הצוות לטיפול במגפות הכריע היום (שלישי) - כל אדם מעל גיל 18 יכול לקבל את מנת החיסון הרביעית, אם ירצה בכך. ההחלטה הזו מתקבלת כחודש לאחר שישראל הייתה החלוצה בעולם לאשר מנת חיסון רביעית לבני שישים ומעלה. נכון להיום 603,903 בני שישים ומעלה התחסנו במנה רביעית והנתונים האלו כבר מספקים תמונת מצב ראשונית לגבי היעילות. לפי מחקר של משרד הבריאות החיסון הרביעי העלה את המוגנות כנגד הדבקה פי שתיים לעומת מחוסני המנה השלישית והגבירה את היעילות מול תחלואה קשה פי שלושה.

"החלטנו לאפשר למי שרוצה להתחסן אבל זה לא נכון לחסן עכשיו את כל מי שבגיל 18 ומעלה", הסבירה פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות וחברה בצוות לטיפול במגפות. "אין לנו נתונים מספיקים לבוא ולהגיד שצריך לחסן עכשיו את כל האוכלוסייה. זה אמנם מנע תחלואה קשה אצל בני שישים ומעלה ומדוכאי חיסון - אבל לא יותר מזה".

פרופ' גליה רהב (צילום: החדשות 12)
פרופ' גליה רהב, ארכיון | צילום: החדשות 12

"המון אנשים נדבקו והחלימו ולבוא ולחסן את כולם עכשיו זה לא הגיוני", הוסיפה פרופ' רהב. "בן אדם בריא בן 18 ללא מחלות רקע לא צריך לרוץ להתחסן עכשיו וזו גם לא ההמלצה שלנו בצוות לטיפול במגפות. מה שביקשנו זה לאפשר למי שמאוד רוצה לעשות זאת ועד עכשיו נמנע ממנו. אחד השיקולים הנוספים הוא החיסון המותאם של פייזר לאומיקרון שיגיע על פי הערכות בחודש מרץ".

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בהדסה מתח ביקורת בתחילה כשההחלטה התקבלה ללא ביסוס מדעי. כעת לאחר שהצטברו נתונים הוא אומר: "היום יש יותר מידע מחקרי מבוסס ואפשר לקבל החלטות על בסיס מידע. ברור שחיסון רביעי מגן בטווח הקצר יותר טוב מפני הידבקות, אבל  אני בכלל לא בטוח שהמדיניות צריכה להיות חיסון בכל פעם שיש גל או חיסון כל חודשיים".

פרופ' דרור מבורך (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" ,  קשת 12  )
פרפ' דרור מבורך | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

"חסר לנו מידע לטווח הארוך מה קורה מבחינת ההגנה לאחר חודש ויותר מהחיסון", הוסיף. "יחד עם זאת אני מעודד מתוצאות שהתקבל מהמחקרים ומצביעות על מועילות מול הדבקה ותחלואה קשה. אני מברך על ההמלצה הזו ואני חושב שהיא נכונה. לעמדתי, צריך להמליץ על שלושה חיסונים בפה מלא - לעומת זאת על החיסון הרביעי - לאפשר ולא להמליץ".

לפי הודעה של חברת "פייזר" בחודש מרץ צפוי להיות מושק חיסון חדש שמותאם לזן אומיקרון. על כן יש מי שחושב שעדיף להמתין לחיסון המעודכן. "בהתאם למצב בישראל ובעולם יהיה כדאי להמליץ על החיסון החדש כאשר יגיע", אמר פרופ' מבורך.

בשונה מן ההמלצות הקודמות, הפעם החליטה הועדה לאפשר ולא להמליץ על החיסון הרביעי לבני 18 ומעלה. ההבדל בין המונחים מדגיש כי מנה נוספת תינתן רק למי שחפץ בכך, אך לא יהיה קמפיין לעידוד ההתחסנות במנת בוסטר רביעית עבור הגילאים הצעירים.

חיסון קורונה בירושלים השבוע (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
חיסון לקורונה, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

"מכיוון שאין אמצעי הגנה אחר, אני חושב שזו החלטה סבירה לאפשר לאזרחים את מנת החיסון הרביעי", אמר ד"ר אורן קובילר, וירולוג מומחה מאוניברסיטת תל-אביב. "הבוסטר הנוסף נותן הגנה מסוימת גם אם היא לא זהה ליעילות שראינו בעבר. לכן כל מי שמרגיש צורך, רצוי לאפשר לו להתחסן במנה נוספת. מחקרים שנעשו באיכילוב ורמב"ם הצביעו על ירידה בכמות ההדבקות והתחלואה הקשה בקרב מחוסנים במנה הרביעית".

הוא הוסיף כי "המחקר בשיבא שמדד נוגדנים - לא מדד את היעילות. לעומת זאת מחקרים שבדקו את היעילות הוכיחו עלייה של פי שניים ושלושה בהגנה מהדבקות ותחלואה קשה. זה ודאי יותר טוב מכלום, תוספת שתשפיע על גורלם של מאות מקרים. יש רווח - הוא קטן אבל קיים".

עם פרסום נתוני המחקר שנערך בשיבא ציינה פרופ' גילי רגב-יוחאי שעמדה בראש המחקר כי "החיסון יעיל נגד דלתא אבל לא מגן מספיק מאומיקרון וכי אין צורך לחסן במנה רביעית בני פחות משישים".