רשת ארומה הודיעה הבוקר (שלישי) על עצירת חלוקת השוקולדים בכל הסניפים שלה ברחבי הארץ שמיוצרים על ידי חברת "תופינית", שמקבלת את חומר הגלם שלה משטראוס. "עודכנו על הריקול מחברת תופינית המספקת לרשת את השוקולדים, עצרנו במיידית את חלוקת השוקולדים בכל סניפי הרשת, וכן עדכנו את משרד הבריאות", נמסר הבוקר. בתוך כך, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות הדף את הביקורת ואמר כי מבחינתו - ההתנהלות הייתה תקינה לחלוטין. שעה קלה לאחר מכן פרסם משרדו הודעה לתקשורת שבה תיאר את השתלשלות האירועים.
סיקור שוטף ב-N12
• הסלמונלה בשטראוס: רשימת המוצרים המלאה שאסור לצרוך
• לוחות הזמנים: מתי החברה גילתה לראשונה על החשד ומתי זה דווח לציבור
• ריקול הענק: המניה צונחת, הלקוחות מפוחדים
• מחשש לסלמונלה: ריקול גם בגלידות של שטראוס
"ההתנהלות הייתה תקינה, יש נוהל מאוד ברור", אמר הבוקר ד"ר ספי מנדלוביץ' בריאיון ב-103FM. "הדיווח הראשוני הגיע ב-19 לחודש - לחשד לסלמונלה בסביבת הייצור ולא בחומר הגלם. הם מדווחים וממשיכים בבדיקות. האינדיקציה הנוספת הייתה יומיים אחר כך, ב-21 לחודש... בשלבים הראשוניים לא יכולנו עדיין להגיד את זה לציבור, אני חושב שזה היה בשלב מוקדם מדי. נהגנו נכון".
מנכ"ל שטראוס ישראל התנצל אמש בריאיון לתוכנית חיסכון: "אני יכול להבין אם יש אנשים שמאוכזבים מאיתנו, כועסים עלינו, אני רוצה להתנצל בהזדמנות הזאת". הוא הבהיר כי כרגע לא ידוע על מוצרים נגועים שנמצאים בשוק. "באמצע השבוע שעבר התחיל כל התהליך הזה, שבו קיבלנו את האינדיקציה הראשונית של סלמונלה במיכל השוקולד הנוזלי, זה בעצם חומר הגלם שאנחנו יוצקים ממנו את המוצרים", הסביר דרור בריאיון. "באותו רגע עצרנו את התהליך, לא יצקנו ממנו מוצרים. הודענו למשרד הבריאות ויצאנו לסדרה של בדיקות", הוסיף.
הבוקר משרד הבריאות פרסם הודעה שבה דחה את הביקורת וגם הבהיר את שרשרת האירועים. "חיידק הסלמונלה גורם לרוב תסמינים קלים וחולפים וברוב המקרים לאחר מספר ימים יש החלמה מלאה", נכתב.
לוח הזמנים המלא לפי משרד הבריאות
• בתאריך 19.4.22 התקבלו ממצאים ראשוניים מהיצרן אשר עלו במסגרת בדיקות שגרתיות והראו קיום נוכחות סלמונלה באזור הייצור אך לא במוצרי המזון שנדגמו במפעל וטרם שווקו. בעקבות כך, הונחתה החברה לבצע בדיקות רחבות יותר לסביבת הייצור, למוצרים ולחומרי הגלם.
• בתאריך 21.4.22 בשעות הערב, התקבל דיווח על ממצאים שאינם סופיים שהצביעו על חשד לנוכחות סלמונלה בחומר הגלם - בבדיקה מהירה ולא בדיקת מעבדה מלאה האורכת כ-5 ימים. על כן, היצרן לא נדרש לבצע החזרה (ריקול).
• אתמול (22.4.22) בשעות הצהריים, פנה היצרן למשרד הבריאות עם ממצאי הבדיקות הסופיות, המעלים כי בסביבת הייצור ובחומר הגלם ישנה עדות לנוכחות סלמונלה. בעקבות התוצאות הסופיות בחומרי הגלם ובסביבת הייצור, החברה ביצעה החזרה יזומה (ריקול) בתאום עם שירות המזון במשרד הבריאות, לכלל מוצרי השוקולד שתאריך ייצורם מראשית חודש פברואר.
במשרד טענו הבוקר כי "יצוין כי טרם התקבלו תוצאות סופיות לבדיקות שנעשו במוצרי השוקולד המשווקים בחנויות. כלומר, ההחזרות הללו בוצעו כמשנה זהירות עד הגעת התוצאות מחר גם למוצרי שוקולד. בעקבות ההחזרות (ריקול) של חברת שטראוס-עלית, ישנן החזרות של חברות מזון נוספות שעושות שימוש בחומרי הגלם של החברה למוצריהם. בנוסף, ובתיאום עמנו מבוצע דיגום רחב של מוצרים נוספים".
עוד נמסר כי "משרדנו הורה לחברה להגיש תחקיר לסיבת הארוע ולבצע פעולות מתקנות למניעת הישנות מקרים בעתיד. חזרה לשגרת ייצור תתבצע לאחר סיום תחקיר האירוע, ביצוע פעולות למניעת הישנות התקלה, ניקוי וחיטוי הקווים ולאחר ביקורת ובדיקות מעבדה תקינות של משרדנו. ההנחיות לצרכנים הינן בהתאם לפרסומי ההחזרות (ריקול) המפורסמים בתקשורת ובאתר משרד הבריאות. משרד הבריאות ממשיך לעקוב ולחקור באופן צמוד אחר הארוע, ובהתאם לממצאים יינקטו צעדים נוספים. משרד הבריאות ימשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותו על מנת לשמור על בטיחות המוצרים ובריאות הציבור בישראל".
ראש שירותי בריאות המזון במשרד הבריאות, פנינה אורן-שנידור, סיפרה אתמול כי "במהלך חול המועד דיווחה חברת שטראוס למשרד הבריאות שבבדיקות שגרתיות שהיא ביצעה במפעל נמצא חיידק סלמונלה באחד מקווי הייצור. עם היוודע הממצאים החריגים הוחלט לבצע בדיקות נרחבות, נבדקו חומרי גלם ומוצרים שמשמשים להכנת התוצרים הסופיים. לאחר שגם בחומר הגלם נמצא החיידק, הוחלט לבצע החזרה יזומה".
"החברה עבדה לאורך כל הדרך בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות, וההחלטה לבצע ריקול היא בגלל שאנחנו עדיין באירוע מתגלגל", הוסיפה שנידור. "הוחלט לבצע ריקול גורף של כלל מוצרי השוקולד של חברת שטראוס. נלקח גם טווח ביטחון על כל המוצרים שיוצרו מחודש פברואר, כאשר אנחנו מדברים לא רק על החזרה יזומה מקו ייצור אחד, אלא על כלל המוצרים בחברה".