הנתון שבמשרד הבריאות המתינו לו בקוצר רוח: גל התחלואה נשבר הלילה (שישי) עם ירידה בממוצע המאומתים היומי ואפילו עם ירידה קלה בחולים קשה. יחלפו עוד שבועיים-שלושה, ייתכן שאפילו חודש, עד שנגיע למספר המאומתים לפני גל האומיקרון, אך במשרד הבריאות מתחילים לנשום לרווחה. במקביל, במערכת הביטחון ובמשרד הבריאות מקיימים שיח להוצאת דוח אגף המודיעין של מרכז המידע והידע מידי צה"ל ולהעבירו למשרד הבריאות.
סיקור שוטף ב-N12:
- משרד הבריאות מזהיר: נשבור את שיא החולים קשה מפרוץ המגפה
- אם תחול עלייה בפימס - הבידודים יחזרו?
- כך פועלת שיטת האזהרות של משרד הבריאות
- התחזיות האופטימיות לסיום הגל באירופה
נתוני משרד הבריאות מצביעים על ירידה בכל האינדיקטורים: במספר המאושפזים שנוספים מדי יום, במספר ילדים המאומתים וגם בתחלואה החוזרת של המחלימים. גם תחלואת השפעת שממנה חששו במשרד הבריאות לקראת החורף הקרוב, נמצאת בדעיכה ושם נרשמת כבר ירידה חדה במספר החולים. עם זאת, עיקר העומס בבתי החולים מקורו ברופאים מבודדים. ההערכות הן שמספר החיובים בפועל גדול לפחות פי שניים, אם לא פי שלושה, ממספר החיוביים הרשומים.
שר הבריאות ניצן הורוביץ שמח לפתוח את סוף השבוע עם הנתונים המעודדים, אך עדיין מתריע: "צפויים עוד שבועיים קשים למערך האשפוזים ולבתי החולים. זה לא נגמר וייתכן שנראה וריאנטים נוספים". הורוביץ שבע רצון מהאופן שבו נוהל הגל הזה, בייחוד מכך שלא ראינו יותר מדי מגבלות על הציבור ולא הלכנו למהלך של סגר. מבחינתו, זה הניצחון הגדול.
הנחת העבודה של משרד הבריאות היא שבשבוע הבא מקדם ההדבקה ירד אל מתחת ל-1. המשמעות היא שבתוך שבועיים שלושה נראה ירידה ניכרת מאוד במספר המאומתים ובתחלואה הקשה, ומערכת הבריאות תוכל "לקחת אוויר" לקראת אפשרות של עלייה נוספת. עם זאת, במשרד הבריאות מתכוונים לבקש הארכה של התו הירוק בשבוע נוסף. ההחלטה בעניין אמורה להתקבל ביום ראשון הקרוב. שר האוצר אביגדור ליברמן מתנגד ושר הבריאות תומך. הדיונים יתקיימו ככל הנראה עד הרגע האחרון.
בתוך כך, במשרד הבריאות ובמשרד הביטחון שוקלים להוציא את דוח אמ"ן על הקורונה מצה"ל, מה שנקרא מרכז המידע והידע, ולהכפיף את מחבריו ליחידת סמך של משרד הבריאות. בצה"ל לא רווים נחת מכך שחיילים מוכשרים חוקרים נגיף במקום לחקור טרור ואיומים גרעיניים.
השבוע נמתחה ביקורת על מחברי הדוח שעליו הסתמכו מי שהזהירו מדיווחים על עלייה של תחלואה בפימס בעולם בעקבות האומיקרון. הדוח הופק על ידי היחידה הצבאית שכפופה למשרד הביטחון ונמצא בעייתי משום שהסתמך על דיווחים בתקשורת הפופולרית. אין כרגע דיווחים מדעיים על עלייה במקרי פימס בקרב ילדים בעקבות אומיקרון. פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת קורונה בהדסה, אמר על הדוח: "קראתי, אין מידע מבוסס. הדיווחים אנקדוטליים. יש לחכות". בבית החולים הדסה עין כרם מאושפז כיום ילד אחד עם קורונה והוא חולה כרוני.
נתוני משרד הבריאות שהתפרסמו הבוקר מלמדים על בלימה ואף על ירידה בחלק מנתוני התחלואה בקורונה. 946 ישראלים מאושפזים במצב קשה בבתי החולים, מהם 213 מונשמים - ירידה קלה לעומת אתמול. עם זאת, כרבע מהבדיקות שבוצעו נמצאו חיוביות.
כ-57 אלף חולי קורונה מאומתים אותרו במהלך היממה האחרונה, אך מספר הבדיקות היה נמוך מהימים האחרונים - כ-277 אלף - וייתכן שזה מסביר את הירידה. גם מקדם ההדבקה מוסיף לרדת וניצב היום על 1.05. מספר החולים הפעילים הוא גבוה מ-483 אלף ומספר המבודדים הוא יותר מ-162 אלף. מתחילת המגפה מתו 8,556 בני אדם.