מחקר חדש מטעם מכון החדשנות של קופת החולים מכבי שהתפרסם היום (שלישי) מציג נתונים חדשים, שלפיהם מחלימים שחוסנו פעם אחת - מוגנים ב-82% יותר ממחלימים שלא חוסנו כלל. המחקר השווה את שיעור המקרים של הדבקה חוזרת בקורונה בין מחלימים שקיבלו מנת חיסון אחת לאחר החלמה לבין המחלימים שלא חוסנו כלל.
הנתונים נאספו כתוצאה ממעקב אחר מחלימים מתחילת המגיפה בישראל שפרצה במרץ 2020 ועד לאמצע דצמבר 2021. על בסיס מאגר הנתונים שנוצר, נערכו דימויים של "ניסויים קלינים" באמצעות מודל שמייצר סדרת מחקרים. החוקרים דימו 41 ניסויים קלינים מבוקרים, וכ-108 אלף איש שגילם 16 ומעלה השתתפו בניסוי אחד לפחות.
לפי המחקר, נרשמה ירידה של 76% בשיעור ההדבקה החוזרת בקרב מחלימים. החוקרים ציינו כי החיסון מקנה הגנה נוספת למחלימים, אך עם זאת, גם ללא חיסון - נראה כי בתקופת גל הדלתא הדבקה חוזרת הייתה אירוע לא שכיח. חשוב לציין כי באף אחת מקבוצות המחקר, שכללה מחלימים מחוסנים וכאלה שאינם מחוסנים – ההדבקה החוזרת לא הובילה לתמותה.
הנתונים נאספו בתקופת גל הדלתא, ולעומתו האומיקרון ידוע כמדבק הרבה יותר. ההשערה בקרב החוקרים היא שגם אם יש ירידה קלה בשיעור ההגנה כתוצאה ממנת חיסון נוספת, מסקנות המחקר נשארות רלוונטיות גם בגל הנוכחי. "הגענו לשלב שלחלק גדול מהמדינה יש חיסוניות 'היברדית', כלומר שילוב בין הגנה מהחלמה להגנה מחיסון", אמרה ד"ר טל פטלון, מנהלת מכון המחקר והחדשנות של קופת חולים מכבי. "אנו חוקרים כיצד החיסוניות המשולבת הזו תשפיע על הבריאות שלנו לטווח הארוך".
בשיחה עם N12 הסבירו החוקרים: "בתחילת המגיפה בחנו הגנה של מחוסנים אל מול לא מחוסנים או אל מול מחלימים, אך היום המצב השתנה. קיימת אוכלוסיה רחבה של אנשים שחלו בעבר ולאחר מכן קיבלו מנת חיסון. חיסוניות משולבת כזו נקראת 'חיסוניות היברידית' - הגנה שמקנה החלמה ומנת חיסון. זוהי שאלה רלוונטית מאוד לישראל, שכן מחלימים רבים מחוסנים כעת".
לדברי חוקרי המכון - "מחקר כזה נעשה בעבר רק על מספרים מאוד קטנים וברמת המעבדה, בעוד המחקר שלנו בדק מעל 100 אלף איש וניתח תוצאות בשטח. אנו משערים כי קבלת מנת החיסון הנוספת נותנת 'בוסט' של יעילות לאותה חיסוניות טבעית שהקנתה ההחלמה".
בתוך כך, סקירה חדשה של 15 מחקרים של סוכנות הבריאות הבריטית שפורסמה היום מראה שתופעות הלוואי לטווח ארוך של הקורונה ישפיעו פחות על מחוסנים מאשר על לא מחוסנים. "חיסון הוא הדרך הטובה ביותר להגן על עצמך מפני תסמינים חמורים בעת הידבקות, והוא עשוי לסייע בהפחתת ההשפעה לטווח ארוך יותר", כך אמרה ד"ר מרי רמזי, ראש תחום החיסונים בארגון הבריאות הבריטי.
השתתף בהכנת הכתבה - עמית ולדמן.