עידן חדש במאבק במגפה: החל מהבוקר (שישי), מתווה הבדיקות החדש יכנס לתוקף ועשרות אלפי ישראלים שנחשפו לחולה מאומת, כבר לא יידרשו לעבור בדיקת PCR. על פי המדיניות של משרד הבריאות, מי שאינו באוכלוסיית הסיכון ומחוסן כנדרש, יוכל להיבדק בבדיקה ביתית שאותה ניתן להשיג ברשתות הפארם - אלא שהשינויים התכופים בהנחיות מעוררות שאלות רבות. N12 עושה סדר במדיניות הבדיקות החדשה ומספק עבורכם את התשובות לשאלות הפתוחות שמטרידות את הציבור.
עוד ב-N12:
האם משרד הבריאות ימשיך לעדכן אותי אם הייתי במגע עם חולה מאומת?
כאשר במדינת ישראל מתגלים אלפי מאומתים מדי יום, לא כולם מקבלים טלפון ממשרד הבריאות לעדכון על מגע עם חולה מאומת. התעדוף העדכני קובע שבני 70 ומעלה ושבים מחו"ל יקבלו שיחת טלפון ממשרד הבריאות תוך 24 שעות מקבלת התוצאה החיובית. בני 50 ומעלה ומי שמוגדר "לא מוגן" מבחינה חיסונית יקבל טלפון ממערך החקירות בתוך יומיים. ייתכן שכל היתר לא יעברו חקירה אפידמיולוגית, הכול תלוי ברמת העומס על המתשאלים.
באתי במגע עם חולה מאומת ואין לי סימפטומים - אני מחויב לבצע בדיקה ביתית? האם יש פיקוח?
לפי ההנחיות החדשות, משרד הבריאות דורש ממחוסנים להיבדק בבדיקה ביתית במקרה של מגע עם חולה מאומת. יחד עם זאת, הפעם האחריות מוטלת על האזרחים ללא אמצעי פיקוח ובקרה - כך שאין אפשרות לקבל דוח אם לא עברת בדיקה ביתית. המחויבות היחידה היא של כל אחד כלפי סביבתו הקרובה - לפעול למניעת ההדבקה.
נבדקתי בבדיקה ביתית ויצאתי חיובי - האם עליי להודיע על כך למשרד הבריאות?
מי שנמצא חיובי בבדיקה הביתית, נדרש לבצע בדיקת אנטיגן מוסדית (בתחנות מד"א, איכילוב ובתחנות נוספות המדווחות למשרד הבריאות) או לחלופין בדיקת PCR במתחמי הדיגום של פיקוד העורף וקופות החולים. התשובה החיובית במתחמים הללו תימסר למשרד הבריאות ובכך המידע יעבור הלאה.
אחד מבני הבית הוא חולה מאומת - האם על כל בני הבית להישאר בבידוד גם אם יצאו שליליים בבדיקה ביתית?
תלוי. לפי מדיניות הבידודים החדשה, מחוסנים שנחשפו לחולה מאומת -נדרשים לעבור בדיקת קורונה. אם התוצאה נמצאת שלילית - המחוסנים ישוחררו מבידוד. לעומת זאת, אם בני המשפחה אינם מחוסנים ונחשפו לחולה מאומת - עליהם להשלים בידוד של 14 ימים עם אפשרות לקצר אותו באמצעות תוצאה שלילית לאחר שבוע.
על בן המשפחה שנדבק לשהות במקום מבודד בבית מיתר בני המשפחה. אם הוא אינו מבודד - גם המחוסנים יצטרכו להיכנס לבידוד. הורה לילד מתחת לגיל 12 או מטפל בחסר ישע שנמצא צמוד לחולה, גם אם הוא מחוסן ושלילי בבדיקה - צריך להשלים את הבידוד יחד עם החולה ובסופו לעבור בדיקה.
מה לגבי ילדים שחוסנו במנה אחת בלבד?
מי שחוסן בחיסון אחד בלבד אינו מוגדר מוגן ויידרש להיכנס לבידוד מלא במקרה של מגע עם חולה מאומת.
איך ינהגו במערכת החינוך במקרה של מאומת?
בדיוק כמו בכל מקום אחר, המתווים המיוחדים בוטלו. מאומתים יישלחו הביתה לבידוד, באים במגע יידרשו בבדיקה. השדרוג היחידי הוא שבקרוב יהיו בבתי הספר ערכות אנטיגן ויוכלו לעשות לתלמידים בדיקה במקום ללא צורך לשלוח את כולם הביתה.
האם המדינה מספקת פתרון של מלונית חלופי למי שלא יכול להיות מבודד ממשפחתו באותו בית?
פיקוד העורף ממשיך להפעיל בימים אלו מלוניות קורונה בתל-אביב ובירושלים, כמו דן-פנורמה ושערי ירושלים. כעת שוהים במלוניות 445 מבודדים והן מסוגלות לקלוט אזרחים נוספים במידת הצורך. המענה הזה ניתן במקרים חריגים, מבודד שאין לו אפשרות להשלים את הבידוד בביתו - צריך לקבל על כך אישור מראש ממשרד הבריאות.
לפי מצב התחלואה, עושה רושם שאצטרך לבצע בדיקות ביתיות כמה פעמים בשבוע - עלות של מאות שקלים בחודש. האם המדינה תשתתף בהוצאות?
עלות בדיקת קורונה ביתית בודדת נעה בין 29 שקלים ל-35 שקלים. המדינה לא תשתתף בהוצאות והן יחולו על האזרחים. יחד עם זאת, מי שיהיה מעוניין להיבדק בבדיקת PCR או אנטיגן במימון המדינה - יכול להמשיך לעשות זאת.
לפני פגישה עם קרוב משפחה מבוגר - האם מומלץ לבצע בדיקה ביתית?
מי שמעוניין להיבדק בבדיקת קורונה ביתית כאמצעי זהירות - מוזמן לעשות זאת, וכך היה נהוג בבדיקות הללו עד היום. החובה חלה רק כאשר נעשה מגע עם חולה מאומת, כך או כך - יש לקחת בחשבון כי מידת האמינות והדיוק של הבדיקות אינה גבוהה.