התחלואה מתפשטת אבל בחלק מן האוניברסיטאות - עסקים כרגיל. מדיווחים של סטודנטים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב שהצטברו במערכת N12 מצטיירת תמונה של התעלמות מדאיגה מהתחלואה בשני המוסדות המובילים - ודרישה להמשיך בנוכחות החובה בשיעורים ובמבחנים גם במצב של דיווחים על תסמינים של הנגיף.

נועה (שם בדוי), סטודנטית באוניברסיטת תל-אביב, מתארת  מצב בו סטודנטים רבים שסבלו מתסמינים של קורונה החליטו לבוא להרצאות כדי לא להפסיד נוכחות בקורסים: "קיבלנו מכתב מסגן הרקטור לפיו המבחנים והלימודים ממשיכים כרגיל. יש לנו נוכחות חובה בקורסים ובתרגולים. מנגד - לא מקפידים על מסכות בכיתות, כך בעצם נותנים תמריץ לתלמידים להיות חולים ולא לגשת לבדיקת קורונה".

"אני שומעת על המון תלמידים שאומרים שאם הם לא מרגישים טוב - הם לא הולכים להיבדק כדי לא לפספס מבחן או שיעור", מוסיפה נועה. "לעומת זאת, יש מוסדות אקדמיים שבהם עברו ללמידה מרחוק ויש התחשבות. אצלנו פשוט משחקים בחיי אדם ומתעלמים ממה שקורה במדינה".

מורן (השם המלא שמור במערכת), סטודנטית שנה ב' למשפטים באוניברסיטת תל אביב העידה: "לפני שבוע התחברתי לשיעור מהזום, המתרגל שלח לי בצ'אט מי אני והאם יש לי אישור מיוחד להתחבר מהזום. מכיוון שאני מחוסנת אין לי אישור ואני מחויבת להגיע. יומיים לאחר מכן, אחת הסטודנטיות שהייתה בכיתה הודיעה בקבוצת ווטסאפ של הקורס שהיא חולת קורונה. מיותר לציין שהאוניברסיטה כלל לא עדכנה אותנו שהייתה חולה בכיתה".

אך למרות התחלואה הגואה, פרופסור אייל זיסר, סגן הרקטור באוניברסיטת תל-אביב, כתב במכתב לסטודנטים שהגיע לידינו כי "בשלב זה הבחינות מתוכננות להתקיים כסדרן, באופן פיזי בקמפוס, לכלל התלמידים על פי מתווה התו הירוק. מקרים חריגים יטופלו ויקבלו מענה ביחידות האקדמיות השונות".

בדיקה סרולוגית (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
סטונדנטית עם חשש לקורונה: "המרצה אמרה שאני יכולה לא להגיע אבל הציון ירד", ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

גם סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים מתארים התנהלות בעייתית. מיכל, סטודנטית שנה ב' שביקשה שלא נפרסם את שמה המלא ששמור במערכת, תיארה: "באחד השיעורים הייתי חולה עם קרוב ל-40 מעלות חום. שלחתי למרצה שלי מייל עם אישור רפואי שמסביר שאני חולה. המרצה אמרה שזו בעיה, כי מדובר בשיעור עם נוכחות חובה ואם לא אגיע הציון שלי יירד".

"הסברתי לה שיש חשש לקורונה, שאני משתעלת ויש לי חום גבוה", מוסיפה מיכל, "שאלתי אותה: 'את מצפה שאבוא כך ואסכן את כולם?' היא הסבירה לי שאני יכולה לא להגיע, אבל אוטומטית יירדו לי נקודות, בלי אפשרות להשלמה במועד אחר". לדבריה של מיכל, היא דיברה עם פרופ' גיא הרפז שמכהן כדיקן הסטודנטים באוניברסיטה, והוא הסביר לה שאלה הם חוקי המוסד וייתכן שישונו רק בסמסטר הבא.

_OBJ

בשונה מאוניברסיטת תל אביב שם התעקשו שלא לשנות את ההנחיות, במכתב שנשלח השבוע לסטודנטים באוניברסיטה העברית כן הוחלט לעבור ללמידה מרחוק - אבל רק החל מהשבוע הבא שיחל ב-9 בינואר. "מספר המקרים של חולים מאומתים וחברי סגל קטן יחסית, לכן הלימודים השבוע ימשיכו להתקיים באותה מתכונת שבה התקיימו עד כה". עם זאת, מציין פרופ' זיסר במכתבו כי בשבוע הקרוב לא תיאכף חובת נוכחות בקורסים "רגילים" שמתקיימים בקמפוס, אבל אין שינוי במדיניות בדבר חובת נוכחות בקורסים מעשיים וקליניים - לרבות הכשרה מעשית ומעבדות הוראה.

תגובות

מאוניברסיטת תל-אביב נמסר בתגובה: "בשל הרחבת התפשטות וריאנט האומיקרון, אוניברסיטת תל אביב תבטל בשבוע הקרוב את חובת הנוכחות בקורסים פרונטליים (מועד סיום הסמסטר). יצויין, כי ממילא בהתאם להנחיות הממשלה, האוניברסיטה פעלה להנגיש למידה מרחוק עבור תלמידים שאינם בעלי תו ירוק. באשר לבחינות, יובהר כי לסטודנטים מבודדים או חולים יינתן מועד בחינה נוסף, בהתאם לצורך".

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "עם התגברות נתוני ההדבקה, החליטה האוניברסיטה העברית ביום חמישי האחרון שלא לחייב הגעת סטודנטים לשיעורים וזאת מתוך אחריות ומחוייבות לשמירה על הבריאות של כלל קהילת האוניברסיטה. כמו כן, החל מיום ראשון הבא, הלימודים באוניברסיטה העברית יתקיימו מרחוק.
המקרה המסוים נמצא בבדיקה ובכל מקרה מדיניות האוניברסיטה היא שאין לחייב נוכחות של סטודנט המדווח על מחלה, גם לא בימי מגיפה"