בשנים האחרונות חולי טרשת נפוצה המבוטחים בקופת החולים מכבי היו זכאים לקבל את כל הטיפולים שהם זקוקים להם במרכז אחד שנמצא בבית החולים שיבא תל-השומר. במקום להתרוצץ בין ממרפאות ובתי חולים שונים, המרכז לטרשת נפוצה אפשר להם לקבל תרופות, לבצע בדיקות וטיפולים פרא-רפואיים במקום אחד.
אלא שבתחילת חודש ינואר חלה תפנית ומאות חולי טרשת נפוצה המבוטחים במכבי התבשרו שההסדר מול בית החולים שיבא נפסק. ל-N12 נודע כי הרקע להחלטה הוא ככל הנראה סכסוך כלכלי בין שני הגופים: בקופת החולים טוענים כי בשיבא החליטו באופן חד-צדדי להעלות את המחיר על יום אשפוז לחולים הללו, אך בבית החולים מכחישים וטוענים כי "בשיבא מממנים שירותים כדי לצמצם ככל הניתן פגיעה במטופלים".
במכתב ששלחה ענת אילון, מנהלת עמותת "MS ישראל" שפועלת למען חולים בטרשת נפוצה, לקופת החולים מכבי נכתב: "החלטה שכזו על שינוי מדיניות אחרי נוהג של שנים היא החלטה דרקונית שמתעלמת ממצבם המורכב של החולים המטופלים במחלקה לטרשת ומתעלמת לחלוטין מחשיבות הרצף הטיפולי עבור מטופלים אלו. רוב המטופלים שלעתים סובלים גם מנכות קשה מקבלים תוכנית מותאמת, והשינוי עלול להוביל להחמרה במצבם. זו היא החלטה אומללה שפוגעת פגיעה אנושה בזכויות מטופלים במצב רגיש כל כך".
"חוסר אונים - צריכה להילחם כדי לקבל תרופה"
גילה יצחק, חולה בטרשת נפוצה שטופלה עד היום בבית החולים שיבא תל-השומר, סיפרה ל-N12: "אני אמורה לקבל טיפול ביולוגי בשם 'טיסברי' כל 28 ימים. כשאני מקבלת את הטיפול יש לי לעתים תופעות לוואי מורכבות כמו חנק ואני ממש צריכה השגחה צמודה במהלך הטיפול הזה. כשהגשתי טופס 17 שבועיים לפני קבלת הטיפול, הודיעו לי שלא מאשרים לי להגיע לתל-השומר אלא רק לקופת החולים. לא יכול להיות שמפסיקים רצף של טיפולים אחרי שנים. אמרו לי 'זה מה שיש ואין מה לעשות, זאת ההחלטה של מכבי'. הרגשתי חסרת אונים: אני צריכה להילחם כדי לקבל את התרופה שלי. טרשת נפוצה זו מחלה קשה, אי אפשר לשחק בבריאות של אנשים".
מטופלת נוספת שבחרה להישאר בעילום שם (שמה שמור במערכת) סיפרה: "פתאום לא אישרו לי לקבל את הטיפול בתל-השומר אלא רק באשפוז יום. מנגד - נראה שהם בכלל לא מסוגלים לעשות זאת. התקשרו אליי מקופת החולים וביקשו ממני להביא להם הוראות מפורטות מתל-השומר על התרופה, מכיוון שאצלם אין נוירולוג. הייתי צריכה לנהל מלחמה גם מול בית המרקחת כדי שייתנו לי את התרופה מכיוון שעל פי הנהלים אני אמורה לקבל אותה בבית החולים. פשוט חלם! מצד אחד לא מאשרים לי לקבל את הטיפול בתל השומר ומצד שני לא נותנים לי את התרופה כדי לקבל את הטיפול אצלם".
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית חשוכת מרפא. מדובר במחלה אוטואימונית, כלומר כזו שבה הגוף 'תוקף את עצמו' ומערכת החיסונית שאמורה להגן על הגוף תוקפת אותו ופוגעת במיאלין - שכבה מבודדת של תאים במערכת העצבים. כתוצאה מהפגיעה העצבית - החולים ירגישו תחושת נימול, עקצוץ, חולשה עד שיתוק האיברים, התכווצויות שרירים ועוד. עם השנים עלולה המחלה להתקדם ולגרום לנכות בלתי-הפיכה.
מקופת החולים מכבי נמסר בתגובה: "מכבי מעולם לא הודיעה על כוונתה להפסיק רצף טיפולי לחולי הטרשת בשיבא. לצערנו, בעת האחרונה בית החולים שיבא החליט באופן חד-צדדי לשנות את כללי הגביה שלא בהתאם לכללי משרד הבריאות. נכון לעכשיו, כל ניסיונות הקופה להגיע להבנה עם ביה"ח - לא צלחו, ולכן פנינו למשרד הבריאות לבירור הנושא וביקשנו מענה בהול.
"לאורך השנים מכבי הינה הקופה היחידה שפעלה ללא לאות להקל על חולי טרשת באמצעות יצירת הסכם 'סל טרשת' ייעודי. מכבי תמשיך לאשר התחייבויות עבור הטיפולים הנדרשים לחולי הטרשת המטופלים בשיבא בכפוף להגשת בקשות מסודרות להתחייבויות דרך האפליקציה או האתר".
מבית החולים שיבא תל-השומר נמסר בתגובה: "המרכז לטרשת נפוצה מעניק את הטיפול המקיף והמקצועי בסטנדרט הגבוה ביותר בעולם הכולל את הטיפולים המתקדמים ביותר והגישות הטיפוליות החדשניות ביותר שקיימות. במרכז זה זוכים לכך כלל המטופלים מכל קופות החולים. המרכז הרפואי שיבא ימשיך להעמיד לרשות כלל מטופליו את השירותים הרפואיים להם הם נזקקים. אנו מאמינים כי בשנת 2022 למטופליו זכות לבחור את המקום בו הוא או היא יקבלו את הטיפולים הרפואיים המותאמים להם ולהם הם זכאים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "קופת החולים חייבת לספק את השירות למבוטחיה בעצמה או באמצעות גורמים אחרים כדוגמת בתי החולים באיכות, מרחק וזמן סבירים. קופת החולים מחויבת לשמור על רצף טיפולי למבוטחיה, כאש רצף טיפולי מוגדר בהתאם למצב קליני שיכול להיות שונה בין מבוטחים בהתאם לאופי המחלה והטיפול".