לקראת קריסה? במתחמי הבדיקות של מד"א ופיקוד העורף ברחבי הארץ נרשמים בימים האחרונים עומסים כבדים ותורים ארוכים. מנכ"ל מד"א אלי בין אמר הערב (ראשון) בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" כי נכון לשעה 18:00 נשבר שיא של כמות בדיקות מאז תחילת המגפה - 70 אלף איש שהגיעו להיבדק, והיום עוד לא הסתיים. בתוך כך, כדי לעודד אנשים להתחסן, הממשלה אישרה: מי שיתחסן בחיסון הראשון יקבל תו ירוק זמני.
בשל העומס במתחמי הבדיקות - במשרד הבריאות שוקלים את האפשרות שרק אוכלוסיות בסיכון ומבודדים עם תסמינים יידרשו להיבדק, ואילו כל השאר יהיו פטורים מבדיקה או מבידוד גם אם באו במגע עם מאומת.
העומס על המערכת לא נובע ממחסור בערכות בדיקה, אלא משילוב של שני צדדים: המספר הגבוה של העומדים בתור וכוח האדם במתחמי הבדיקות והמעבדות שמפענחות ושולחות את התוצאות. ביצוע של 140-120 אלף בדיקות ביום ברחבי הארץ זה מתקרב לקצה גבול היכולת של מדינת ישראל.
גם אם במתחמי הבדיקות מצליחים לדגום כמות כה גדולה של אנשים, התהליך לא מסתיים כאן. צוותי המעבדות צריכים לפענח את אותן דגימות ולהפיק תוצאות. עקב העומס, במקום לקבל תוצאות בתוך מספר שעות או יממה - אנשים נאלצים כעת להמתין לתוצאות יומיים.
בכיר במשרד הבריאות ציין בפנינו שלא תהיה קריסה של מערך הבדיקות מכיוון שנערכנו לכך וצפינו זאת. עם זאת, כדי להוריד את העומס, יכול להיות שבקרוב יאפשרו ללא מחוסנים שהיו במגע עם חולי קורונה לבצע בדיקת אנטיגן ולא PCR.
בעבר אדם שהיה מחוסן ולא היה לו סימפטומים לא היה זכאי לבדיקה. במערכת הבריאות הולכת וגוברת ההכרה שאי אפשר לבדוק את כולם ומתחילים לשקול אם לוותר גם על בדיקת ה-PCR הזאת - בתקווה שזה יוריד מעט מהעומס.
מנכ"ל מד"א: "נערכים לפריסה מקסימלית"
"קיימנו דיון לפני מספר שעות עם משרד הבריאות בנושא הזה והמגמה היא להמשיך ולהתרחב ולפרוס יותר עמדות, בעיקר במרכזי הערים הגדולות, כמובן בהתאם לצרכים והביקוש והצבע של הערים", אמר מנכ"ל מד"א אלי בין בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי". "גם כאן בתל אביב קיימנו הערכת מצב עם מנכ"ל העירייה ובימים הקרובים נפרוס עוד עמדות בתוך מרחב דן, נרחיב את זה למרחב איילון, לכיש, כרמל ומקומות נוספים. כך שבמהלך השבוע הנוכחי והבא תהיה פריסה מקסימלית".
"צריך לזכור שאנחנו היום במספר שיא של נבדקים", הוסיף בין. "עכשיו השעה 18:00 בערב ואנחנו עם 70 אלף נדבקים. זה מספר חסר תקדים שלא בדקנו אותו לא בגל הראשון, השני ולא באף גל אחר. זה מספר חדש והוא מאתגר וכמובן אנחנו צופים שתהיה עלייה חדה גם בימים הקרובים".
לדברי מנכ"ל מד"א, מכיוון שיש גם עומס רב על המעבדות שצריכות לפענח את הדגימות, הממשלה הציעה פתרון לעשות בדיקת אנטיגן לאלו שיש להם היתכנות נמוכה שנדבקו בנגיף - ובכך לחסוך את התהליך של בדיקת PCR. "יש פה מיליוני בדיקות אנטיגן ויש פה יכולת של מאות אלפי בדיקות PCR", ציין בין. "זה חסר תקדים מבחינת היכולת של מדינת ישראל לבדוק יחד עם הקופות, שעושות עבודה נהדרת יחד עם החברות האחרות שממשיכות ודוגמות יחד עם מד"א".