראל. אבל אם חשבנו שסערת הטפסים המפלים לתרומות דם מאחורינו, הבחינו נשים ממעגל הזנות, כי בחלק ב' בטופס של משרד הבריאות המונה מצבים בהם אסור להשתמש במנת הדם, מופיע הסעיף החושפני ומעורר המחלוקת מבחינתם "קבלת תשלום עבור יחסי מין".
עבר מספיק זמן כדי שג', שורדת שיצאה ממעגל הזנות, תוכל להשאיר את החיים הקודמים שלה מאחוריה. אישה נורמטיבית בקהילה, שהחליטה לעזור לחברה טובה שחלתה בסרטן ולגשת לבית החולים בו היא מאושפזת ולתרום עבורה דם. זו הייתה הפעם הראשונה שהיא נתקלה בטופס של משרד הבריאות שהיה עליה למלא לפני תרומת הדם ובו סעיפים רבים המונים את כל הסיבות שבגינן אסור להשתמש במנות הדם של התורם. אחד הסעיפים העלה בה תחושות שרצתה להשאיר מאחור.
הסעיף "קבלת תשלום עבור יחסי מין" עורר אצל ג' כעס עקב כפיית חשיפה, תחושת אפליה וגם המחשבה שהסעיף יכול היה להיות מנוסח אחרת לגמרי. "זה עבר כל גבול. שאלה כזאת יכולה לחשוף מישהי שלא רוצה להיחשף, להעלות טריגרים אצל מישהי שלא מוכנה לזה, לגרום למישהי לעצור מלתרום", אמרה ג'. " אני, שנקייה כבר כמעט שנתיים, נעצרתי דום, הרגשתי שפלשו אלי. ההשפלה והמבטים שיכולתי לקבל אם הייתי נאלצת להגיד את האמת שכן קיבלתי בעבר כסף על יחסי מין".
"הסיכוי שאישה בזנות תדווח על עצמה ככזו נמוך, כך שהסעיף מיותר מלכתחילה. השאלה הזו פוגעת באוכלוסייה שקופה ומבוזה הסובלת גם כך מטראומות. אנחנו מבטיחות לפעול לביטול הסעיף הפוגעני הזה", ציינה נעמה גולדברג, מנכ"לית עמותת "לא עומדות מנגד - מסייעות לנשים במעגל הזנות". "משרד הבריאות חוזר שוב ושוב על אותן טעויות. לא יעלה על הדעת שמה שנעשה בעבר לקהילה הגאה וליוצאי אתיופיה עושים עכשיו לנשים במעגל הזנות", היא הוסיפה.
גם בקבוצת הפייסבוק של העמותה העלו הגולשים שנחשפו לסיפור הצעה לנוסח אחר לסעיף זה. בין היתר כפי שמצוין בתחילת ההסברים בטופס התרומה: "קיום יחסי מין עם שותפים מרובים".
אולם במשרד הבריאות רואים בתשלום עבור שירותי מין בעיה נוספת, וזוהי תגובתם: "מי שפונה למתן תרומת דם ועונה על אחד הסעיפים שבעטיים לא ניתן להשתמש במנת הדם לעירוי, מתבקש לסמן שהמנה לא לעירוי. לא צריך לסמן את הסיבה, וכאמור יכולות להיות סיבות רבות לכך. הועדה המייעצת למשרד הבריאות בתחום עירויי דם מתבססת בהחלטותיה וסייגיה על מחקרים מדעיים והנחיות מהעולם המערבי. ההחלטה שלא לקבל תרומת דם ממי שמקבל.ת תשלום עבור יחסי מין נובעת כתוצאה ממחקרים המראים כי אוכלוסייה זו, סטטיסטית, בעלת התנהגות סיכונית גבוהה יותר, ולא רק עקב ריבוי פרטנרים מיניים".