פרויקט מיוחד: איך נראה סיום גל אומיקרון בעולם? הגבלות הקורונה מוסרות בזו אחר זו, ונראה שברוב המדינות המערביות, עם או בלי מחאה, עוברים לגישת "החיים לצד הקורונה", ומנתחים בכנות את המעורבות של הפוליטיקאים בניהול המגפה.
בשיחה מיוחדת שקיימנו אמש (רביעי) במהדורה המרכזית שאלנו כמה מגישי חדשות בעולם שעסקו יום-יום בשנתיים האחרונות בקורונה, כמו המגישים בחדשות 12, איך הדברים נראים אצלם היום ומה הם חושבים על ההגבלות ועל הפוליטיקה במגפה עולמית.
Talking Covid around the world- Denmark, Australia, France, and Israel. Thank you @KHHjorth @rowandean @flodesoultrait @N12News pic.twitter.com/I8CLmmGcll
— Yonit Levi (@LeviYonit) February 16, 2022
הקורונה בצרפת: "התו הירוק זוכה לאהדה"
צרפת הייתה המדינה הראשונה שבה הודרו אנשים שאינם מחוסנים מתחומים רבים של החיים הציבוריים, כולל תחבורה ציבורית, האם עדיין יש תמיכה בצעד הזה?
המגישה פלוראנס דו-סולטרה מערוץ הטלוויזיה 6M סיפרה: "כן. למען האמת רוב האנשים כאן תומכים בכך, שני שלישים מהם ליתר דיוק, לפי הסקרים האחרונים. אז טכנית צרפת היא אכן המדינה הראשונה שהדירה את הלא מחוסנים מהחיים הציבוריים, כמו בתי קולנוע, מסעדות, מטוסים, רכבות".
"יש נתון אחד שמסביר את התמיכה הרחבה בתו הירוק, מספר אחד למעשה. אנשים שאינם מחוסנים הגיעו פי 70 יותר, לטיפול הנמרץ בבתי החולים בצרפת, מאשר אנשים מחוסנים. האווירה הכללית כאן היא שאנשים עושים את הקישור הסיבתי - 'אם אני לא יכול לקבל את החופש שלי בחזרה, אם לדוגמה הטיפולים של חולי סרטן יתעכבו, זה בגלל הלא מחוסנים'. הגישה הזו היא למעשה הסיבה שהתו הירוק זוכה לאהדה רבה בקרב האוכלוסייה".
ואולי את יכולה להזדהות עם זה, פלוראנס, מכיוון שהבחירות לנשיאות אצלכם ייערכו בעוד חודשיים. האם הפוליטיקה משחקת ושיחקה תפקיד חשוב בממשלה של הנשיא מקרון?
"כן, כמובן. ובמיוחד, כפי שאמרת, כשהבחירות לנשיאות הן בעוד שלושה חודשים - זה משחק תפקיד. הנשיא מקרון אפילו אמר בריאיון לאחרונה: 'אני רוצה לעצבן את הלא מחוסנים'. המילה 'לעצבן' זעזעה אנשים, אבל הם הסכימו איתה. ובעניין נוסף – האצת ההתחסנות תאפשר לעמנואל מקרון להחזיר בקרוב את החופש, לפני הבחירות. הוא יהיה המועמד, אז המטרה היא להראות שהוא הצליח בניהול המשבר".
הקורונה באוסטרליה: "שילמנו מחיר אנושי גבוה"
אחרי שנתיים של מדיניות אפס הדבקות ברוב האזורים באוסטרליה, גם אתם, כמונו, עברתם לגישה של לחיות לצד הנגיף. איך זה נראה בפועל?
רוואן דין, מגיש "אאוטסיידרס" סקיי ניוז אוסטרליה שבסידני, סיפר: "היו גישות שונות לגבי מדיניות אפס ההדבקות, וכפי שאמרתי חלק מהמדינות לא נקטו בגישה הזאת. לחומרה של הסגרים ושל שעות העוצר היה מנעד רחב ברחבי המדינה".
"כעת יש יותר ויותר אוסטרלים נוקטים בגישה של ניו סאות' ויילס, וחיים לצד הנגיף, ונראה שזה עובד טוב. המחיר האנושי, ספציפית סביב המדינות שבהן היו את ההגבלות והסגרים המחמירים ביותר, היה גבוה מאוד, ולכן ראינו כמה הפגנות גדולות מאוד".
היית אומר שהפוליטיקה משחקת תפקיד בהחלטות לגבי הקורונה שמתקבלות בידי הממשלה של רה"מ סקוט מוריסון?
"כן יונית, לצערנו הפוליטיקה שיחקה תפקיד עצום. באמת, הדבר היחיד שהממשלה של מוריסון עשתה, היה לסגור את הגבולות, הגבולות הבין-לאומיים, מיד בתחילת המגפה, שזאת הייתה החלטה חכמה".
"אחרי זה הממשלה השאירה את ההחלטה מה לעשות בידי המדינות, מלבד כמובן להביא את החיסונים, אבל זה כבר סיפור אחר. הפוליטיקה שיחקה תפקיד מרכזי. ראינו שהמושלים המקומיים הגיבו לקבוצות מיקוד ולסקרי דעת קהל מעל הכול".
הקורונה בדנמרק: "סמכנו על הממשלה והרשויות"
שדרנית TV2 בקופנהגן, קארן הלן יוט, סיפרה על החיים במדינה הראשונה באיחוד האירופי שהסירה את כל הגבלות הקורונה, בזמן שמספר המקרים עלה.
"האמת שהדעות די חלוקות בעניין הזה כרגע, כי יש לנו יותר נדבקים בקורונה מאי-פעם. אבל, במהלך ארבעת הימים האחרונים מספר הנדבקים ירד, אז אנחנו בכיוון הנכון. הסרנו את כל ההגבלות ב-1 בפברואר והכול די חזר לשגרה כאן".
"למען האמת, עשיתי הליכה ארוכה בקופנהגן השבוע והלכתי דרך אחד מאזורי המסיבות הגדולים, והייתה שם מסיבה גדולה מאוד, למרות שאנשים שמרו על קצת יותר ריחוק חברתי. אבל כן, ברגע שהם שותים קצת אלכוהול אין יותר ריחוק, אז בגדול חזרנו לשגרה כאן בדנמרק".
בנוגע להיענות ולאמון - לדנמרק אחוזי חיסון גבוהים יותר מישראל. אצלכם, בסביבות ה-80% ויותר מחוסנים, ואצלנו סביב 70% ויותר ואין כמעט הפגנות נגד התו הירוק. איך את מסבירה את זה?
"כן, כן. אני מאמינה שמה שהיה שונה כנראה כאן בדנמרק, בהשוואה למקומות רבים אחרים בעולם, כנראה, הוא שהיה לנו, ותמיד היה לנו, אמון חזק ברשויות. האמת שאנחנו, רובנו, סמכנו על הממשלה והרשויות כשהם אמרו: 'אתם צריכים לעשות את זה כדי שנוכל להתמודד עם המצב', ורוב האנשים אכן עשו זאת".
"זה משתקף גם באחוזי ההתחסנות כאן בדנמרק. כמובן שהיו הפגנות וכמובן שיש אנשים שלא נשמעים להגבלות וכו', אבל הרוב הגדול, מהרגע הראשון, בטחו בכך ש'אם הרשויות והממשלה אומרות שאנחנו חייבים לעשות את זה, אין עוד אפשרות, אז אנחנו פשוט נעשה את זה'".