על רקע המשך מגמת התפשטות מגפת הקורונה בישראל, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא אמר היום (שני) בתדרוך לתקשורת כי מספר הנדבקים היומי עדיין לא הגיע לשיא של הגל הנוכחי. לדבריו, המסר הוא "איך אנחנו חיים לצד הקורונה ולא איך אנחנו מגבילים את עצמנו". הפרויקטור גם הזהיר כי אם מספר הנדבקים בקרב הצוותים הרפואיים יעלה אז יכול להיות שנידרש לצמצם את השירותים במערכת הבריאות.
"אם בכלל משהו יעזור - זה סגר מאוד משמעותי בדומה לסגר הראשון עם מגבלת יציאה מהבית של 100 מטר", הסביר פרופ' זרקא. "אני לא חושב שאנחנו שם, אני מקווה שלא נגיע לשם, אבל אם חלילה המצב של התחלואה ומערכת האשפוז יביאו אותנו לבחון דברים מהסוג הזה - נצטרך לשים דברים על השולחן ולהביא את ההמלצה שלנו למקבלי ההחלטות. אני מקווה שלא נגיע לפתרונות קשים כמו זה".
לדבריו של הפרויקטור מדובר בגל תחלואה שמשלב בתוכו גם את וריאנט האומיקרון וגם את הדלתא. "כמות המאומתים בעלייה מתמדת אבל לצערי השיא עוד לפנינו", ציין פרופ' זרקא בפתח דבריו. "יש לנו את היכולת להגן על עצמנו ולעבור את התקופה הקרובה שככל הנראה תימשך 5-3 שבועות".
"החיסון מגן עלינו מפני מחלה קשה אבל גם נגד הדבקה", המשיך הפרויקטור. "המסכה מגינה עלינו מהדבקה בקורונה וכמובן גם משפעת שגם הוא נמצא בסביבה". הוא הוסיף כי הוא ממליץ לאוכלוסיות שבסיכון להימנע מלהשתתף באירועים רבי משתתפים, גם אם מדובר באירועים עם תו ירוק.
"אנשים שיש להם סימפטומים חשוב שישארו בבית", הדגיש פרופ' זרקא. "המסר הזה היה נכון כל הזמן, בטח בעונת השפעת. חשוב שבעתיים להישאר בבית להיבדק ולא לצאת לעבודה, ובטח לא לבית ספר - ככה אנחנו מגנים על אחרים".
הפרויקטור פירט את ארבעת המרכיבים העיקריים שמבטאים את מדיניות מערכת הבריאות להתמודדות עם המגפה: הגנה על אוכלוסיות בסיכון, לאפשר את המשך הפעילות של המשק החיוני, להרחיב את מערכת האשפוז בבתי החולים ובקהילה ולאפשר לאנשים להיבדק ולהיכנס לבידוד כדי להגן על אחרים.
"אין לנו מדיניות של הדבקה המונית אני אומר את זה בצורה מאוד נחרצת", הבהיר פרופ' זרקא. "אין לנו כל מידע על משמעות ההדבקה בטווח הארוך. כרגע האומיקרון באופן יחסי יותר קל יותר מהדלתא, אבל אנחנו לא יודעים מה יקרה בעוד חודשיים-שלושה".
פרופ' זרקא: יש בעיה באנטיגן ב"אזורים ספציפיים"
הפרויקטור התייחס גם לפרסום במהדורה המרכזית על כך שישנן בדיקות אנטיגן שרגישות פחות לזיהוי אומיקרון. "בדקנו את הנושא וזה נמצא באזורים ספציפיים", אמר פרופ' זרקא. "הערכות הקיימות בשוק מזהות את נגיף האומיקרון. אנחנו בוחנים את הערכות השונות באופן מתמשך, כל בדיקה שרוצים להכניס לשוק עוברת את הבדיקה".
בהמשך הוסיף: "בבדיקה ראשונית שעוד לא הסתיימה ראינו שיש שונות בין הערכות. אנחנו מחוייבים להציג את הנתונים לא בתקשורת אלא לחברות ולשמוע את ההתייחסות שלהם. חברת BD אכן הודיע שאין לה מלאים בארץ ומד"א הפסיק להשתמש בבדיקות לא בגלל הנחיה אלא בגלל המלאים. כשנסיים את הבדיקה נפרסם את הממצאים לספקים ובטח לציבור".
גל האומיקרון ממשיך להתפשט בישראל וביממה האחרונה אומתו יותר מ-21 אלף נדבקים חדשים, כך על פי נתוני משרד הבריאות. במקדם ההדבקה חלה ירידה קטנה והוא עומד היום (שני) על 1.95. עם זאת, על פי המדד המשוער של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, הנתונים דווקא גבוהים יותר: 33 אלף מאומתים, ומקדם הדבקה של 2.27.