התחלואה ממשיכה לעלות: קרוב ל-13 אלף בני אדם אובחנו כחיוביים לקורונה ביממה האחרונה - והשאלה שמטרידה ישראלים רבים כעת היא מה הסיכוי של מחלימים טריים מאומיקרון להידבק שוב. הערב (שני) הבאנו ב"מהדורה המרכזית" את הנתונים של קופות החולים - כמה מחלימים נדבקו שוב ב-4 החודשים האחרונים. שאלנו אותן כמה אנשים נדבקו פעמיים בחודשים האחרונים, אבל בפער של 60 יום מההחלמה הקודמת - כלומר הדבקה חדשה.
כמה נדבקו שוב בכל קופת חולים?
לאומית שירותי בריאות: כ-50
קופת חולים מאוחדת: כ-70
מכבי שירותי בריאות: 8 בלבד
בשירותי בריאות כללית לא העבירו את הנתונים - ומפני שמדובר בקופה הגדולה בישראל, ההערכות הן שגם לאחר שקלול המקרים אצלם - עדיין מדובר במאות בודדות לכל היותר, ואלה כמובן בשורות מעודדות כי מדובר במספר נמוך מאוד ביחס לכלל ההדבקות בחודשים האחרונים, ולכן המסקנה היא שלמחצית מאוכלוסיית ישראל שכבר נדבקו באומיקרון - יש סיכוי נמוך מאוד להידבק שוב ב-BA2
כל מה שצריך לדעת על הווריאנט החדש
לתת-הווריאנט החדש קוראים BA2. מקדם ההדבקה שבר את מחסום ה-1, זה אומר שהמגפה בישראל עברה ממצב של התכווצות - להתפשטות, ובקצב גבוה. במשרד הבריאות מייחסים את זה בעיקר ל-BA2 ולהתפשטות שלו בישראל: נכון להיום, לפי הערכות, הוא מהווה 60% מהמקרים בארץ - וזה רק מתרחב.
איך זה קרה? האומיקרון המקורי הוליד כמה "אחים". ה-BA2 הוא חלק מקבוצה של האחים האלו, אבל הוא מיוחד, בעיקר כי הוא מידבק ב-30% יותרץ ככל הידוע נכון לעכשיו הוא לא גורם למחלה קשה יותר ויעילות החיסון מולו גם ללא שינוי.
השאלה הגדולה עכשיו היא מה קורה עם מחלימים טריים או במילים אחרות: מי שנדבק באומיקרון, מה הסיכוי שלו להידבק ב-BA2? בדנמרק לקחו את הנתונים של יותר מ-2 מיליון איש שנדבקו שם בין נובמבר לפברואר, בתקופה שבה האומיקרון שלט שם בתחלואה. רק כ-1,700 נדבקו שוב. גם האינדיקציות מישראל מגלות שהסיכון נמוך, לפחות בינתיים.
אבל יש לא מעט ישראלים שלא נדבקו, ולא מעט ישראלים שלא חוסנו במנה שלישית, או במנה רביעית למבוגרים, ואלה המקרים שבהם ה-BA2 מתפשט.