מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש מקיים היום (חמישי) תדרוך עיתונאים על רקע התפרצות גל האומיקרון בישראל, כאשר גם הבוקר נשבר שיא המאומתים היומי. "בכל יום מהימים הבאים נשבור את שיא המאומתים היומי ובעוד שבוע - נגיע ל50 אלף מאומתים ביום אחד. קשה לחזות לאיזה שיא נגיע", הזהיר פרופ' אש עם פתיחת דבריו. עם זאת, הוא הדגיש כי "מגמת החולים במצב קריטי נשארה יציבה וזה סימן חיובי".
יותר מ-16 אלף בני אדם אובחנו כחיוביים לנגיף הקורונה ביממה האחרונה, אך עם זאת מספר החולים קשה בעלייה מתונה – 134 חולים שמצבם מוגדר קשה. 7.89% מ-206 אלף הבדיקות חיוביות ומקדם ההדבקה עומד על 1.99. "אנחנו נמצאים בגל האומיקרון אבל מזהים התפשטות גם של זן הדלתא", הוסיף מנכ"ל משרד הבריאות. "מדיניות הבדיקות החדשה נותנת משקל לאחריות האזרחים. אנחנו פועלים כדי לתגבר את מוקדי הבדיקות".
משרד הבריאות ממליץ לממשלה להסיר בשלב זה מרשימת המדינות האדומות את כל המדינות, וזאת לנוכח שיעור התחלואה בכניסה לישראל לעומת שיעור התחלואה בקהילה. ההחלטה תיכנס לתוקף היום בחצות, בכפוף לאישור הממשלה ו-וועדת החוקה של הכנסת.
המלצת משרד הבריאות התקבלה לנוכח המדיניות שהוגדרה מראש על ידי הממשלה, לפיה מנגנון המדינות האדומות יושהה במצב שבו מספר המאומתים הנכנסים מחו"ל יורד מתחת ל-5% מכלל התחלואה במדינה. לפיכך יוסרו מרשימת המדינות האדומות: איחוד האמירויות, ארה"ב, אתיופיה, הממלכה המאוחדת, טנזניה, מקסיקו, שווייץ ותורכיה - שיוגדרו ממחר ככתומות.
מי שישובו לישראל ממדינות אלו, כמו גם ממדינות כתומות נוספות, יוכלו לצאת מבידוד לאחר קבלת תוצאת בדיקה שלילית בנתב"ג או לאחר 24 שעות - במקרה של מחוסנים או מחלמים. מי שאינו מחוסן או מחלים – יוכל לצאת מבידוד רק לאחר קבלת תוצאת שתי בדיקות שליליות, בנחיתה ולאחר שבוע בידוד. עם זאת, פרופ' אש ציין כי ההמלצה שלא לטוס לחו"ל בנסיעות שאינן הכרחיות עדיין בתוקף. "התחלואה גבוהה בכל העולם, והמעברים בשדות התעופה הם גורם סיכון להדבקות".
במענה לשאלה מדוע ממשיכים עם התו הירוק, אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי "אומיקרון מדבק גם בקרב מחוסנים. הדעיכה של החיסונים נמשכת ולכן גם יש הדבקות - אבל עדיין לתו הירוק יש ערך בכך שהוא מרכז את אוכלוסיית המחוסנים, ומוריד את הסיכון בסביבה הזו להדבקות".
במענה לשאלה למה להשאיר את מערכת החינוך פתוחה אמר פרופ' אש כי "התוצאות של סגירת מערכת החינוך, כמו הפרעות התנהגות ובעיות נפשיות שצצות. הבידוד, השהייה בבית והלימודים מרחוק זו לא תקופה רצויה. כששוקלים את הסיכון בשני הצדדים, וכשכל המשק נשאר פתוח - לא נכון שדווקא מערכת החינוך תהיה סגורה".
הוא הבהיר כי "צריך לעשות הכל כדי שמערכת החינוך תישאר פתוחה", ואף ציין כי "אנחנו רוצים למנוע הדבקות נרחבות ואני מקווה שנוכל לשמור על מערכת החינוך פתוחה לאורך הגל הזה, בתקווה שהוא יהיה קצר".
במענה לשאלת N12 האם במשרד הבריאות מאמינים שהציבור יבצע בדיקות ביתיות כנדרש, עונה פרופ' אש: "אני מאמין שאנשים יכולים להיות אחראים ושהם רוצים לדעת אם הם נדבקו לאחר מגע עם חוולה מאומת". הוא הסביר כי "המתווה הוא כתוצאה מהעומס על מתחמי הבדיקות. היינו צריכים לקבל החלטה לא פשוטה. השינוי הזה נועד כדי לצמצם את מספר האנשים שעושים בדיקות PCR. כתוצאה מכך בחרנו שהאוכלוסיה הצעירה תבצע בדיקה ביתית, שהן עם רגישות יותר נמוכה".
בתגובה לטענות שרת החינוך כלפי משרד הבריאות, הבהיר פרופ' אש: "לא רוצה להתייחס לדרגים הפוליטיים ומאמין שכולנו פועלים במטרה לשמור על בריאות ועל מערכת חינוך פתוחה. אנחנו עובדים בצורה אדוקה ובאווירה טובה עם גורמי המקצוע במשרד החינוך. נמשיך לפעול כדי לשמור על בריאות הילדים ולאפשר את המשך הלימודים". למעלה מ-130 אלף ישראלים כבר התחסנו במנה רביעית.
הבוקר הסביר פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן כי קצב העלייה בתחלואה נותר קבוע עם הכפלת המאומתים לאומיקרון כל 2.8 ימים. עם זאת, העלייה במספר החולים קשה נותרה נמוכה יותר לעומת גל הדלתא במספר דומה של מאומתים. הוא הוסיף כי לצד העלייה במספר הנדבקים, מספר החולים קשה החדשים בגל האומיקרון עומד על 16 ליום בממוצע שבועי
בתחילת השבוע הזהיר פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא כי גל התחלואה הנוכחי צפוי להיות משולב של ווריאנט הדלתא ו-ווריאנט האומיקרון. "מערכת הבריאות מתוחה כרגע לאור ריבוי מקרי השפעת, גל האומיקרון לצערי ימשיך לעלות", אמר פרופ' זרקא. "אנחנו לא נוכל למנוע את התפשטות הנגיף, פועלים כדי להפחית תחלואה כדי להגן על אנשים, במיוחד אלה שנמצאים בסיכון".