ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון החליט השבוע שהביטול הכולל של תקנות הקורונה במדינה יקרה ב-24 בפברואר, כולל ביטול הבידוד גם למי שאובחן כחיובי לנגיף. גם חובת עטיית המסכות תוסר לחלוטין. בכך, תהפוך בריטניה לאחת מהמדינות הכי "חופשיות" מתקנות קורונה בעולם, ולמעשה תשוב להתנהלות שגרתית - כפי שהיה לפני שהנגיף נכנס לחיינו.

כשג'ונסון הכריז לפני כמה שבועות על הצעד, רבים בעולם אמרו שהוא עלול להתפרש בידי הציבור כמהלך שמבשר את תום המגפה. כעת, כאשר מתברר שמדובר גם בביטול מוחלט של הבידוד, ה"גרדיאן" הבריטי ציטט מומחים ברחבי העולם שמתייחסים לצעד החריג - ומעריכים מה הסיכוי שהמדינה שממנה הם באים לך בעקבות בריטניה.

צרפת

ארנו פונטנה, אפידמיולוג בכיר במכון פסטר וחבר במועצה המייעצת המדעית של צרפת אמר שלא סביר שצרפת תלך בעקבות בריטניה. "נקיטת אמצעי זהירות כגון עטיית מסכה, עבודה בבית ובידוד נותרו חיוניים על מנת להקטין את מספר הנדבקים ולהפחית את האשפוזים בבתי החולים", אמר. "לאפשר לנגיף התפשטות חופשית תהיה שגיאה מהותית".

"גם שינויים קטנים למדי בהתנהגלות יכולים באמת להשפיע על התפשטות המגפה", הוסיף פונטנה. "צמצום המגעים, אפילו כפי שקיים כיום ב-20% בלבד, שכולל עבודה בבית, עטיית מסכות במרחבים סגורים - יקטין בחצי את מספר האשפוזים בבתי החולים בתוך שבועיים. אנחנו יודעים את זה".

פונטנה הוסיף כי תעודת החיסון של צרפת, שנחוצה מאז אוגוסט כדי להיכנס למקומות בילוי, כולל בתי קפה, מסעדות ושימוש בתחבורה ציבורית, עשוי להישאר בתוקף עד האביב. "חיסון, כולל בוסטר, הוא עדיין המפתח להשתלטות על המגפה".

גרמניה

בגרמניה נקטו השבוע צעדים להסרת הגבלות מסוימות, כמו הסרת מגבלות על לא-מחוסנים, קצת בדומה להסרת התו הירוק בישראל. חוקים אחרים אחרים,כמו עטיית מסכות בחנויות ובתחבורה ציבורית ובדיקת תעודות חיסון במסעדות ובברים, נותרו בעינם.

מסעדה בברלין - קורונה (צילום: Maja Hitij, Getty Images)
מסעדה בברלין בזמן הקורונה | צילום: Maja Hitij, Getty Images

"בגרמניה, אנחנו בוחנים בעניין רב את ניהול המגפה בבריטניה", אמר יוהנס קנובלוך, מומחה למניעת זיהומים במרכז הרפואי האוניברסיטאי של המבורג. "'זה נראה לי אמיץ למדי להסיר את כל ההגבלות בו-זמנית. הייתי חושב שאפשר עדיין להשאיר כמה אמצעים שאינם חודרניים מדי - כמו למשל חובת עטיית מסכות בתחבורה ציבורית, פעולה פשוטה שתאט את קצב ההתפשטות".

קנובלוך הוסיף: "שיעורי החיסונים בבריטניה מעודדים, אבל האתגר הגדול בחודשים הקרובים יהיה להגן על אלה שחיסונים אינם מספקים להם הגנה, כמו אנשים שעוברים טיפול בסרטן".

 ספרד

פרופ' רפאל בנגואה, לשעבר מנהל מערכות הבריאות של ארגון הבריאות העולמי, שכיום הוא מנהל שותף של המכון לבריאות ואסטרטגיה בספרד, אמר כי למרות שהסרת ההגבלות באנגליה ללא ספק ביא ללא ספק צעד פופולרי, הוא מוקדם מדי.

 -  (צילום: Paul White, ap)
התקהלות במדריד | צילום: Paul White, ap

"בגלל הרצון של כולנו לשוב כבר לשגרה, אנשים רוצים להאמין שזה נגמר, וזה מה שפוליטיקאים אומרים'", אמר בנגואה. "אבל רובנו בבריאות הציבור ברחבי אירופה אומרים שזה לא ממש נגמר וזה לא כמו שפעת".

בנגואה הוסיף שניתן להסיר את ההגבלות בעוד חודשיים, אך הוסיף כי החלטת ספרד להקפיד על עטיית מסכות בחללים סגורים ולדרוש מאנשים שאומתו כחיוביים חלהיכנס לבידוד במשך שבעה ימים, תמשיך את מגמת הבלימה של גל האומיקרון.

איטליה

באיטליה הוטלו תקנות הקורונה מהמחמירות ביותר באירופה, עם אישורי "מוגנות" הנדרשים כמעט לכל פעולה, החל מכניסה לאוטובוס ועד יציאה לעבודה. בעוד המדינה מקילה בזהירות את ההגבלות עם הצניחה בתחלואה ובאשפוזים - חובת עטיית המסכות בחללים פתוחים בוטלה ביום שישי. 

 

רומא איטליה קורונה (צילום: Angelo Cordeschi, shutterstock)
אנשים הולכים ברחוב ברומא, איטליה | צילום: Angelo Cordeschi, shutterstock

"מדובר בצעדים פוליטיים, לא מגובים אפידמיולגית", אמר רוברטו בוריוני, פרופסור למיקרוביולוגיה ולווירולוגיה באוניברסיטת ויטה-סאלוט סן רפאלה במילאנו. "מעולם לא הכנסנו לבידוד אנשים שיש להם שפעת, אבל השפעת לא הורגת מאתיים או שלוש מאות אנשים ביום".