ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות קיימה היום (שני) תדרוך עיתונאים בנושא מקרה הפוליו (שיתוק ילדים) בירושלים. לדברי ד"ר אלרעי פרייס, הדגש כרגע הוא לדאוג שהילדים בירושלים יהיו במצב החיסוני הטוב ביותר, ואף להקדים מעט את החיסונים, אחרי שאתמול פורסם כי פעוט/ה בגיל 4 נדבק/ה במקרה הראשון של פוליו בישראל מאז 1989.
"ההמלצה היא להקדים את החיסונים לגיל 6 שבועות והשני ל-12 שבועות, כרגע רק במחוז ירושלים", אמרה ד"ר אלרעי פרייס. "יש פניות לכל הילדים שלא התחסנו להגיע להתחסן. פרויקטור גוייס לעניין כדי לזהות מגעים הדוקים של אותו מקרה. מוודאים שעושים תרביות צואה כדי לאתר מקרים וכן תרביות ביוב. לפי הביוב יודעים שהנגיף נמצא באזור ירושלים - ולא במקומות אחרים בארץ".
מדובר בפעוט/ה שלא חוסנ/ה נגד פוליו בגלל התנגדות ההורים לחיסון, למרות שמדובר בחיסון ותיק ובטוח. לפעוט/ה חולשה נוירולוגית במחצית הגוף, שעלולה להפוך לנכות לכל החיים. במשרד הבריאות העריכו: המקרה הוא רק קצה הקרחון, כנראה יש עשרות או מאות נדבקים - אבל ללא סימפטומים.
בנוגע לחקירה האפידמיולוגית, חשפה ד"ר אלרעי פרייס כי המגעים הידועים של החולה הם 10 בתוך המשפחה ו-20 מגעים בגן. "בהתאם לתוצאות של בדיקת המגעים יוחלט עד כמה צריך להרחיב", אמרה ראש שירותי בריאות הציבור. "אנחנו יודעים שיש מקומות שבהם רמת החיסוניות נמוכה ועל כן חייבים לעודד משפחות להביא ילדים להתחסן. במקומות בירושלים שבהם רמת החיסוניות נמוכה חשוב להשלים לפי התוכנית והמלצות משרד הבריאות".
במשרד הבריאות עדכנו כי הפעוט/ה בבית, וכי יש שיפור בשיתוק ומצב המחלה הכללי טוב יותר.
מטעם משרד הבריאות נאמר אתמול כי הנתונים מצביעים על מצב מטריד למדי בירושלים. רק 83% מהפעוטות עד גיל שנה בבירה קיבלו את כל 4 המנות של החיסון נגד פוליו, וההסבר לכך הוא כפול: התנגדות עקרונית לחיסונים, לצד דחייה וחיסון של כמה ילדים בבת אחת מטעמים של "נוחות", בעיקר בקרב משפחות מרובות ילדים.
מחלת הפוליו (Poliomyelitis), היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף השייך לקבוצת נגיפי המעיים. דרך ההידבקות בה היא דרך נוזלי הגוף; משמעות הדבר היא שהנגיף חודר לגוף דרך הפה, מופרש בצואה, וכך גם מועבר מאדם לאדם. רוב מקרי ההדבקה אינם מתבטאים בתסמינים. הנדבקים אינם מפתחים סימני מחלה, או שמפתחים סימנים קלים, אך כן מפיצים את הנגיף.
רק באחד מ-1,000 מקרים נגרם השיתוק המסוכן, אבל כשיש מאות מקרים של הדבקה, כפי שחוששים במשרד הבריאות, אז יש סיכוי שיהיו גם מקרים נוספים של מחלה קשה. במשרד הבריאות קוראים לכל מי שלא השלים את חיסוני השגרה בכלל והחיסון לפוליו בפרט לילדיו - להשלים אותם במהירות האפשרית.