המחקר שעורר הדים – והדעות החלוקות: אורח החיים היושבני שסיגלנו לעצמנו במרוצת השנים הפך את סאגת כאבי הגב לאחת הבעיות הרווחות ביותר בעולם. על-פי הסטטיסטיקות, יותר מ-80% מאזרחי ישראל סבלו או יסבלו מבעיות גב במהלך חייהם.
אחת התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בכאבי גב קשים היא "ארקוקסיה" – תרופה אנטי-דלקתית המשתייכת לקבוצת NSAIDs (נוגדי דלקות שאינם סטרואידים). בממוצע, 70% מהמטופלים יקבלו אותן, אולם מחקר קנדי חדש שפורסם נגד התרופה הצליח לעורר סערה בעולם הרפואה.
מאמר שפורסם החודש בכתב העת "מדע ורפואה מסורתית" העלה סברה כי במקום להקל את הכאב, הארקוקסיה עושות את ההיפך המוחלט – הופכות אותו לכרוני. המחקר הקנדי ניתח נתונים של 2,163 מטופלים עם בעיות גב, וגילה כי אלה שנטלו תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות – פיתחו בעיה כרונית, פי 2 מאלה שלא נטלו את התרופות.
"אי אפשר להגיד שהופתעתי מהתוצאות", הודה פרופ' שלמה וינלקר, מקופת החולים לאומית. "הטיפול הנכון בכאבי גב הוא לפני שמתחיל הכאב הבא - אורח חיים בריא, פעילות גופנית ושמירה על היגיינה נכונה של סביבת עבודה".
מנגד, ישנם רופאים שמבקשים להדגיש כי מדובר במחקר ראשוני וטוענים כי צריך לקחת את מסקנותיו בעירבון מוגבל. "זה מחקר בודד, שלא נעשתה בו השוואה כמקובל באופן מתודולוגי מבחינת עבודת מחקר לקבוצת ביקורת", הסביר ד"ר אורי. "אמשיך להמליץ עליו למטופליי כפי שעשיתי עד היום".
גם ד"ר סילביו בריל טוען כי "הנתונים מאוד ראשוניים ושנויים במחלוקת. אני חייב להגיד שזה לא משהו שאפשר לקחת מהכתב עת וליישם על מיטת החולה". עוד הוסיף: "אני לא חושב שהמחקר נכון. ייתכן שהחולים שהפכו להיות חולים כרוניים והשתמשו בתרופות היו חולים במצב קשה יותר, ונזקקו לתרופות האלה".
במבט חיצוני נראה ששני הצדדים צודקים. הטיפול הנכון הוא אכן טיפול מונע, אולם מצד שני, המחקר החדש מעלה שאלות שצריכות להיבדק באמצעות מחקרים נוספים. אז מה עושים בינתיים? פרופ' וינקלר ממליץ "להתחיל באופן המינימלי ביותר – עם התרופות החלשות ביותר, במינונים הנמוכים ביותר – ולזמן הקצר ביותר".