במכתב ששלחו ועד איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל הערב (חמישי) לראש הממשלה נפתלי בנט ולמנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, ציינו רופאי הציבור כי הם "מברכים" על מתווה הבידודים החדש שיזם ראש הממשלה. "המתווה נשען על היגיון אפידמיולוגי וראייה רחבה של בריאות הציבור, וצפוי לשמור טוב יותר על בריאות הילדים".
"אנחנו תומכים בקבלת החלטות שמבוססת על אפידמיולוגיה", הוסיפו רופאי בריאות הציבור. "יש להתמקד באמצעים יעילים: התחסנות, בידוד חולים, אוורור והתנהגות זהירה, כולל מסכות. יש להמשיך במאמצים אקטיביים להעלאת שיעור ההתחסנות נגד קורונה באמצעים חיוביים עם הדגשת ההגנה מפני תחלואה קשה ותמותה. יש להמשיך ולנטר באופן צמוד את התחלואה והשפעת הצעדים, ולשנותם במידת הצורך. בכל שלב ראוי לחזק את מערך הטיפול בבתי החולים ובקהילה לטווח ארוך".
עם זאת, בוועד רופאי בריאות הציבור ציינו לרעה התבטאויות של גורמים מסוימים בנושא מתווה הבידודים החדש – וקראו לנהל שיח אחר. "אנו מצרים על השיח הלעומתי הפוגע בתחושת הביטחון של המורים, ההורים והילדים ובחוסן הלאומי. בצד הזהירות ומניעת השאננות, יש לתקשר גם ממצאים מרגיעים וחיוביים ולא רק שליליים".
"יש לשקף את הסיכון הנמוך לילדים מהדבקה בקורונה, את שיעור הקטלניות הנמוך מאומיקרון ואת יעילות החיסונים למניעת תחלואה קשה ותמותה", טענו. "חשוב להנגיש את הנתונים המדעיים: אין ראיות לסיכון מוגבר לאשפוזים בקרב עובדי הוראה ואין ראיות לסיכון מוגבר לילדים כאשר מערכת החינוך פתוחה".
רופאי בריאות הציבור התייחסו גם להסברים שבגינם יש לבטל את הבידוד למי שללא תסמינים ובנוסף שלילי בבדיקה: "ברמת התחלואה הגבוהה כרגע, כאשר יש מאומתים רבים שאינם מזוהים, נכון היה בעת הזאת להפסיק בידוד מגעים ללא תסמינים ועם בדיקה שלילית".
"חובתנו הייתה להימנע מבידודים של ילדים בריאים שאין בהם תועלת אבל יש בהם נזק לבריאותם הגופנית והנפשית של הילדים", הוסיפו בוועד. "המתווה החדש מתמקד בצדק בבידוד יעיל של ילדים חולים, עם שכבת הגנה נוספת של בדיקות סיקור, ואותן יש להנגיש, ובמיוחד בפריפריה ולשכבות במצב סוציו-אקונומי נמוך. אנו ממליצים לחזק את הסיוע לא רק בצעד הנכון של חלוקת בדיקות ביתיות אלא גם לאפשר התארגנויות מקומיות לביצוע בדיקות במוסדות החינוך או סמוך להם".
הוועד גם דרש לתת מענה כמו ציוד מיגון משופר לילדים ולמורים שנמצאים בסיכון גבוה לקורונה. בנוסף דרשו ממשרד החינוך לוודא כי ניתן "מענה רגשי וחינוכי" לילדים שבביתם בעקבות התחלואה והבידודים, בידוד או הימנעות
בנושא "בריאות הציבור", הוועד המליץ על הקמת יחידות בריאות סטטוטוריות ברשויות המקומיות, מינוי ממוני בריאות קבועים במערכת החינוך, גיוס כוח אדם מקצועי למערך בריאות הציבור והניטור האפידמיולוגי, והפיכת תקנים זמניים לקבועים.
עוד המליצו לחדד את הנחיות הבידוד החדשות ואת התניית היציאה מהבידוד עבור מי שבא במגע עם חולה מבני ביתו. "עבורם יש להחמיר על ידי בידוד או התניית יציאה מבידוד בבדיקה יומית והצהרת בריאות. יש למצוא בדחיפות דרך להכיר בבדיקה ביתית חיובית, ללא צורך בסיכון המיותר בהגעה לבדיקת אנטיגן מוסדית. "
מגיעים לילדים, להורים ולמורים יציבות ואיזון, ככל שניתן במציאות המאתגרת. גמישות תפעולית למנהלים המוסדות בעזרת מתאמי בריאות בכל מוסד תאפשר פתרונות מקומיים. השינויים האפידמיולוגיים מצדיקים שינויים גם במדיניות מחוץ למערכת החינוך ואנו נשמח להיות שותפים לדיונים בנושא.
לסיום טענו בוועד איגוד רופאי בריאות הציבור כי לציבור מגיעים יציבות ואיזון. "השינויים האפידמיולוגיים מצדיקים שינויים גם במדיניות מחוץ למערכת החינוך ואנו נשמח להיות שותפים לדיונים בנושא. השינויים האפידמיולוגיים מצדיקים שינויים גם במדיניות מחוץ למערכת החינוך ואנו נשמח להיות שותפים לדיונים בנושא.