מחקר ישראלי חדש מצא כי מחצית מהמשתתפים בו שקיבלו קנאביס רפואי – הפסיקו ליטול תרופות אחרות כתוצאה מהשימוש בצמח, כך על פי הפרסום בכתב העת המדעי הבינלאומי "Frontiers in Medicine".
מטרת המחקר הייתה לנתח את המאפיינים, יחד עם הבטיחות והיעילות של הטיפול בקנאביס. לפני תחילת הטיפול, עברו המשתתפים תשאול בנוגע למחלות רקע, תחושת כאב או תסמינים אחרים, נטילת תרופות קבועות, ואיכות חייהם. בהתאם למאפיינים האישיים של כל מטופל, החוקרים המליצו לכל אחד טיפול באחד מזני הקנאביס הבאים: 'אלסקה', 'ארז', ו'אבידקל'. כמו כן, הם המליצו לכל אחד באיזה אופן ליטול את הצמח.
במחקר, שהוביל בית החולים סורוקה בבאר שבע יחד עם חברת "תיקון עולם קנביט", השתתפו כ-8,560 מטופלים בני 54 בממוצע, והחוקרים מעריכים כי זהו המחקר המקיף ביותר שנעשה בעולם בתחום המעקב אחרי מטופלים בקנאביס רפואי.
אחד הממצאים שעלו מן המחקר הוא שיותר ממחצית מהחולים הפסיקו עם תרופות שנהגו לקחת לפני השימוש בקנאביס הרפואי. 52.5% מהמטופלים דיווחו כי הפסיקו או הפחיתו את מינון האופיואידים, כ-40 אחוזים הפסיקו או הפחיתו מינון של משככי כאבים אחרים, 36.9% מהמטופלים הפסיקו או הפחיתו מינון של תרופות אנטי-פסיכוטיות ומעל שלושים אחוז מהמשתתפים דיווחו על כך שהפסיקו או הפחיתו שימוש בתרופות הרגעה ושינה. נתון מעניין נוסף נוגע לכך שמרבית המטופלים, יותר משבעים אחוזים, דיווחו על שיפור במצבם ללא תופעות לוואי חמורות. השיפור הדרמטי ביותר נרשם בקרב מטופלים עם פוסט-טראומה (PTSD). נוסף על כך, 90 אחוזים מהנבדקים דיווחו על ירידה משמעותית בתדירות בהתקפי זעם, אי שקט, הפרעות שינה ובחילות.
מנגד, עלה כי כמעט אחד מכל חמישה נבדקים הפסיקו את הטיפול במהלך ששת החודשים שבהם נבחנו המשתתפים. אחת הסיבות לכך היא בעיות בהארכת רישיון הקנאביס שנבעו מבירוקרטיה מול היחידה הרלוונטית לנושא במשרד הבריאות. תופעות הלוואי השכיחות ביותר מהקנאביס היו קלות וכללו סחרחורות ,יובש בפה, תיאבון מוגבר, ישנוניות, והשפעה פסיכו-אקטיבית (תחושת התרוממות רוח).
ד"ר ליהי בר-לב שליידר , החוקרת הראשית של חברת תיקון עולם קנביט סיפרה בראיון ל- N12: "עקבנו אחרי כל המטופלים שקיבלו רישיון לקנאביס רפואי ב'תיקון עולם' בהם חולי סרטן, פוסט-טראומה, פיברומיאלגיה, פריצות דיסק ועוד. החוזקה של המחקר היא בהיקף שלו. שוב נוכחנו לגלות שקנאביס היא תרופה ברמת בטיחות גבוהה מאוד עם תופעות לוואי בשכיחות נמוכה".
לדבריה של מנהלת המחקר, הממצאים עשויים לסייע בהפגת החשש ללקיחת הטיפול: "לאור התוצאות, כעת יותר רופאים יוכלו לקבל ביטחון למתן קנאביס רפואי ולאפשר את האופציה הטיפולית שעשויה להקל מאוד על החולים. המחקר מוכיח כי קנאביס רפואי הוא אלטרנטיבה בטוחה ויעילה עם היענות גבוהה לטיפול שמסייע בשיפור באיכות החיים ובירידה ברמת הכאב", אמרה ד"ר בר-לב שליידר.
אבל למרות השימוש הנרחב בקנאביס כשיטת טיפול רפואית, לא קיימים מספיק מחקרים קליניים או עדויות על יעילות הטיפול. לרוב, סקרים על מטופלי קנאביס, לא מתעדים את מצב המטופלים גם לפני הטיפול וגם לאחריו. המחקר, בוצע בליוויו של פרופ' ויקטור נובק, מנהל המרכז למחקר קליני בבי"ח סורוקה.