חפיסת השוקולד המריר של חברת שטראוס מוכרת לציבור הרחב בזכות אריזת הנייר הידועה שלה, בצבע חום כהה, המבדיל אותה מטבלאות השוקולד החלביות הצבועות באדום. המוצר הוא שוקולד מריר חלבי, אבל הדמיון בין החפיסה החלבית לחפיסה נטולת החלב כמעט איננו ניכר לעין ועלול להוביל למצב מסכן חיים.
נטע, בת 7 ממטה יהודה, אלרגית לחלב ומצאה את עצמה מתפנה בדחיפות לחדר המיון בעקבות הדמיון בין האריזות. אמה הדס תיארה את האירוע בשיחה עם N12: "הבת שלי נטע סובלת מאלרגיה לחלב. מטעות כזו מטומטמת של אריזות דומות בילינו בחדר מיון במשך יום שלם עם הבת שלי שהתנפחה וסבלה משוק אנפילקטי - מצב רפואי חמור של חסימת דרכי הנשימה".
משפחות לילדים אלרגיים יודעות כיצד להתנהל בקפדנות עם המזון. "אנחנו מכירים טוב מאוד אילו מוצרים מותר לבת שלי ואלו לא", מתארת הדס. "שוקולד מריר של חברת שטראוס עם האריזה בצבע חום כהה מוכרת בכל בית בתור מוצר פרווה. פתאום הופיע בסופר מוצר זהה חלבי וזה פשוט מסוכן. אפשר בקלות להחליף את צבע האריזה ולהציל חיים של אנשים אלרגיים לחלב. אוכלוסיית האלרגיים בישראל רק הולכת ומזנקת והגיע הזמן שהחברות היצרניות יתייחסו אלינו בכובד ראש".
ראש תחום הצרכנים של חטיבת הממתקים בקבוצת שטראוס התייחסה לכך: "בשונה משוקולד פרה מריר, השוקולד מוגדר חלבי מאחר ומיוצר בקו ייצור שבו מיוצרים מוצרים חלביים. הדגשנו זאת בצורה בולטת בחזית האריזה. אנחנו קשובים לצרכנים ובוחנים את עצמנו כל פעם מחדש. במידה ונצליח לעשות את השינוי, נהיה הראשונים לבשר על כך".
מעמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון, נמסר בתגובה: "שוקולד פרה אינו מתאים למי שאלרגי לחלב. לא שוקולד מריר פרווה ולא שוקולד מריר חלבי משום ששניהם עלולים להכיל חלב. העובדה שלשוקולד יש כשרות חלבית לא הופך אותו ליותר מסוכן ולהיפך. אכילה של מזון שעלול להכיל את האלרגן היא המסוכנת ואנו ממליצים בכל לשון של בקשה להימנע מכך".
עוד הוסיפו בעמותת יה"ל כי "חברת שטראוס עלית היא חברת מזון ידידותית ביותר לאוכלוסייה האלרגית. לדבריהם, "בשנים האחרונות, בשיתוף פעולה בין העמותה לחברה, פותחו מוצרים רבים שמותאמים לאלרגיים וזאת באופן יוצא דופן בהשוואה ליצרניות המזון האחרות. ככלל, אלרגיים למזון צריכים להסתכל על רשימת הרכיבים ואזהרות האלרגנים בלבד ולא על סימון הכשרות".
פרופ אלון הרשקו, יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית מסר: "מקרה זה כמעט נגמר באסון בשל אכילת מוצר חלבי שלא במתכוון. זוהי הזדמנות חשובה להדגיש את ההמלצות הרפואיות שמצילות חיים במקרה של אנאפילקסיס: נקיטת זהירות מירבית בצריכת מזון לא מוכר שנקנה בחנות או נצרך במסעדה. אלרגנים עלולים להסתתר במזון בצורה בלתי צפויה ובמקרה זה האריזה הייתה מבלבלת. במקרה של אנאפילקסיס יש להשכיב את המטופל, להזריק אפיפן לשריר הירך ולהזעיק מד״א. יש לבקר באופן סדיר במרפאת אלרגיה לצורך תבחיני אלרגיה, חידוש מרשם למזרק וריענון ההנחיות. מזרק אפיפן הוא 'חגורת הבטיחות' של הילד האלרגי".
מקבוצת שטראוס נמסר בתגובה: "נושא האלרגנים נמצא בראש מעייננו ואנו עושים מאמצים כדי להנגיש את המידע בנושא בצורה ברורה. שוקולד מריר ללא תוספת סוכר הינו מוצר שכבר נמצא על המדף מזה מספר שנים. השוקולד אינו מכיל מרכיבי חלב אך הוא מיוצר על פס ייצור בו מיוצרים מוצרים המכילים חלב ולכן כשרותו חלבית. כדי להסב את תשומת לב הצרכנים, סימנו באופן בולט בחזית האריזה שהמוצר חלבי בנוסף לתיבת האלרגנים שבגב האריזה. חשוב לציין שבמידה וידועה אלרגיה, יש לבדוק את תיבת האלרגנים לפני כל צריכה".
"אנחנו קשובים לצרכנים שלנו ובוחנים את עצמנו כל פעם מחדש. לכן, בחודשים הקרובים ישונה עיצוב אריזת מוצר זה והוא יהיה דומה לשאר המוצרים ללא תוספת סוכר כך שייווצר בידול ויזואלי ברור בינו לבין שוקולד מריר רגיל (ללא תוספות) עם סוכר שהוא פרווה".