פרופסור ערן סגל ממכון ויצמן העריך אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע כי שיא גל האומיקרון בישראל יגיע בעוד כ-3 שבועות - ואז הוא אמור להתחיל להתמתן ולדעוך. על פי ההערכה, מספרי המאומתים יגיעו לכ-20 אלף נדבקים ביום, ומספר החולים קשה לא צפוי לשבור שיאים משום שהזן מסתמן כפחות אלים.
על פי פרופ' סגל, בתחילת גל האומיקרון הצלחנו לעכב את כניסת הווריאנט לארץ בעזרת סגירה חלקית של נתב"ג. אולם, מרגע שהוא נכנס - למעשה אי אפשר לעצור אותו. הפעולות שעושה כרגע הממשלה הן בעלות השפעה מאוד נמוכה על עצירת האומיקרון, ולכן הגענו לכ-5,000 נדבקים יומיים.
להערכתו, בשבוע הקרוב אנו כבר צפויים לשבור את שיאי התחלואה היומיים בישראל ולהגיע לפחות ל-10,000 מאומתים ביום - וייתכן שגם לכפול מכך. ייתכן ואף נגיע למספר גבוה יותר, אך לא נוכל למדוד זאת משום שאין בארץ מספיק בדיקות להיקפים הללו.
הבוסטר מעלה משמעותית את ההגנה מאשפוז גם כנגד האומיקרון
— Eran Segal (@segal_eran) January 2, 2022
בשבועות הקרובים תהיה כאן כמות עצומה של מאומתים. ייתכן שאפילו אחד מכל 3-4 אנשים בישראל יידבקו. על רובם לא נדע כי אין בדיקות. כבר עכשיו אין. בוסטר זו ההגנה הכי טובה שלכם https://t.co/D39kVjXxzp
פרופ' סגל מעריך כי קצב הדבקה גבוה שכזה לא יוכל להימשך לנצח, ובמהירות כזו סך הנדבקים בישראל יגיע ל- 2 עד 4 מיליון ישראלים בחודש ינואר. לאחר הגעה לנתון זה, צפויה להגיע הירידה בהדבקה. שיא הגל יגיע בעוד כ-3 שבועות.
הגורמים הממתנים: התרופה לקורונה ומתחסנים בבוסטר
בנוגע לתחלואה הקשה, אם אנחנו מסתכלים על גל דלתא, אז היו כחצי מיליון מאומתים ו-750 חולים במצב קשה, הרי שעכשיו אנחנו מבינים שאומיקרון הוא ככל הנראה הרבה פחות אלים. הבריטים מדווחים על ירידה של פי 3 או פי 4 בסיכוי של נדבקים לפתח תסמינים חמורים. לכן, מספר מאומתים גבוה אמור להתאזן עם סיכוי נמוך יותר לתחלואה קשה.
בנוסף, כעת מחזיקה ישראל בתרופות לקורונה שאמורות להוריד את מספר המאושפזים, זאת לצד התקווה שבשבועיים הקרובים יותר אנשים יילכו להתחסן בבוסטר. השקלול של כל הפרמטרים הללו מביא להערכה שתהיה עלייה בתחלואה הקשה, אך לא נעבור את שיאי הגלים הקודמים.
חשוב להדגיש, כי קצב ההדבקה הוא דומה ברוב המדינות. נגיף האומיקרון עצמו קובע את הקצב כי הוא מאוד מדבק. העובדה המסתמנת שהוא פחות אלים תביא אותנו למצב שלמרות שיאי המאומתים, ככל הנראה לא נגיע לשיאים בתחלואה הקשה.