בקרוב בישראל? המרכזים הלאומיים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC) שינו אתמול (שלישי) את המלצתם למשך ההמתנה בין שתי מנות החיסון הראשונות עבור מחוסני פייזר ומודרנה, כך על פי דיווח בסוכנות הידיעות AP.
עד כה ההמלצה בארצות הברית היו להמתין 21 ימים בין החיסון הראשון לחיסון השני עבור מי שקיבלו את החיסון מתוצרת פייזר, ו-28 ימים עבור מחוסני מודרנה – וכך נהגו גם בישראל. כעת, האריכו ב-CDC את פרק הזמן הזה לעד 8 שבועות – יותר מפי 2.5 לעומת ההמלצה הקודמת.
על פי הנתונים שבידי ה-CDC, הגדלת המרווח בין החיסונים יכולה לסייע לבני 12 עד 64 ליהנות מהגנה ממושכת יותר מפני הנגיף, ובפרט עבור גברים בני 12 עד 39. יתרון נוסף שעשוי להיות כרוך בהגדלת המרווח בין הזריקות הוא הפחתת הסיכוי לדלקת שריר הלב בעקבות החיסון – תופעה נדירה שקיימת בעיקר בקרב גברים צעירים.
למי כדאי לא להמתין, ומה עם המחוסנים?
עם זאת, ציינו ב-CDC, יש כמה קבוצות שעבורן לא מומלץ להאריך את תקופת ההמתנה בין שתי המנות: אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, אנשים בני 65 ומעלה וכל מי שזקוק להגנה מהירה מפני הנגיף עקב היותו בקבוצת סיכון למחלה קשה.
ומה באשר לאלה שכבר חוסנו וחוששים כעת שלא קיבלו את ההגנה המקסימלית? ד"ר וויליאם שפנר, מומחה לחיסונים מאוניברסיטת ונדרבילט, אמר לסוכנות הידיעות AP כי הם יכולים להפיג את החשש על ידי קבלת מנת דחף ("בוסטר"). "יש נתונים טובים מאוד שמצביעים על כך ששתי מנות בתוספת מנת הדחף מספקות הגנה חזקה מאוד מפני מחלות קשות", אמר.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כמו בארה"ב כך גם בישראל, שינוי המרווח בין שתי המנות הראשונות אינו משמעותי בשלב זה, אחרי שרוב האוכלוסיה ברת החיסון, חוסנה. לגבי ילדים - התקיים דיון בנושא בצט"ם, והוחלט שלא לרווח יותר, מאחר ואין מחקרים המעידים שריווח כזה בילדים מועיל, ולחכות 12-8 שבועות בעיצומו של גל למנה השנייה יעמיד את הילד בסיכון להדבקה מבלי להיות מוגן באופן מיטבי".