ועדת סל הבריאות התכנסה הבוקר (שני) לישורת האחרונה של הדיונים: מרתון ישיבות שיכריע אילו תרופות, טיפולים וטכנולוגיות חדשות ייכנסו למימון ציבורי בשנת 2022. לרשות הוועדה עומד סכום של 550 מיליון שקלים בלבד, בעוד בשלב הסופי ישנה רשימה ארוכה של חולים שעלויות הטיפולים שלהם מסתכמות בסכום של כ-2 מיליארד שקלים. פרופסור יונתן הלוי, נשיא בית החולים שערי צדק, מוביל השנה את הוועדה שבה חברים רופאים מומחים מתחומים שונים, נציגי ארבע קופות החולים, נציג משרד האוצר ונציגי הציבור.
חלק ניכר מהטיפולים המועמדים למימון ציבורי הם תרופות חדשות בתחום הסרטן. אחת התרופות שהגיעה לשלב הסופי של הדיונים היא "טגריסו", לטיפול בסרטן הריאה, שגם זכתה השנה לציון הגבוה ביותר בהמלצות האיגוד האונקולוגי להתמודדות עם המחלה. תרופות נוספות לסרטן שהגיעו לשלב הסופי הן "קיטרודה" לחולות סרטן שד, "לינפרזה" לחולי סרטן הערמונית והלבלב, "טקרטוס" לטיפול בלימפומה, "ליבטיו" אימונותרפיה לסרטן עור שאינו מלנומה ו"זוספטה" בתחום ההמטואונקולוגיה.
"זו טכנולוגיה מצילת חיים, אנחנו מחכים לה כבר הרבה זמן"
דינה שכנוביץ ממודיעין מספרת על התמודדותה עם סרטן שד גרורתי מסוג HER2: "האבחון הראשון היה הפתעה גמורה. בעלי שם לב שמשהו חשוד ולאחר שהתגלתה המחלה עברתי כימותרפיה, כריתה והקרנות". לאחר שבע שנים שבהן הייתה בריאה, היא הרגישה בשנית גוש בשד. "הפעם זה היה בצד השני ולאחר סדרת בדיקות גילו לי שוב סרטן. זה היה קשה מאוד כי ידעתי כבר מה מצפה לי", אמרה. בתחילה החליטה שלא לשתף את בני משפחתה, אבל לאחר שהגיעה האבחנה הסופית היא סיפרה להם על הממצאים. למרות האבחון, דינה החליטה לא לוותר וכעת היא מקווה שהטיפול "אנהרטו" ייכלל השנה בסל.
בין התרופות שלהן יש "ביקוש" רב בקרב מטופלים הן "אוזמפיק" ו"רבלסוס" לחולי סוכרת. דניאלה קופילוב-הייניש בת ה-12 חולה בסוכרת נעורים. אימה קרן, מקווה שמכשיר "לבלב מלאכותי" ייכנס למימון ציבורי בסל התרופות הקרוב: "הבת שלי בגיל ההתבגרות, מבחינת הסוכרת זהו גיל קשה והרגשתי שחבל על כל רגע שעולה לי בבריאות שלה. כרגע אני משלמת מכיסי בכל חודש אלפי שקלים עבור הלבלב המלאכותי". היא הוסיפה: "אי אפשר לתאר את ההשפעה של המכשיר עליה. הוא מציל חיים במיוחד בשעות הלילה ומשפר את הבריאות שלה. כל כך הרבה ילדים חולי סוכרת מחכים לכך. זו טכנולוגיה מצילת חיים, אנחנו מחכים לזה כבר הרבה זמן".
דני מזרחי מפתח תקווה הוא אביה של אבישג בת ה-3 שאובחנה על הספקטרום האוטיסטי. בעקבות המחלה היא סובלת מבעיות שינה ומתעוררת לעיתים קרובות באמצע הלילה. "אבישג מתקשה מאוד להירדם בלילות ומתעוררת שוב ושוב. המחסור בשינה קשה וזה מוביל את המשפחה לתסכול רב", הוא מספר. "רכשנו באופן פרטי את התרופה 'סליינט' שכרגע לא כלולה בסל והיא השפיעה עליה בצורה ניכרת – היא ישנה כמו שצריך ויכולה לתפקד ולהיות חיונית בגן. זה משנה חיים עבורה ועבור סביבתה".
לירון מעודד בת ה-22 היא סטודנטית לביולוגיה מולקולרית. בגיל שמונה חודשים אובחנה עם מחלת ניוון השרירים SMA ומקווה שהשנה תיכלל בסל התרופה "אווריסדי". "מחלת ה-SMA יכולה להיות קטלנית כי אנחנו מאבדים עם הזמן יכולות פיזיות, כולל תפקודי ריאות. עד לפני שנתיים לא הייתה תרופה כלל, ואז התבשרנו על תרופה ראשונה למחלה. התחלתי להיות מטופלת בה", סיפרה. היא הוסיפה: "לשמחתי חוויתי שיפור משמעותי ביכולות הפיזיות שלי והשגתי הישגים, חזרתי לאכול ולשתות באופן עצמאי, אך מצד שני הטיפול גם פגע בי מאוד. התרופה החדשה יכולה להחזיר לי את החיים ואת התפקוד - בלי הכאבים של הטיפול הקודם".
רפי תורג'מן מספר שגילה לפני כמה שנים כי הוא סובל ממחלת כליות כרונית. "אני איש קבע לשעבר ובמסגרת השירות הצבאי ניגשתי לבדיקות תקופתיות לצורך בירור מצבי הרפואי. שם, לדאבוני, התגלה שהכליות שלי לא מתפקדות כנדרש". כעבור זמן קצר הבעיה של רפי החריפה: "זה הלחיץ אותי מאוד כי לא הרגשתי בכלל בהתדרדרות, רק הבדיקות הצביעו על כך". בעקבות ההחמרה במצבו, החל רפי לאמץ שינויים באורח החיים והוא, בדומה לחולים אחרים שסובלים מאי ספיקת כליות, זקוק לתרופה "פורסיגה". "החשש הגדול שלי הוא שאזדקק לדיאליזה או השתלת כליה. אני מוכן לעשות הכול על מנת לעכב את התקדמות המחלה ולהרחיק את היום הזה. אני מקווה שוועדת הסל תאפשר לאנשים כמותי לקבל טיפול שיכול למנוע את התדרדרות הכליות ואולי גם להשיב את השעון לאחור", אמר.
תרופות נוספות שהגיעו לשלבים הסופיים של הוועדה הן "אטומיק" להפרעות קשב וריכוז במבוגרים, "דופיקסנט" לאסתמה קשה ו"אוסטדו" להקלה על תסמינים ממחלת ההנטינגטון.