ראש הממשלה נפתלי בנט הזהיר הערב (שלישי) במסיבת העיתונאים כי בגל התחלואה הנוכחי ישראל תגיע למיליוני נדבקים. "אנחנו ניצבים מול גל הידבקות חסר תקדים בכל העולם", הדגיש בנט. לדבריו, הממשלה מנהלת את המשבר תחת שלוש הנחות יסוד: להשאיר את המשק פתוח, להגן על הפגיעים ביותר ולהשאיר את מערכת החינוך פתוחה.
"אנחנו שומרים הרמטית על בתי האבות", ציין רה"מ ופיט את הפעולות שנקטה הממשלה לבלימת התחלואה. "הבאנו תרופות בהיקפים גבוהים יותר מבשאר העולם באופן יחסי. כ-400 אלף מבוגרים כבר התחסנו בחיסון הרביעי. אין בעולם מדינה ששומרת על זקניה כמו מדינת ישראל". בנט הוסיף וקרא למבוגרים להישמר ככל שניתן בשבועות הקרובים.
"אנחנו שומרים גם על הילדים, גם אם זה קשה", המשיך בנט. "המיעוט שבין הילדים הלא מחוסנים יחטפו את הנגיף חזק - וזה מדאיג אותי מאוד. אנחנו נוקטים גישה מחמירה בכל הנוגע לילדים ואנחנו נראה יותר ויותר ילדים מבודדים. אני קורא למי שלא חיסן את ילדיו - לכו לחסן אותם".
בהמשך בנט התייחס למדיניות הבדיקות המהירות ולעומסים בתורים. "אנחנו מעבירים כבר השבוע 3 בדיקות לכל תלמיד בחינם, ונמשיך להזרים בדיקות ביתיות בחינם לתלמידים. אנחנו שיאני העולם בבדיקות, התורים עדיין ארוכים אך התקצרו. אנחנו נתאים את הבדיקות לעומס, ובקרוב יהיו עוד הקלות בעניין הזה. אני מבקש ממי שיכול שלא להיבדק ב-PCR - שלא יילך. יש מתווה והוא חל על כולם".
בנט חזר והדגיש כי אין סיבה להיכנס להיסטריה. לדבריו, "לפנינו שבועות קשים, מטבע הדברים - אבל נעבור את זה. אנו מספקים את התנאים הטובים ביותר כדי לעבור את הגל הזה, אבל יש גם אחריות אישית. אין מקום לפאניקה ואין מקום להיסטריה. נעבור את זה ביחד".
בנט משיב לבעלי העסקים: "מבין את הקושי - נטפל בענפים ספציפיים"
חדשות 12 הציגו בפני רה"מ את שאלת בעלי העסקים שטענו שהם קורסים תחת המשבר הכלכלי - והמדינה לא מסייעת להם. ניר חג'ג', מסעדן מבאר שבע, שאל: "יש לי שתי מסעדות ופאב בבאר שבע - איך אתם רוצים שנשלם מסים? אין אנשים במסעדות. איך אתה רוצה שנשלם ארנונה? אין עובדים. לקוחות מפחדים לבוא אלינו למסעדות. אתה רוצה שניקח מהשוק האפור?".
שאול מזרחי, הבעלים של מועדון הבארבי, שאל: "נבחרתם והבטחתם שינוי. הבטחתם לבדל את עצמכם מהממשלה הקודמת. כתבת ספרים, נאמת נאומים חוצבי להבות, אדוני רה"מ הובלת את השוק לכאוס מוחלט. אנחנו בעלי העסקים זוכים לבוז וזלזול מצד שר האוצר. האם לממשלה הזאת פיללת?".
בנט האזין לשאלות והשיב שהוא "מבין את הקושי, כבן אדם שניהל עסקים ויודע את המשמעות". לדבריו, המדינה נקטה במספר פעולות כדי להקל על העסקים - כמו הארכה של הקרן להלוואות לעסקים ודחייה של תשלומי המע"מ ב-10 ימים. "אם נצטרך אז נאריך יותר", הוסיף.
"לא כל העסקים נפגעים", הבהיר בנט. "חלק מהעסקים נפגעים". לדבריו, "השיטה הקודמת שהייתה לתת כסף שאין ולמשכן את עתיד ילדינו במאות מיליארדי שקלים זה דבר מאוד קל - אבל בלתי אחראי ולא הוגן".
"אנחנו נותנים גם לכל עובד את הפיצויים כדי שהוא לא ירגיש את הבידוד, גם לעצמאיים אנחנו נותנים מענה שלא היה קודם", הוסיף בנט. "ככל שאנחנו נראה ענפים ספציפיים, כמו שעשינו בתיירות ובתעופה, נטפל. אנחנו פה, הממשלה פה בשביל כל אזרחי ישראל, אבל מתנהלים באחריות ודואגים לכולם".
המומחים: להטיל הגבלות על התקהלויות בחללים סגורים
לפני מסיבת העיתונאים וישיבת הקבינט שתתכנס הערב, המליצו בקבינט המומחים להנהיג הגבלה על התקהלויות נרחבות ותו סגול בחללים סגורים, לפרק זמן תחום של מספר שבועות, כדי להקטין את מספר החולים הקשים בשיא הגל. בנוסף, ממליצים המומחים להנחות את המבוגרים בקבוצות הסיכון להקטין לכמה שבועות מגעים למינימום, לרבות עבודה מרחוק בלבד.
המומחים הבהירו כי לא ניתן להכריע בין המודלים השונים והסותרים להמשך התפשטות התחלואה והתחלואה הקשה, ויש סיכון לא מבוטל לפגיעה בטיפול הרפואי שיינתן בשיא הגל. המומחים לא המליצו לסגור את בתי הספר, אלא לאפשר למידה היברידית לאור ריבוי הנדרשים לכך עקב בידוד, בן בית בקבוצות סיכון ועוד. המלצה זו מסויגת בשל אי-בהירות לגבי יעילותה בנסיבות הנוכחיות.
37,887 ישראלים אובחנו ביממה האחרונה עם קורונה - כך על פי נתוני משרד הבריאות שהתפרסמו הבוקר. 15 חולי קורונה במצב קשה נוספו אתמול - ומספרם הכולל עומד על 247. מתוכם 79 במצב קריטי ו-59 חולים מונשמים. אתמול נערכו 332 אלף בדיקות קורונה ו-11.38% מתוכן יצאו חיוביות.מקדם ההדבקה - 2.05.
פרופ' ערן סגל ממכון וייצמן העריך עבור N12 כי מספר הנדבקים האמיתי אתמול עמד על 100 אלף ישראלים. אם כל הנבדקים אתמול היו עורכים בדיקות מוסדיות ללא בדיקות אנטיגן ביתיות, פרופ' סגל מעריך כי מספר הנדבקים היה עומד על 41 אלף. גם בנוגע למקדם ההדבקה, ההערכה היא שהוא גבוה יותר ועומד בפועל על 2.27 בשיעור הנדבקים ועל 1.76 בשיעור החולים קשה.