כחודשיים לאחר התפרצות הגל החמישי בישראל, מצטברים הנתונים שמלמדים על כך שגל האומיקרון עלול להביא את היקף הנפטרים מהנגיף לשיאים חדשים. אחרי התבטאותו של הגורם המדיני אתמול, שמרבית המתים מהנגיף הם עם קורונה ולא מקורונה, בדיקת N12 מעלה שמנהלי המחלקות ברוב בתי החולים בארץ, מלבד בית החולים איכילוב, סבורים דווקא שרוב הנפטרים מתו מקורונה.
סיקור הקורונה ב-N12:
- מחקר חדש מגלה עד כמה מחלימים מוגנים מהדבקה
- "קנס בפועל" ללא מחוסנים: פער בפיצוי על ימי הבידוד
- בקרוב: בדיקת PCR מהירה בכניסה לישראל
על פי נתוני משרד הבריאות, בשלושים הימים האחרונים מתו מקורונה 1,303 בני אדם. כאשר משווים את הנתון הזה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, מגלים שגל האומיקרון מתקרב לשיא הקטל במגפה: בין ינואר לפברואר 2021 נפטרו 1,442 ישראלים מקורונה.
בשבועות האחרונים, ממוצע הנפטרים היומי נע בין ארבעים לשישים בני אדם מדי יום. מדובר בממוצע גבוה שלא דומה לאף אחד מהגלים מלבד שיא המגיפה שנרשם כאמור בינואר 2021 ובכך ניתן לזהות תמותה עודפת.
על רקע נתוני משרד הבריאות, ובצל טענותיו של הגורם, N12 בדק מדגם מייצג של חמשת בתי החולים הגדולים בישראל: רמב"ם, שיבא, איכילוב, הדסה וסורוקה. ביקשנו ממנהלי המחלקות את ההתפלגות: כמה נפטרים בגלל הנגיף וכמה בגלל מחלות הרקע שמהם סבלו.
היקף הנפטרים מקורונה במהלך השנה על פי משרד הבריאות:
הדסה: רוב הנפטרים בגלל הקורונה
פרופ' צבי פרידלנדר, מנהל מחלקת פנימית קורונה בבית החולים הדסה עין-כרם טען שהנתונים מוכיחים באופן מובהק שרוב המתים נפטרו בגלל הנגיף. "חד משמעית הרוב המוחלט נפטרים מקורונה ולא עם קורונה", אמר בשיחה עם N12. "זו אמירה שיש בה ניסיון להקטין את המחלה".
הוא הוסיף: "ללא ספק היו הרבה מאושפזים שהיה להם רקע של קורונה, מבדיקה שאנחנו ערכנו בבית החולים שליש מהם אושפזו מסיבות אחרות אבל כאשר מסתכלים על הנפטרים - רובם המוחלט מתו מסיבה עיקרית של הידרדרות מהנגיף. במחלקות שלנו יש שני נפטרי קורונה ביום מאז גל האומיקרון - מתוכם בודדים בלבד נפטרו מסיבות אחרות".
שיבא: רוב הנפטרים בגלל הקורונה
גם בשיבא מזהים מגמה דומה. פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל-השומר אמרה: "מרבית האנשים שנפטרים הם מקורונה ולא עם קורונה. יש דילמות שבהם קשה להכריע, למשל כאשר חולה מאבד הכרה ומידרדר: האם זה בגלל הנגיף או בשל הבעיה העיקרית ממנה הוא סובל? ההגדרות האלו נורא בעייתיות וקשה לייצר ביניהם הפרדה".
"לאומיקרון יש כל מיני ביטויים קליניים שונים", הסבירה. "אחד מהם הוא חולים מבוגרים שמאבדים את ההכרה מהנגיף. יש לנו קשישים סיעודיים שנדבקו בקורונה, איבדו את ההכרה בגלל הנגיף ושברו את הרגל. אם לאחר מכן הם נפטרו קשה לייחס זאת לשבירת הרגל ולהתעלם מן העובדה שהשבר נגרם מלכתחילה בגלל ההידבקות בקורונה".
איכילוב: מרבית הנפטרים סובלים ממחלות רקע קשות
במחלקות הקורונה באיכילוב טיפלו לאחרונה בחולים עם מחלות רקע קשות מאוד שגם נדבקו בנגיף. "במחלקות הקורונה נפטרים אצלנו בממוצע שני בני אדם בכל יום", הסביר פרופ' יעקב ג'ריס, מנהל מחלקה פנימית ו' קורונה בבית החולים איכילוב. "החולים שנפטרים מקורונה הם חולים שהיו נפטרים גם אילו היו נדבקים בשפעת".
עוד אמר ג'ריס: "מה שמאפיין את סוף הגל הוא שמספר הלא מחוסנים בקרב המאושפזים עלה יחסית, אבל הם סובלים ממחלות רקע קשות: סרטן, בעיות לב ומחלות ריאה. אלו חולים שעמדו לסיים את חייהם גם ללא קשר לקורונה. באיכילוב אחוז החולים שמתים מהקורונה בלבד הם יחסית עדיין מיעוט ולא רוב. בסוף גל אומיקרון, כמו גם בסופי הגלים הקודמים יש תמותה גבוהה של אותם אנשים שהיו מאושפזים תקופה ארוכה. בהשוואה לגל דלתא אין ספק שגל אומיקרון קל יותר".
סורוקה: אווירת סוף הקורס מסוכנת, המתים - מקורונה
בניגוד לטענת ג'ריס, פרופ' דודי גרינברג, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים וראש חטיבת הילדים בבית החולים סורוקה, קבע: "בבית החולים סורוקה אנשים מתים מקורונה, נקודה. אין דרך אחרת לתאר זאת. בחטיבת הילדים שלנו נפטרו שלושה ילדים מקורונה, הם סבלו ממחלות רקע קשות אבל המחלות הן לא אלה שהרגו אותן. הקורונה היא זו שגרמה לסיבוך ריאתי שבו הגוף כבר לא הצליח לעמוד".
לדברי גרינברג, הדבר בא לידי ביטוי בנתוני בית החולים. "ניתן לראות את זה במספרים: ברור שכאשר יש יותר ממיליון נדבקים, יהיה אחוז נפטרים שיתבטא במספר מוחלט גבוה", אמר. "בגל הדלתא כשהיו 9,000 ביום אמרנו שזה קטסטרופה. היום כשיורדים מ-70 ל-30 אלף נדבקים אומרים 'איזה יופי'. אנחנו פי שתיים בתחלואה בהשוואה לשיא גל הדלתא. לכן, גם במספרים אבסולוטיים יש יותר מקרי תמותה מקורונה. יש תמותה עודפת בארץ ואווירת סוף הקורס הזו שכולם מדברים עליה היא מאוד מסוכנת. האוכלוסיות בסיכון צריכות עדיין להישמר כי האומיקרון הוא בהחלט וירוס שעלול להרוג".
רמב"ם: "האמירה דווקא לא משוללת יסוד"
ד"ר עמי נויברגר, מנהל מחלקת הקורונה ברמב"ם מתאר: "אחוז הנפטרים שמתו עם קורונה ולא בגלל קורונה עלה מאוד והאמירה הזו של הגורם המדיני אינה לגמרי משוללת יסוד. זה לא שחור ולבן ואין תשובה חד-משמעית. אני מעריך שכחמישים אחוזים נפטרים ישירות בגלל הקורונה. בקרב הנפטרים, רובם לא מחוסנים. מקרב האנשים שבעייתם העיקרית היא הקורונה, שיעור הלא-מחוסנים הרבה יותר גבוה. עכשיו הגיע שיא הנפטרים של הגל הנוכחי שמגיע בדיליי של כשבועיים משיאי ההדבקה והתחלואה".
את הדיון הציתה אתמול התבטאותו של גורם מדיני שאמר שמרבית המתים הם עם קורונה ולא מקורונה. "נצטרך לספור תמותה עודפת ולפי זה לדעת", אמר אמש. "האומיקרון הכה את כל העולם ולא היה דרך להתחמק ממנו. אנחנו בנינו מתווה שבו העולם חלה קודם, הבנו שזה פחות קטלני אבל כואב הלב על כל אדם שנפטר. אנשים מתים כל הזמן, כל יום והפגיעה המשמעותית כרגע היא במגזר הערבי".