היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות החליטה להוסיף היום (רביעי) את חולי הדמנציה שסובלים מהפרעות התנהגות כזכאים לרישיון קנאביס רפואי בישראל. הבשורה החדשה מתאפשרת בזכות מחקר פורץ דרך שנעשה על-ידי ד"ר ורד חרמוש, מנהלת האגף הגריאטרי בבית החולים לניאדו בשיתוף עם תיקון עולם. כעת נוירולוגים, גריאטרים ופסיכיאטרים יוכלו לתת מרשמים לחולי דמנציה הסובלים מהפרעות התנהגות הללו, הידועות כהפרעות המייצרות עומס על החולים ועל בני משפחותיהם.
כחלק מהמחקר, 64 מטופלים דמנטיים שסובלים מהפרעות התנהגות קיבלו בחלקם קנאביס רפואי בנוסף לתרופות המקובלות כיום למחלה. המחקר הוכיח כי נטילת קנאביס משפרת משמעותית את הפרעות ההתנהגות של חולי הדמנציה. בין ההפרעות שבהן הנראה שינוי: אלימות פיזית ומילולית, שוטטויות ארוכות, יריקות בלתי פוסקות, חזרתיות בדיבור ועוד.
ד"ר ורד חרמוש, מנהלת האגף הגריאטרי בלניאדו ויו"ר האיגוד הגריאטרי בחנה את השפעת נטילת קנאביס רפואי על הפרעות התנהגות של חולי דמנציה. המחקר, שארך כשנה וחצי, כלל 64 מטופלים, גברים ונשים בגיל ממוצע של 80. תוצאות המחקר היו חד משמעיות והראו השפעה חיובית דרמטית על המטופלים שנטלו את הקנאביס הרפואי.
אצל כל החולים שופרו שלוש הפרעות התנהגות שונות, בנוסף כ-72% מהמטופלים שקיבלו קנאביס עמדו ביעד של שיפור דרמטי בהפרעת התנהגות אחת לפחות. לצד זאת, לא אובחנו תופעות לוואי יוצאות דופן עקב נטילת הקנאביס. המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם חברת תיקון עולם, תצורת הקנאביס בה השתמשו החוקרים הינו ׳דמנטליפ׳, שמן קנאביס עשיר ב-CBD מחד ומאידך מכיל מינון נמוך מאד של החומר הפסיכואקטיבי THC .
היום פרסמה היחידה לקנאביס רפואי (היק"ר) במשרד הבריאות התוויה רפואית רשמית המאפשרת לרופאים מתחומי הנוירולוגיה, פסיכיאטריה וגריאטריה לתת מרשמים לחולי דמנציה. מדובר בבשורה אמיתית עבור חולי דמנציה רבים ובני משפחותיהם, הסובלים מהפרעות התנהגות הנגרמות בעקבות המחלה.
ד"ר חרמוש שהובילה את המחקר סיפרה לאחר האישור המיוחל: "אני פוגשת מדי יום מטופלים רבים ובני משפחה, שסובלים סבל רב בעקבות הפרעות התנהגות. אני שמחה שהיחידה לקנאביס רפואי קיבלה את תוצאות המחקר וכעת ניתן להפחית משמעותית סבל. כיום אין כל ספק בנוגע ליעילות ובטיחות מתן התרופה".
המטרה: לחפש אלטרנטיבה בטוחה לתרופות
מנכ"ל לניאדו נדב חן בתגובה על האישור: "מחקר הוא אחד מאבני היסוד לפיתוח וקידום הרפואה בכלל ולניאדו בפרט. הסיפוק הגדול ביותר עבורנו הוא שתוצאות מחקר הופכות להתוויה רפואית רשמית. לנגד עינינו עומדת טובתם של המטופלים ובני המשפחות, נמשיך להשקיע במחקר גם בעתיד. אני מברך את ד"ר חרמוש שהובילה את המחקר במשך תקופה ממושכת".
ליהי בר-לב שליידר, החוקרת הראשית של 'תיקון עולם-קנביט' הסבירה על חשיבות האישור שניתן לטיפול. "מטופלים שסובלים מהפרעות התנהגות מקבלים נכון להיום תרופות אנטי-פסיכוטיות ותרופות הרגעה. מתוצאות המחקר ראינו כי מדובר בטיפול בטוח, כמעט ולא היו תופעות לוואי ובנוסף - הסימפטום העיקרי שבו רצינו לטפל, הפרעות התנהגות בעקבות דמנציה, ירד בצורה דרמטית בהשוואה לקבוצת הפלסבו. בנוסף גילינו שהקנאביס הרפואי סייע לאותם מטופלים בהפחתת הפרעות שינה", סיפרה.
בשנת 2016 קבע האיגוד האמריקני לפסיכיאטריה כי תרופות פסיכיאטריות עלולות להיות מסכנות חיים עבור דמנטיים שסובלים מהפרעות התנהגות. בר-לב שליידר הוסיפה: "מטרת המחקר הייתה לחפש אלטרנטיבות רפואיות שאינן תרופות פסיכיאטריות לאור הסיכון הטמון בהן. מבחינתנו זה תיקון עולם. אני מברכת על החלטת משרד הבריאות להוסיף את ההתוויה שהיא הכרה כטיפול אפקטיבי בדמנציה".