גל האומיקרון מגיע לשיאו ואותותיו כבר מורגשים היטב בבתי החולים. לפי הערכות בכירי מערכת הבריאות, בקרוב נחצה את שיא המאושפזים והחולים במצב קשה מתחילת המגפה, ובמקביל רבים מן הצוותים הרפואיים מאומתים בעצמם ונמצאים בבידוד. "בגלל המחסור בכוח אדם, 200 חיילים מתגברים את בתי החולים", סיפר ל-N12 ד"ר תומר קולר, מפקד תחום הרפואה בפיקוד העורף.
"הקמנו יחידות בחירום שיסייעו גם לכל בתי החולים הגריאטריים שבהם מאושפזים קשישים סיעודיים", הוסיף ד"ר קולר. "גייסנו את גדודי הרפואה ונכון להיום, ב-22 בתי חולים בארץ יש חיילים שלנו שמסייעים. הם מבצעים שינוע של חולים ושל בדיקות. אם הצוות הסניטרי חולה, הם יכולים לשמש כמחליפים ולבצע משימות לוגיסטיות כדי לסייע לצוותים".
פתרון נוסף שעשוי לסייע בהקלה על העומס במחלקות הוא האשפוז הביתי. "צוותים רפואיים מפיקוד העורף מתחילים בימים אלו להפעיל מערך של אשפוז בית, שמטרתו להקל על מערכת הבריאות ולהעביר מטופלים שמצבם מאפשר זאת לביתם", הבהיר מפקד תחום הרפואה בפיקוד העורף. "הצוותים הרפואיים של פיקוד העורף יבקרו אותם לצורכי ניטור או הבאת תרופות".
גם שנתיים לאחר תחילת המגפה, הצבא ממשיך להיות מעורב בניהול המשבר. "אנחנו עוסקים בשני צירים: קטיעת שרשראות ההדבקה וסיוע לאוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה. קטיעת שרשרת ההדבקה נעשית באמצעות מפקדת אלון דרך חקירות אפידמיולוגיות, וכך גם הדיגומים ומבצעי החיסונים בערים השונות".
איך התמודדתם עם קריסת מערכות המחשוב של בדיקות הקורונה?
"יש עומס על מערכת הבדיקות של משרד הבריאות ולכן אנחנו מתעדפים את האנשים שחשוב לנו לזהות אותם מוקדם יותר כי הם בסיכון. המערך של פיקוד העורף מסייע לקדם את בדיקותיהם של הקשישים ושל מי שנמצא בסיכון מוגבר, כדי שיקבלו את התוצאות בזמן".
לאחרונה הצהיר ראש הממשלה נפתלי בנט על מבצע ענק לחלוקת כ-30 מיליון בדיקות אנטיגן בחינם לאזרחים. איך מתקדם המבצע? "המשימה שהגיעה אלינו בהנחיית ראש הממשלה היתה חלוקת בדיקות אנטיגן למשפחות הרווחה", אמר ד"ר קולר. "הפרויקט מתבצע בשיתוף פעולה עם משל"ט הקורונה, ואנו צפויים לחלק מיליוני בדיקות למשפחות שזקוקות לתמיכה כלכלית".
מפקד תחום הרפואה בפיקוד העורף הסביר כי "מגיעה אלינו רשימה מסודרת ממשרד הרווחה, שבה מנומק מי זכאי לקבלת בדיקות מהרשות ואנו פועלים לפיה. פיקוד העורף מסייע בתחום הלוגיסטי של העברת בדיקות האנטיגן וניהול המבצע, אבל אין כוונה שחיילים יעברו כעת מבית לבית".
הצוות לטיפול במגפות הודיע אתמול על הרחבת מבצע החיסון הרביעי לבני 18 ומעלה. ד"ר קולר התייחס גם לכך: "בהתחלה ראינו המון אנשים שמגיעים לקבל את החיסון הרביעי, אבל לאחר מכן חלה ירידה. כיום אין עומס מאוד משמעותי על תחנות החיסון, ואנחנו קוראים לציבור לבוא ולהתחסן".
פיקוד העורף מפעיל את "גדוד החיסונים" שמצטרף למאמץ. "ישנם 155 חובשים במילואים מכל יחידות הצבא הנמצאים במרפאות של קופות החולים, מהצפון ועד הדרום", הסביר ד"ר קולר. "הם מסייעים לאור העובדה שחלק מסד"כ קופות החולים מבודדים או מאומתים".
הקורונה לא פוסחת גם על החיילים, ונכון להיום יש בצה"ל 17,500 מאומתים לנגיף. "אנחנו עושים בדיקות אנטיגן לחיילים, מי שחולה מרחיקים אותו ומי שמבודד נכנס לבידוד על פי ההנחיות", הסביר ד"ר קולר. "אמנם יש אלפי חולים בצה"ל, אך כרגע זה לא משפיע על הפעילות המבצעית".
המשבר המתמשך הוביל לכך שחלק מאנשי המילואים נאלצו לוותר על חייהם הקודמים לטובת המאבק בקורונה. "יש היום חיילים שעשו קרוב ל-200 ימי מילואים בתקופת הקורונה, וברגע שהעומס יירד נוכל לשחרר אותם", הבהיר ד"ר קולר. "היום אנחנו מגייסים חיילים נוספים שיסייעו גם לבית החולים הרצוג למשל בהעברת חולים, העברת בדיקות ומיגון לפני כניסה למחלקות קורונה".