הווריאנט החדש BA.2 עלול לגרום למחלה חמורה יותר מאשר וריאנט האומיקרון – כך עולה ממחקר חדש שפורסם בשבוע האחרון ביפן. לפי המחקר, הווריאנט החדש מידבק יותר מאומיקרון, והוא אף מסוגל לעקוף את החיסונים. בניגוד לאומיקרון, הוא עלול להביא למחלה קשה יותר וייתכן והוא גם עמיד לכמה מהטיפולים שנמצאו יעילים נגד האומיקרון.
סיקור הקורונה ב-N12:
- מחקר חדש מגלה עד כמה מחלימים מוגנים מהדבקה
- "קנס בפועל" ללא מחוסנים: פער בפיצוי על ימי הבידוד
- בקרוב: בדיקת PCR מהירה בכניסה לישראל
הממצאים פורסמו כמחקר לפני סקירת עמיתים. בדרך כלל, לפני פרסום מחקר בכתב עת רפואי, הוא נבדק על ידי מומחים בלתי תלויים. "ייתכן שזה נגיף גרוע יותר מ-BA.1, הוא מידבק מאוד ועלול לגרום למחלה קשה יותר", אמר ד"ר דניאל רודס, ראש מדור מיקרוביולוגיה במרפאת קליבלנד באוהיו. רודס סקר את המחקר, אך לא היה מעורב בו.
המחקר מצא כי BA.2 עבר מוטציה גבוהה בהשוואה לנגיף המקורי וכי ישנם גם עשרות שינויים בגנים השונים מזן האומיקרון. למעשה, הווריאנט החדש שונה מהאומיקרון במידה דומה לשוני בין הגרסאות אלפא, בטא, גמא ודלתא זו מזו. לדעת החוקרים מאוניברסיטת טוקיו, שבה נערך המחקר, ממצאים אלו מוכיחים שאין להתייחס ל-BA.2 כסוג של אומיקרון ושצריך לפקח עליו מקרוב יותר.
לפי המחקר, BA.2 מידבק בכ-30% עד 50% יותר מאומיקרון. המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן מעריך שכ-4% מחולי הקורונה האמריקניים נדבקו בווריאנט החדש, אך בחלקים נרחבים מהעולם יש יותר ניסיון אתו. ה- BA.2 הפך לדומיננטי בלפחות 10 מדינות: בנגלדש, ברוניי, סין, דנמרק, גואם, הודו, מונטנגרו, נפאל, פקיסטן והפיליפינים.
"כפי שכולנו יודעים, ווריאנט BA.2 נקרא 'אומיקרון מתגנב', משום שהוא לא מופיע בבדיקות ה-PCR ולכן צריך לקחת צעד נוסף ולבצע בדיקות רצף כדי לאתר אותו", הסביר ד"ר קאי סאטו, ממובילי המחקר. "מציאת דרך לזהות את הווריאנט במהירות יהיה הצעד הראשון לעשות נגדו", הוסיף.
עם זאת, בעולם האמיתי נראה שהנזק מהווריאנט החדש פחות חד משמעי. במדינות שבהן תפס הווריאנט החדש דריסת רגל משמעותית, כמו דרום אפריקה או בריטניה, נמשכת מגמת הירידה במספר האשפוזים. לעומת זאת, בדנמרק נתוני התחלואה במגמת עלייה וכך גם מקרי המוות.