מחשבים מסלול מחדש בצל התרחבות המגפה והעומסים במתחמי הבדיקות: במציאות שבה יש אלפי מאומתים חדשים לקורונה מדי יום, מקדם ההדבקה ממשיך לזנק, מספר החולים הקשים עולה, העומסים במתחמי הבדיקות בלתי נסבלים - וכשהצפי הוא לעשרות אלפי מאומתים חדשים מדי יום בטווח הזמן המיידי, ההבנה בממשלה ובצמרת משרד הבריאות היא שחייבים לשנות את ההתנהלות ומיד - ולנווט מחדש את הספינה בין הגלים המתעתעים של המגפה. 

כתוצאה מהמצב הזה, בצמרת משרד הבריאות ובדיונים עם ראש הממשלה בנט מתקיימות התייעצויות על איך אפשר להקל את העומסים במתחמי הבדיקות. אמש (ראשון) פרסמנו במהדורה המרכזית את המתווה המסתמן של ההפניה לבדיקות קורונה, שצפוי להיכנס לתוקף בתוך כמה ימים. הדגש העיקרי במתווה הוא שמחוסנים שנחשפו לחולה מאומת ושאין להם סימפטומים יסתפקו רק בבדיקה אחת. 

המדריך המלא: מה תעשו אם נחשפתם לחולה מאומת - ואיזו בדיקה עליכם לבצע?

איפה עושים בדיקות קורונה מהירות ו-PCR?

הגבלות האומיקרון החדשות: הנחיות הבידוד, למידה מרחוק ותו ירוק גם בקניונים

לפי מתווה הבדיקות המסתמן החדש, חולים סימפטומטיים, לא מחוסנים ובני 60 ומעלה ימשיכו לבצע בדיקות PCR כרגיל, אבל מחוסנים שנחשפו לחולה מאומת וללא סימפטומים יבצעו רק בדיקת אנטיגן – וזהו השינוי המשמעותי. גם אם הבדיקה תצא חיובית - מחוסנים לא יצטרכו לגבות אותה בבדיקת PCR. בנוסף, ייעשה ניסיון לקדם קשישים בתור לבדיקות ויגויסו מעבדות חיצוניות שמבצעות היום רק בדיקות פרטיות. גופים גדולים כמו צה"ל והמשטרה נוספים יערכו בדיקות במערכים פנימיים שלהם. 

 
בתוך כך, בכירי משרד הבריאות דרשו מקופות החולים לבצע בדיקות אנטיגן כדי להפחית את העומס במתחמי הבדיקות - אך הקופות מתנגדות לכך וטוענות: "הגענו למלוא היכולת. תחלואת הקורונה והשפעת יובילו לקריסה" - זאת למרות הצהרת ראש הממשלה בנט שגם קופות החולים יבצעו בדיקות אנטיגן כדי לנסות ולמנוע את העומסים במתחמים. בקופות החולים הסבירו שהצוותים בקהילה מטפלים במרבית המאומתים והעומס במרפאות כבד יותר לעומת בתי החולים.

עוד הזהירו בקופות החולים שהם הגיעו לקצה גבול היכולת שלהן - ושיש לתגבר את הצוותים בקהילה ולא לתגבר רק את בתי החולים, וכי יש לדאוג לתקצוב ראוי כדי להיערך לתחלואת החורף בשילוב האומיקרון. בקופות הדגישו שתוספת תקנים לבתי חולים תסיט את כוח האדם מקופות החולים - מה שעלול לפגוע קשות ביכולת להתמודד עם הגל הנוכחי. עוד הדגישו שנדרשת היערכות מיידית לאשפוז ביתי בקהילה.

"שכבת הגנה חדשה": חיסון רביעי אושר לבני 60 ומעלה

במסיבת עיתונאים שכינס אמש ראש הממשלה בנט, הוא הודיע שמשרד הבריאות אישר להרחיב את מבצע החיסונים בבוסטר הנוסף (המנה הרביעית) לבני 60 ומעלה - זאת בנוסף למדוכאי חיסון שכבר החלו להתחסן. לפי נתוני משרד הבריאות, ישנם כ-1,200,000 בני 60 ומעלה בישראל שכבר קיבלו את המנה השלישית - ושרובם המכריע יהיו זכאים לבוסטר. 



"מנכ"ל משרד הבריאות עדכן אותי ואת שר הבריאות הורוביץ על החלטתו לאפשר מתן חיסון רביעי למבוגרים מעל גיל 60 ולצוותים רפואיים לאחר שעברו 4 חודשים לפחות מהחיסון הקודם", עדכן בנט והוסיף: "המשמעות של הצעד הזה היא גדולה - יש לנו שכבת הגנה חדשה. המדיניות שלנו של ראשונים בעולם בבוסטרים שמרה היטב על אזרחי ישראל". 

התקנות הנוגעות למערכת החינוך פוקעות - יותר תלמידים יעברו לזום 

ואם הבלבול והכאוס בכל מה שנוגע לבדיקות ברחבי הארץ לא מספיקים – נראה שבמערכת החינוך הבעיה הולכת ונעשית חמורה אפילו יותר, ולא רק בגלל מספרי החולים והמבודדים ההולכים וגדלים בכיתות ובגני הילדים – אלא גם כי היום (שני) פוקעות תקנות הקורונה שאישרה הממשלה בנוגע למערכת החינוך.

נכון ליממה האחרונה, ישנם 80 אלף מורים ותלמידים בבידוד, 12 אלף מורים ותלמידים מאומתים, 20 בתי ספר סגורים ועוד עשרות גני ילדים – מה שמוביל למצב שבו מערכת החינוך הולכת והופכת למשותקת יותר ויותר – ועקב פקיעת התקנות, לא ניתן יהיה להמיר את ימי הבידודים בבדיקות ולהפעיל את מודל הכיתה הירוקה.

בית ספר, קורונה, תלמידים, מורה, כיתה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
התקנות פוקעות, יותר תלמידים יעברו לזום | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90



בכל האמור לערים האדומות - רק בבתי הספר היסודיים שיש בהם תחלואה יעברו ללמידה מרחוק. התקנות הנוגעות לחטיבות ולתיכונים יפקעו - ולכן יתנהלו שם כמו ברשויות ירוקות וצהובות: כשיש תלמיד חולה בכיתה - מי שמחוסן יוכל לחזור ללמוד אחרי הצגת בדיקה שלילית - ומי שלא מחוסן יעבור ללמוד מהבית. שרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון, מתכוונת להילחם על כך שבמקום למלא את מתחמי הבדיקות, תלמידים ומורים יוכלו להיבדק בבית.