משרד הבריאות עדכן אתמול (שני) כי עד כה אובחנו 29 גברים כחולים באבעבועות הקוף. מ', תושב תל אביב בן 37 שנדבק במחלה, סיפר ל-N12 על ההרגשה ועל הטיפול: "4 ימים של חום גבוה, בלילה לא נרדמתי מרוב גרד וכאב. צריך להיזהר גם מהדבקה עצמית".
אבעבועות קוף היא מחלה ויראלית שמתבטאת לרוב בחום, פריחה שלפוחיתית והגדלה של בלוטות לימפה. בעולם כבר יש אלפי מקרים, בייחוד בספרד, אנגליה, גרמניה וארה"ב, אך ארגון הבריאות העולמי קבע השבוע כי היא אינה מוגדרת כ"מצב חירום לבריאות הציבור המעורר דאגה בין-לאומית".
משרד הבריאות עוקב אחר המידע בעולם ונמצא בקשר עם רשויות הבריאות במדינות השונות. מרבית מקרי המחלה נגרמו מהדבקה שהתרחשה מחוץ לישראל, אבל במשרד הבריאות כבר דיווחו על הדבקות שהתרחשו בישראל. כך קרה גם ל-מ', שסיפר ל-N12 איך גילה שנדבק באבעבועות הקוף לאחר מגע מיני עם תייר מאנגליה שהגיע לביקור בישראל.
"שבוע אחרי החשיפה לגורם שהדביק - המחלה התחילה אצלי בחולשה ותופעות לא ברורות בבטן, שהרופאה הסבירה לי אחר כך שאלו היו תופעות של חום", סיפר מ'. "יום לאחר מכן החום באמת התחיל לעלות מאוד, עד למצב קיצון של 40 מעלות. הרגשתי כאבי שרירים וכאבי גב, והיו הזעות מוגזמות, אבל יצאתי שלילי בבדיקת קורונה".
מ' סיפר שביום שהתחיל להרגיש לא טוב, הופיעה באשך השמאלי שלו אבעבועה אחת, "אבל זה היה נראה כמו פצעון ולא ידעתי מה זה". אחרי 4 ימים ירד החום וטמפרטורת גופו חזרה אל הטווח התקין, ואז הבחין שהפצע גדל קצת ושינה קצת את הצבע שלו לחום. "עברה בי בזמן הזה מחשבה בראש שאולי זה קשור למחלה הזאת", אמר מ', "אבל חשבתי שזה סתם הזדהם". בשלב זה התחילו לצוץ פצעים נוספים באזורים שונים בגופו.
ביום החמישי למחלה יצר עמו קשר התייר איתו קיים יחסי מין ואמר לו שנמצא חיובי לנגיף שגורם לאבעבועות הקוף. משרד הבריאות מדווח שבשלב הזה ריבוי המקרים שאובחנו הינם בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, אך מדגישים כי גורם הסיכון להדבקה הוא מגע קרוב והדוק מכל סוג שהוא, ולא נטייה מינית. "כשהאבעבועות יוצאות הן הופכות לשלפוחיות חומות ולא יפות ויש סביבן פריחה וזה בלתי נסבל", סיפר מ'. "בלילה לא נרדמתי מרוב שגירד לי וכאב".
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
כשמ' דיווח למשרד הבריאות על המגע ועל התסמינים שמהם סבל, הם הפנו אותו לקופת החולים - ומשם הפנו אותו לאיכילוב. בבית החולים הוא נשלח לבידוד מגע, ושם לקחו דגימה מהשלפוחית הראשונה ובדקו את מדדי גופו. "הם הרגיעו אותי שהתסמינים הקשים של המחלה כנראה מאחורי - ונשלחתי לבידוד ביתי", שיתף מ'. "סיום הבידוד תלוי בכך שהאבעבועות יתייבשו והגלד ייפול - זה הסימן לזה שלא מדבקים יותר. יש כאלה שיסיימו את זה לפני ויש כאלה שחולים בזה כבר חודש וזה לא עובר".
יום לאחר מכן קיבל מאיכילוב את תוצאות הבדיקה שהראו שהוא אכן חיובי לאבעבועות הקוף, והמידע הועבר גם למשרד הבריאות. "יש לי כ-16 אבעבועות בכל הגוף כרגע, גם על הפנים, ואני חושש מצלקות", סיפר מ', "אבל לבחור שממנו נדבקתי היו 200 אבעבועות והוא בסבל נוראי".
מ' סיפר על תופעה שלא רבים ודאי מודעים אליה: הדבקה עצמית. "אם נגעת באחת השלפוחיות ואז נגעת במקום אחר בעור, אתה מדביק את עצמך במקום אחר", אמר ל-N12. "אז כיסיתי את הפצעים בפלסטרים ואני מחליף בגדים כל הזמן".
מפני שמדובר במחלה שמועברת במגע, הבידוד שונה מעט ממה שאנחנו מכירים במקרה של נגיף הקורונה, ומשרד הבריאות מתיר לצאת להתאווררות עם בגדים ארוכים ומסכה. במקום סגור נדרשת גם עטיית כפפות.
משרד הבריאות שב ומבקש שכל מי שחושד שמתפתחים אצלו תסמינים היכולים להתאים לאבעבועות הקוף: חום או פריחה שלפוחיתית (אפילו שלפוחית אחת) היכולה להופיע גם באיזור אברי המין, יחד עם הקשר אפידמיולוגי מתאים (היה במגע פיזי קרוב עם אדם עם תסמינים) - יפנה לבדיקה אצל הרופא.ה המטפל.ת.
בדרך כלל המחלה חולפת מעצמה ללא טיפול, אך סיבוכים אפשריים של אבעבועות הקוף כוללים זיהום משני, ברונכופנאומוניה, ספסיס, דלקת המוח וזיהום הקרנית עד עיוורון.