על רקע שורת ההגבלות שיוסרו במדינות ברחבי העולם, ובראשן ההחלטה בבריטניה כי מאומתים לקורונה לא יידרשו להיכנס לבידוד, שאלנו מומחים מתי להערכתם אפשר יהיה לפטור מאומתים לקורונה מבידוד בישראל.
צעד אחר צעד: המדינות שיסירו את הגבלות הקורונה
פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא תל השומר וחברת צוות קבינט הקורונה, הביעה את התנגדותה למהלך: "ממש לא רואה מתי הצעד יגיע וגם לא הייתי ממליצה עליו להמשך, אלא אם באמת נגיע למצב כזה שהמחלה לגמרי אנדמית". לדבריה, "היום גם ההמלצה לחולי שפעת היא לא לבוא לעבודה ולהישאר בבית. אומנם זה לא בידוד כזה הרמטי אבל חולה עם מחלה נשימתית צריך להישאר בביתו ולא להדביק אנשים. זה לא משנה אם מדובר בקורונה, שפעת או מחלה נשימתית אחרת".
"לגבי הקורונה ספציפית", המשיכה פרופ' רהב, "אנחנו עדיין לא שם. אני עדיין בעד שכולם ימשיכו לעטות מסכות, אז לתמוך בביטול בידוד מלא למאומת? בבריטניה למשל לקחו כל מיני החלטות לאורך הדרך שאני חושבת שיצרו בעיה. גם המדיניות של ראש הממשלה הבריטי ג'ונסון בגלים הקודמים לא הייתה לעניין בעיניי. ההמלצה שלנו גם במחלות אחרות, לא רק בקורונה, זה להמשיך לעבוד מהבית ולא לשלוח ילדים חולים לגנים ובתי הספר. זו המלצה חשובה מאוד שזלזלו בה עד עכשיו ואני מקווה שלא ישימו עליה פס".
"אני חושב שהשינוי שאולי יהיה זה כשהמגפה תדעך, יכול להיות שאדם לא סימפטומטי לא יעשה בדיקות", ציין פרופ' ערן סגל. "היום יש ניסיון גדול לאתר את כל המאומתים ואז הם נכנסים לבידוד, אז אני חושב שברגע שאדם שהוא לא סימפטומטי לא ייבדק, זה סוג של פוטר אותו מבידוד. כלומר, יהיו אנשים שנדע שייתכן שהם מאומתים אבל אנחנו לא בודקים את זה כי אין להם סימפטומים - והאנשים האלה בעצם לא בבידוד. מי שיהיו לו סימפטומים ויאומת לקורונה כן צריך להיות בבידוד ובצדק, כי הוא מדבק מאוד. זה לא שנפטור את הסימפטומטיים מבידוד, אלא שיוחלט לא לבדוק אותם, ובכך לא לאתר אותם".
פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה לאפידמיולוגיה ולבריאות הציבור, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור וחבר בצוות קבינט הקורונה הסביר כי "אנחנו עדיין סוחבים את הגל החמישי ויש מספר רב של מאומתים. בהמשך, בהחלט ייתכן שנבקש רק מאנשים סימפטומטיים ומאומתים לשהות בבידוד, אבל אנחנו עדיין לא נמצאים שם להערכתי. ההדבקה בקהילה נרחבת, וכשנגיע לסוף הגל, כשמספר המאומתים היומיים ירד לסדר גודל של בין עשרות למאות, יהיה אפשר לבחון את האפשרות הזו. כמובן שזה גם תלוי בהתפתחות וריאנטים חדשים, ככה שיש הרבה אי-ודאות".
"אין לי הערכה", טען ד"ר דרור דיקר, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים השרון ויו"ר האיגוד האירופי לרפואה פנימית. "אני חושב שכל התנבאות בהיבט הזה לא מסתמכת על ניסיון העבר ובכל פעם אנחנו יוצאים מופתעים. עד שלא נראה היעלמות של המגפה הוויראלית, נצטרך לנקוט בבידודים ובמסכות. זאת משום שאנחנו רואים שיש התפרצויות שפוגעות בקשישים ובאנשים חולים. הם מגיעים אלינו לבתי החולים ומהווים אתגר טיפולי". לדבריו, "כרגע אם אנחנו נראה מחר שהווירוס לא נמצא מעשית בקהילה אז אפשר לדון בביטול הבידוד למאומתים".