אחרי שכבר נראה היה שעברנו את גל האומיקרון, הקורונה מרימה את ראשה פעם נוספת ובממשלה עוקבים בדריכות אחרי ההתפתחות הזו. מחרתיים (רביעי) יציגו אנשי משרד הבריאות תוכנית לבלימת ההתפשטות המחודשת, אך לפי שעה נראה שאין כוונה להחיל הגבלות על הציבור.
התוכנית החדשה מיועדת לעצור את עליית התחלואה, אחרי שקרוב ל-13 אלף מאומתים אובחנו ביממה האחרונה ומקדם ההדבקה זינק ל-1.23. אז אם לא הגבלות רחבות, מה כן יציעו המומחים לעשות?
בראש ובראשונה, ייעשה מאמץ להגביר את קצב ההתחסנות במנות השלישית והרביעית, במיוחד בקרב אוכלוסיות בסיכון שטרם התחסנו. נוסף על כך, צפויים המומחים לבקש מהשרים להאריך את תקנות עטיית המסכות בחללים הסגורים גם אחרי 31 במרץ. לנוכח העלייה, ייתכן שבמשרד הבריאות יבקשו להחזיר את המסכות גם בהתקהלויות בחוץ.
הגבלות נוספות שנמצאות על הפרק, אם כי הסיכוי לכך נמוך יותר, הן החזרה של בדיקות האנטיגן בעלייה למטוס, וכן חובת בידוד ללא מחוסנים שיבואו במגע עם חולה מאומת. אלו הם הצעדים שנשקלים כרגע, אך צריך לומר שיש עדיין חוסר ודאות במשרד הבריאות ובקרב מקבלי ההחלטות.
הווריאנט החדש מתפשט: "כנראה שלא שונה מאומיקרון"
העלייה בתחלואה מורגשת כמובן גם בשטח, עם מספר מאומתים יומי גבוה. מהעבודה המתבצעת במעבדות של מערכת הבריאות עולה כי לצד האומיקרון, מתגלים מקרים של הדבקה בווריאנט החדש BA.2, וכן של זן חדש המשלב בין השניים - כולם מתפשטים בישראל במקביל.
"אנחנו מזהים במעבדה הזו בעיקר את האומיקרון", אמרה פרופ' יונת שמר אבני, מנהלת המעבדה לווירולוגיה בבית החולים סורוקה. "בשבועיים האחרונים הגיעו תוצאות של ריצופים שיש לנו גם את הווריאנט החדש, את ה-BA.2. יש אפילו מקרים של אנשים שהתחסנו בפעם הרביעית ונדבקו, אבל כנראה שמבחינת תחלואה הוא לא שונה מאומיקרון". ד"ר טל ברוש מבית החולים אסותא באשדוד הוסיף: "אנחנו יודעים שאפשרי למי שחלה באומיקרון להידבק בווריאנט החדש, אך לא ברור אם זה נפוץ".
בבתי החולים, לעומת זאת, נכון לעכשיו המצב טוב ואין עלייה במספר המאושפזים או החולים קשה. "שיא המאומתים בהחלט יכול להישבר כי אנחנו עברנו את עשרת אלפים החולים", אמר פרופ' דרור מבורך מהדסה, "אבל אני לא בטוח שנגיע לשיא החולים קשה או האשפוזים. יש לנו אוכלוסייה מחוסנת יותר, וגם תרופות בקהילה שיכולות למנוע".
בצל ההדבקות ההמוניות מי שכן חווים את הלחץ הם מתחמי בדיקות הקורונה, שבהם התורים מתארכים, וכן הרשתות – שבהן בדיקות הקורונה הביתיות חזרו להיות מצרך מבוקש ביותר.