ורידים בולטים ברגליים אינם רק בעיה אסתטית. "דליות ורידים ברגליים" יכולה להיות בעיה רפואית העלולה לגרום לכאבים ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.
ד"ר עופר גלילי, מומחה בכירורגיית כלי-דם, מנהל מחלקת כלי-דם ב"מרכז הרפואי כרמל" חיפה, מסביר כי "בניגוד לעורקים שמזרימים דם מהלב לכיוון הרקמות השונות בגוף, תפקיד הוורידים הוא להחזיר את הדם אל הלב והריאות". לדבריו, כדי שהוורידים ברגלים יצליחו לעמוד במשימה זו, הם נדרשים לפעול בניגוד לכוח המשיכה, ומה שמסייע להם לשנע את הדם בכיוון הרצוי הם השסתומים הממוקמים בהם ומונעים את חזרתו כלפי מטה. הבעיה לדבריו, נוצרת כאשר השסתומים פגומים מסיבות שונות, מה שגורם לגודש ולחץ בוורידי הרגליים, שמוביל בהדרגה להרחבה של הוורידים ולהתבלטותם כלפי חוץ. מצב זה מכונה "אי ספיקה ורידית".
הגורמים: גנטיקה, היריון והשמנה
ד"ר גלילי מסביר שישנם גורמים שונים שעלולים לגרום להרחבת הוורידים ולמראה המוכר של ורידים בולטים. הגורם הראשון הוא כמובן - הגנטיקה שלנו. לפיכך, סביר להניח שאם הוריכם סובלים מהתופעה, יש גם לכם סיכוי לסבול ממנה. כמו כן, הוא מציין כי באופן סטטיסטי - נשים מועדות לסבול יותר מבעיות של אי ספיקה ורידית, וזאת בשל הורמון האסטרוגן הגורם להרחבה של כלי דם. אגב, בדיוק מאותה הסיבה היריון, מחזור חודשי, תקופת הביוץ וטיפול הורמונלי הם מצבים שעלולים להחמיר את התופעה, וזאת בשל העלייה בכמות האסטרוגן השכיחה במצבים הללו.
ד"ר גלילי מציין סיבות נוספות שעלולות להאיץ את הופעת הוורידים, כמו למשל: השמנת יתר, עמידה או ישיבה ממושכת וחוסר תנועה. המצבים הינם אופייניים לתחומי עיסוק רבים: דיילים/ות, ספרים/יות, אחים/יות ועוד.
מדוע אי ספיקה ורידית היא אינה רק בעיה אסתטית?
ד"ר גלילי מבהיר כי אי ספיקה ורידית ברגליים לאורך זמן עלולה להוביל לכאב, נפיחות, לתחושת עייפות, גרד, פצעים, ובשלב מתקדם יותר אף לכיבים. לכן, הוא מציע להתייחס לתופעה כאל בעיה רפואית הדורשת אבחון וטיפול. לדבריו, חשוב לבצע בדיקת דופלר/אולטראסאונד של מערכת הוורידים השטחית והעמוקה ולהתייעץ עם מומחה בכירורגיית כלי-דם.
"על סמך הבדיקה הגופנית ותוצאות בדיקת הדופלר יאבחן המומחה את כיוון זרימת הדם ויאתר מוקדי ורידים בעייתיים. כאשר מאובחנת זרימה הפוכה, ניתן להסיק מכך שקיימת אי ספיקה ורידית ולהתקדם לטיפול", מסביר ד"ר גלילי.
ד"ר גלילי מדגיש כי, אבחון בשלב מוקדם, מסייע למנוע תסמינים רפואיים בשלב מאוחר יותר.
דרכי הטיפול
אם בעבר הגישה לטיפול באי ספיקה ורידית הייתה באמצעות ניתוח, כיום ישנן שיטות טיפול יעילות יותר שאינן כרוכות בביצוע חתכים עמוקים או בהחלמה ממושכת. "אחד הטיפולים המקובלים והיעילים ביותר מתבצע באמצעות שימוש בגלי רדיו - המועברים לווריד באמצעות סיב אופטי וצורבים אותו. כך למעשה הווריד הלא תקין נחסם וזרימת הדם מוסתת לכיוון מערכת הוורידים העמוקים. שיטה זו פותרת את הבעיה ב – 90% מהמקרים", מסביר ד"ר גלילי.
"דרכי טיפול נוספות הן שימוש בדבק ביולוגי או בהזרקת קצף, ורעיון העומד בבסיסן הוא זהה – לגרום לסגירת הווריד".
כמו כן, ד"ר גלילי מציין כי, בנוסף לטיפול הרפואי אשר מטרתו סגירת הווריד הראשי, נהוג לבצע פעולה כירורגית זעירה, במהלכה מבוצעים חתכים מזעריים ביותר המאפשרים לשלוף את הוורידים השטחיים הקטנים ולהוציאם.
"כל הפעולות נעשות בהרדמה מקומית בלבד, ולאחר הטיפול נדרש לגרוב גרב אלסטי למספר ימים למניעת נפיחות והקלה על הכאבים", מציין ד"ר גלילי לסיום.
בחסות מדטרוניק ללא מעורבות בתכנים.